Pass opp for møll

Gå til hovedinnhold

Pass opp for møll

– Pass på festantrekket, råder husflidskonsulent Randi Hole. Klesmøllen er på full fart tilbake i skuffer og skap.

Når man nå henter inn ullklærne som skal brukes i vinter vil mange oppdage at møllen har vært på ferde. Før i tiden brukte man møllkuler av naftalan for å holde møllen unna.

Men da tekstilindustrien begynte å bruke møllmiddelet eulan på 50-tallet, forsvant møllplagen, og i dag tenker de færreste over at møll er et problem. Men stadig flere oppdager små hull i ullplaggene siden.

– Vi som jobber i Norges Husflidslag hører stadig vekk om ullplagg som er blitt ødelagt, forteller Randi Hole. Hun er husflidskonsulent i Møre og Romsdal.

– Særlig ergerlig er det når kostbare festplagg blir møllspist, sier hun.

I hennes distrikt er det både en herredress i ull og en barnebunad som er blitt fullstendig ødelagt. Ryggen på dressen var helt gjennomhullet.  

Alt som er laget av ull eller silke, enten det er hjemmestrikkede gensere i tykt garn, maskinstrikkede plagg, tynt ullundertøy, eksklusiv herrekonfeksjon eller staselige bunader er utsatt.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Tiltrekkes av flekker

Klesmøllen, Tineola bisselliella, er ifølge Folkehelseinstituttet det insektet i Norge som gjør størst skade på tekstiler.

Grunnen til at møllplagen er tilbake, er at tekstilindustrien over tid har måttet redusere bruken av miljøskadelige kjemikalier. Og siden 1. september 2013 har det vært forbudt med biocider som har en uakseptabel helse- og/eller miljørisiko. 

Klesmøllarvene lever av keratin som blant annet finnes i ull og pels. Er tekstilene skitne og flekkete, blir de ekstra tiltrekkende. Matrester, svette og urin er mat for sultne larver.

Garn som ikke er avfettet er også ideell matkilde for skadedyrene.

Ødeleggelsene skjer oftest der eggene får ligge i fred; under krager, i sømmer eller i lommer. Også stoppede møbler kan bli angrepet.

Slik beskytter du deg

Vil du unngå møll, er første bud tette klesposer, samt å lufte og gjøre rent ofte, råder Randi Hole. 

– Luktposer av porsj, reinfann og ryllik ble fra gammelt av brukt for å holde møllen borte og er noe å tenke på den dag i dag, mener hun.

Mange husflidsutsalg selger også kuler av sedertre som man kan henge sammen med klærne. Kulene tar ikke livet av skadedyrene, men holder dem unna. 

Eteriske oljer kan virke frastøtende, bekrefter Folkehelseinstituttet, men vil ha en begrenset effekt og bør derfor ikke være det eneste tiltaket hvis du først har fått møll i huset.

Da er varme- eller kuldebehandling det beste. Vaskes tøyet på 60 grader, dør møllen. Varmt tørkeskap kan også være effektivt, men siden ull sjelden tåler høy temperatur, anbefales heller et opphold i fryseboksen.

Naftalin er helse- og miljøskadelig, lite effektivt og setter lukt på klærne. Om enkeltgjenstander skal behandles med kjemikalier bør de puttes inn i en stor plastpose og luften mettes med insektmidlene.

Bruk av insektspray i sprekker eller på andre punkter hvor larver observeres, kan også være aktuelt.

ngs@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler