Sommeren er høysesong for vannskader

Gå til hovedinnhold

Sommeren er høysesong for vannskader

I sommerferien er det størst fare for å få vannskader. Noen enkle grep kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Vannskader er blant de verste skadene du kan få i en bolig. Antall vannskader i norske boliger øker for hvert år. I takt med at vi har dyrere boligere, høyere standard og dyrere inventar øker også kostnadene på skadene. Dessverre dekker de færreste forsikringer dårlig utført arbeid og vedlikehold. Selv om kalde vintre har skylda for mange vannskader, er det feilmonteringer, slitasje og gamle rør som ligger bak de fleste skadene.

Bli medlem i Huseierne for 510 kroner i året og spar tusenlapper!

Forventer 20.000 skadesaker

I sommermånedene juni, juli og august forventes det rundt 20.000 vannskader i norske boliger, til en kostnad av opp mot en milliard kroner. Som regel skyldes skadene lekkasjer fra vannrør.

Det er spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet som er utsatt for lekkasje. Det beste er å skifte ut disse rørene før de er utslitt, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres. Da er det viktig å være føre var. 

Problemet med sommerferien er at folk reiser bort og er borte over lenger tid. Da oppdager man ikke vannskadene før de har gjort stor skade.

– Vannskader som oppstår i ferien er ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme fritt i dagevis før skaden oppdages. Men hvis du stenger hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk.

Ikke alle tall kommer frem

Tallene fra forsikringsselskapene som viser kostnadene på skadeomfanget er ofte misvisende. Selskapene registrerer kun skader der de utbetaler erstatning, og beløpet viser kun hva forsikringsselskapene bidrar med. De reelle vannskadetallene i Norge er mye høyere.

- Det er flere faktorer som gjør at tallene mest sannsynlig er mye høyere enn statistikken viser. Utvendige rør som er 20 år får avkortning med fem prosent per år. Det vil si at når rørene er 40 år gamle vil man ikke lenger få utbetalt noen erstatning. Det utbetales heller ikke erstatning for vannskader i utette våtrom. Vi får mange henvendelser årlig på slike ting, og det er oftere at det blir avslag i erstatningsbegjæringen enn at det utbetales, sier senior teknisk inspektør Torstein Brattgjerd i If-skadeforsikring.

- Regelen for utvendig rør er at det kun er plastrør som gir full erstatning uten avkortning, sier han.

Vannskader skyldes ofte gamle rør på bad og våtrom. Rør lever ikke evig. Et vanlig fenomen er at vannskadene kommer når yngre mennesker overtar eldre boliger og rørsystemet blir overbelastet fordi det er gammelt og ikke er dimensjonert for mye dusjing.

Enkle grep

En annen god måte å sikre seg på, er å få montert en lekkasjestopper i boligen. Noen typer varsler med lyd- eller lyssignal, samtidig som vanntilførselen stenges. Det finnes lekkasjestoppere som overvåker hele eller deler av sanitærinstallasjonen, eller kun én vanninstallasjon. – Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad og vaskerom uten sluk, sier Fiskum.

Sluket bør renses minst en gang i året, og det er lurt å gjøre dette før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel, som det vil være i tomme hus, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter utløpet. 

– Hvis du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre vann utover badegulvet på grunn av redusert avrenning. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som kan bli kostbart, advarer Fiskum.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Grille på balkongen? Ikke glem sikkerheten!

Les mer

Slik lykkes du med klematis

Les mer