Farlige glassrekkverk

Gå til hovedinnhold

Farlige glassrekkverk

Glassrekkverk gir terrasser og verandaer et fantastisk utseende. Men, vær sikker på at du kjøper trygge varer. Glassbransjen har avdekket flere farlige produkter.

Det er i en pressemelding at Glass og Fasadeforeningen (GF) går ut og advarer mot å stole på at et glassrekkverk faktisk er det det lover. Flere lavpriskjeder har hatt disse produktene i sine sortiment og foreningen har ingen oversikt over hvor mange som kan ha kjøpt disse produktene.

- Vi forutsetter jo at butikkene som har solgt et produkt, som i ytterste konsekvens kan medføre at folk får varige fysiske skader eller at folk omkommer, faktisk tar et ansvar for å informere sine kunder. GF på sin side forsøker å spre kunnskap om glass og glassprodukter i alle markeder. Når det gjelder villedende markedsføring, feil bruk av rekkverk eller andre glassløsninger, varsler vi alltid vår gode samarbeidspartner, Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK). DiBK har ved flere anledninger gjort tiltak mot flere tilbydere av blant annet rekkverk, sier prosjektleder Per Henning Graff i Glass og Fasadeforeningen.

Tre billigbutikker

Tre billigbutikker har solgt eller selger «glassrekkverk» med tynt glass, underdimensjonerte stolper, svak innfesting og små monteringsbraketter. De tre lavpriskjedene det dreier seg om er Rusta, Jula og Europris.

Har du handlet glassrekkverk hos en av disse kjedene bør du umiddelbart sjekke om du er nødt til å bytte ut produktet.

- Rekkverket kan brukes hvis det er montert i 50 centimeters høyde eller lavere. Er det høyere mener vi det ikke innfrir byggetekniske krav, sier kommunikasjonsrådgiver Harald Aase i GF.

Foreningen er redd for at det kan være mange selvbyggere som har kjøpt disse produktene allerede, da kjedene melder om at det meste allerede er utsolgt.

- Dette viser at det er et populært produkt og vi må få kontroll på at ingen bruker disse produktene på feil premisser. Man er nødt til å ta kontakt med kjedene dersom man mistenker at man har gjort et feil kjøp. Vi har ingen praksis med å hjelpe den enkelte forbruker, men vi er kapable til å svare på spørsmål, dog ikke om det enkelte produktet. Skal man ta saken vider er det forbrukermyndighetene som er rette sted å henvende seg, sier Aase.

De tekniske beskrivelsene for disse tre «glassrekkverkene» er nær identiske. Glassfeltene er fra 95 til 100 centimeter høye og i bredder opp til 100 centimeter. Stolpene er fem ganger fem centimeter og er 108 centimeter høye. Festebrakettene er ni ganger ni centimeter og det benyttes seks millimeter herdet glass. Glasset er festet i 10 millimeter dype slisser i stolpene. Monteringsanvisningene forteller at «rekkverket» kan monteres der det er opp til en meter høydeforskjell.

– Vi påstår ikke at lavpriskjedene bevisst lurer sine kunder. Likevel ønsker vi å gjøre dem oppmerksomme på at de driver villedende markedsføring. Vi har derfor henvendt oss til alle de tre lavpriskjedene, sier prosjektlederen.

Sjekkliste

- Glass og Fasadeforeningen anbefaler deg å bruke dette som en enkel sjekkliste om du planlegger å gå til innkjøp av glassrekkverk.

- Gjør det tydelig klart for selger om hvor rekkverket skal brukes

- Be om at tilbudet har vedlagt dokumentasjon på at rekkverket er dimensjonert med tanke både på glassformat, glasstype, monteringssystem og bruksområde

- GF anbefaler å la sine profesjonelle medlemsbedrifter montere rekkverket. Dersom du likevel skal montere rekkverket selv, må du alltid lese monteringsanvisningen før du kjøper rekkverkskomponenter

- Lag gjerne en forespørsel før du henvender deg til forhandler

- Sjekk om leverandøren oppgir noen forbehold i pristilbudet

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer