Hålke: Hold deg på beina

Gå til hovedinnhold

Hålke: Hold deg på beina

Vinteren er tiden for glatte underlag. Her er triksene som holder deg stående.

Glattisen kan være livsfarlig, og er ikke alltid like enkel å komme til livs. Mange av oss sliter med å komme oss helskinnet fra garasje til inngangsdør, og hver vinter ser man mange benbrudd som følge av glatte fortau, trapper og inngangspartier.

For de som ikke har hjelpemidler som varmekabler i bakken som smelter og fjerner is fra private gangveier og oppkjørsler, kan det være greit med noen tips som er mer anvendelige enn den klassiske ullsokken utenpå skoen.

Så hvilke alternativer finnes det der ute?

Smeltematte

Smeltematter bruker mindre strøm enn varmekabler, og er mye lettere å legge. Mattene tiner alt av is og snø ved kontakt, og er sklisikre. Man kan selv velge størrelse på matten, og bruksområdet er stort. Mattene er til både trappa, inngangspartiet og gangveien, men funker også kjempefint på rullestolheiser og i motbakker i oppkjørselen.

Den elektriske matten må kobles til en jordet utekontakt, og matten har varmeelementer som ligger mellom to lag i matta. Mattene kan leveres med automatisk av og på- funksjon med en temperaturstyrt sensor. Da stiller man bare på en timer slik at matten selv skrur seg på ved behov, men man kan også bare rulle de sammen og ta de med inn når man ikke trenger dem.

Ei smeltematte kan lose deg trygt frem til inngangsdøren. Foto: smeltematte.noEi smeltematte kan lose deg trygt frem til inngangsdøren. Foto: smeltematte.no

Alle kablene er vanntette, og mattene kan spyles med vann. De er derfor lette å holde rene.  De beskytter også overflater mot kjemikalier og salter. Mattene skal også være sklisikre selv uten strøm.

Det finnes flere leverandører på markedet, og leverandøren isfritt.no hevder at deres matter smelter hele 6 cm snø i timen.

Ice- Crust

Ice-Crust er et strømiddel for fortau, gangveier, gårdsplasser, oppkjørsler osv. Det er friksjonsbasert og inneholder ikke salt eller andre smeltemidler, og medfører derfor ikke søl av issørpe eller kjemikalier. Dette middelet er en absorbent, det reagerer med vannoverflaten på is og fryser fast.

For privat bruk kommer Ice-Crust i strøbøsse på en liter. Boksen har lokk til å vippe opp, og det er derfor enkelt å strø mens du går. Man skal bare strø slik at det ligger korn med jevn tetthet, og en boks skal kunne dekke opptil 50 m2. Altså nok til å dekke gangveien fra utgangsdøren og bort til postkassa for mange. 

Is er dekket av en mikroskopisk vannhinne, og det er nettopp dette som gjør isen glatt.

En boks med Ice-Crust skal dekke 50m2. Foto: Nina Granlund SætherEn boks med Ice-Crust skal dekke 50m2. Foto: Nina Granlund Sæther

- Når man strør med singel eller sand er det de skarpe kantene som mekanisk går ned i isen. Noen ganger blir sanden bare liggende å danse oppå den glatte overflaten. Hemmeligheten med Ice-Crust er at vannhinnen brytes, forklarer Stein Berge, utvikleren av middelet.

Etter en tid vil restene etter plankton fra urtiden bli mettet med vann, for så å fryse fast i isen. Resultatet blir en sandpapirlignende ru overflate med svært stor friksjon.

Et lite lag Ice-Crust i trappen vil gjøre den sikrere å gå på. Foto: Nina Granlund SætherEt lite lag Ice-Crust i trappen vil gjøre den sikrere å gå på. Foto: Nina Granlund Sæther

- En annen ting er at det skal svært lite til. Materialet er utrolig finkornet, og det trengs bare en hundredel sammenlignet med singel, sier han.

Vanligvis vil Ice-Crust forsvinne av seg selv med smeltevannet, eller regne vekk. Ice-Crust kan kjøpes i HL-butikken.

Varm sand

Din egen tomt er ditt ansvar, men det er ikke lett å vite hva man skal strø med. Salt, sand, kalkstein, grus, en kombinasjon? Mulighetene og rådene er mange.

Det er en kjent sak at salt smelter isen, mens grus og sand brukes til å gjøre underlaget ruere, altså mindre glatt. Men det er ikke alltid at det som fungerer i teorien fungerer like bra i praksis.

Å strø med sand kan også være en løsning når holka ligger der. Foto: Linda Ørstavik ÖbergÅ strø med sand kan også være en løsning når holka ligger der. Foto: Linda Ørstavik Öberg

Strøing med varm sand har lenge vært brukt på norske veier. Fastsanding eller varmsanding som det ofte kalles, er rett og slett sand blandet med kokende vann. Effekten kommer ved at den varme sanden smelter de øverste lagene av isen, og fryser fast på overflaten. Da får man en ru, sandpapirlignende overflate, og det blir mindre glatt. Du kan helle på vann først og sand etterpå, det må ikke nødvendigvis blandes sammen.

Denne metoden fungerer også med grus, og da best med grus som ikke er ensgradert, altså siktet.

Brodder

Noe av det mest effektive du kan bruke for å holde deg på beina i disse tider er brodder. Det er hundrevis av alternativer der ute, så det er greit å ha tenkt gjennom bruksområde før du kjøper.

Søndagstur, til og fra bussen til jobb, jogging? Det finnes noe for enhver smak, og det er greit å kjøpe til den bruken du ser for deg.

Du vil kunne finne brodder for enhver smak. Foto: enklereliv.noDu vil kunne finne brodder for enhver smak. Foto: enklereliv.no

Noen av broddene fungerer best på snø, andre er best på is. Noen dekker hele skoen, andre bare et lite område.

Det er gjort mange tester av brodder til ulikt bruk, så sjekk før du kjøper.

Kalosjer

Kalosjer har tradisjonelt vært brukt for å beskytte sko fra slaps, salt og vinter. Nå de siste årene har smarte hoder tenkt på å kombinere kalosjer og brodder.

Kalosjene skal beskytte skoene, samtidig som de gir et bra grep mot isete underlag. To fluer i en smekk med andre ord.

Hva med kalosjer utstyrt med pigger? Da vil du være både tørrskodd og trygg på is. Foto: enklereliv.noHva med kalosjer utstyrt med pigger? Da vil du være både tørrskodd og trygg på is. Foto: enklereliv.no

Kalosjer kommer også med såkalt Ice-lock teknologi. Disse gir godt grep på de fleste underlag, og du kan også gå rett inn uten å sette merker. Når du er ferdig påkledd med piggene på, er det greit å vite at du kan løpe inn i stuen for å hente noe du glemte før du haster til jobb.

Piggsko

Sko med pigger er en fin mulighet dersom du ikke orker styret med å ta brodder av og på, men fordelen kan også være ulempen.

Ulempen med slike sko er jo at piggene ikke kan tas av, så hvis du eksempelvis skal innom butikken, blir det både glatt og bråkete å gå med pigger.

Foretrekker du joggesko, kan disse også fås med pigger. Foto: LöplabbetForetrekker du joggesko, kan disse også fås med pigger. Foto: Löplabbet

Men dersom du skal bruke skoen til turbruk, er piggsko det mest praktiske og behagelige å gå på over litt lengre tid. Du kan kjøpe en fiks ferdig piggsko hos forskjellige leverandører, eller du kan lage den selv.

Noen spesialbutikker tar seg også av piggingen for deg for noen hundrelapper. Da kan du benytte dine brukte favorittsko om du vil, alt fra joggesko til vintersko. Piggene kan også fjernes når våren kommer.

Men vær forsiktig med å slenge sko med pigger i vaskemaskinen, da de fort kan skrape opp innsiden av maskinen.

Og hvis ingenting av dette over fungerer, så kan du faktisk gjøre det samme som bilførere gjør med dekkene når det er glatt. Spray for eksempel Snow grip under skoene. Dette brukes normalt til kjøretøyer som står fast på glatt føre, men fungerer også fint som fotfeste. Fjernes greit med dekkvask.

Lykke til!

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer