Varmekabler hindrer frosne rør

Gå til hovedinnhold

Varmekabler hindrer frosne rør

Har rørene fryst i sprengkulda? Ved å installere varmekabler i rørene sikrer du deg mot frosne rør og runder med forsikringsselskapet.

HINDRER FROST: Rør med isolering og varmekabler hindrer at rørene fryser om vinteren. FOTO: Isoterm
HINDRER FROST: Rør med isolering og varmekabler hindrer at rørene fryser om vinteren. FOTO: Isoterm


Vinteren 2010 var den verste vannskadeperioden norske forsikringsselskaper noen gang har hatt på grunn av frost. Omkring 15.000 frostskader kostet totalt 1,1 milliard kroner det året. Av dette ble 12.000 privatboliger og hytter rammet, og erstatningene her alene kom opp i 735 millioner kroner. Bare i januar i rekordåret inntraff det 3500 vannskader på grunn av frost i norske privatboliger, viser tall fra alle forsikringsselskapene.

- En god del av disse skadene kunne ha vært unngått med litt mer omtanke, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge. I følge tall Bergens Tidende (BT) har fått fra Vann- og avløspsetaten økte vannforbruket i Bergen med hele 25 prosent i kuldeperioden som var. Til sammen brukte bergenserne 130 millioner liter vann hvert eneste døgn i januar. Det tilsvarer rundt 515 liter vann per bergenser.

- Det er langt mer enn vanlig på denne tiden. Noe av det skyldes vannlekkasjer, men halvparten av økningen skyldes trolig frosttapping - at folk lar vannet renne for å unngå at det fryser i rørene, sier Svendal til BT.

Rull’en ut, eller rundt

Løsningen kan være å installere rør med varmekabler. Da sikrer du rørene dine mot frosten. Det finnes flere løsninger på markedet, fra de profesjonelle løsningene til ”gjør det selv”- varianten.
Isoterm (tidligere Elvestadrør) er Nordens ledende leverandør av miljøvennlige frostsikre rør til hus og hytteområder. Vann og avløpsrørene er produsert for å hindre frost, eller for enkelt å kunne tine frosne rør. Riktig bruk av varmekabel gir lave strømutgifter.  

- For en hytteeier som bruker hytta 10 til 12 helger i året anslår vi at de totale strømkostnadene for rørene blir på mellom 300 og 400 kroner. Det er en billig forsikring mot frost, sier daglig leder Geir Kåre Kroken i Isoterm.  

Hittil har det profesjonelle markedet vært hovedfokuset for bedriften, men man merker påtrykk fra privatmarkedet også.  

- Ettersom vi har hatt fokus mot det profesjonelle markedet har vi nok ikke vært flinke nok til å formidle utad at det er enkelt og billig å skifte ut sine gamle rør med våre, for private husholdninger. På Hyttetorget.no registrerte man også en merkbar økning på salget av varmekabler for rør sist det var sprengkulde.  

- Vår løsning er en kabel man kjøper som kan tvinnes rundt det eksisterende røret. Dette er så enkelt å montere at alle kan gjøre det så lenge det er mulig å komme til for å gjøre dette, sa daglig leder Bengt Larsen i Hyttetorget den gangen.  

- Vi har varmekabler både med og uten regulator. De er meget strømsparende og det er i aller høyeste grad en billig sikkerhetsforanstaltning.

Prisgunstig og enkelt

- Jeg vil anslå at rørene vil koste mellom 150 og 200 kroner meteren. For 50 meter kabel vil det da koste et sted mellom 7.500 kroner og 10.000 kroner. Ingen skal tro at dette ikke går hos dem, fordi vi har flere rørløsninger. Kan ikke røret skiftes kan man føre varmekabel inne i det eksisterende røret, sier Kroken.

- Mange frykter naturlig nok graving i hagen.

Hvordan løser man dette?  

- Fordelen er at disse rørene kan graves grunt utvendig. Man trenger ikke grave opp de gamle. Man graver en grunn ny grøft, enten for hånd eller med minigraver, og legger det nye røret i denne. Det er skånsomt mot hagen og det er billig.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer