EL-avfall er gull verdt

Gå til hovedinnhold

EL-avfall er gull verdt

I 2017 samlet returselskapene inn 143 000 tonn elektrisk og elektronisk avfall. 83 prosent av avfallet omgjort til verdifulle råvarer.

EE-avfallet inneholder enorme mengder verdifulle metaller og råvarer som er både ressurskrevende og miljøskadelig å hente ut fra gruver.


- Norske privatpersoner og bedrifter gjør en kjempeinnsats hvert år. Innsatsen hindrer forurensing av naturen, reduserer ressursbruken og har også stor økonomisk verdi i form av råvarer som kan selges og brukes på nytt, sier Stig Ervik, administrerende direktør i Norsirk.


Slikt avfall kan du levere gratis hos alle som selger tilsvarende elektronisk utstyr.

225 000 hustander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Hva er EE-avfall?


EE-avfall er utrangerte elektriske eller elektroniske produkter. Det vil si alt som bruker strøm eller går på batterier, inkludert ledninger og annet som benyttes sammen med elektriske eller elektroniske produkter.


Eksempler på elektroniske artikler som skal samles inn er:


• Barbermaskiner
• Brunevarer
• Brytere
• CD spillere
• Datautstyr
• Datautstyr (elektronisk)
• Digitalt termometer
• Engangskamera
• Hvitevarer (kjøleskap, komfyr, microbølgeovn osv)
• Hårføner
• Klokker
• Ladere
• Ledninger
• Lyspærer

Enorme verdier i avfallet


EE-avfall inneholder verdifulle metaller som gull, sølv, kobber, platina og palladium, samt materialer som jern, aluminium og plast. Samlet vurderer FN at EE-avfallet som kastes rundt om i verden hvert år er verdt 550 milliarder kroner. Det tilsvarer omtrent et halvt norsk statsbudsjett.


- Avansert teknologi og effektive systemer gjør at behandlingsanleggene kan skille ut miljøgiftene og resirkulere mesteparten av metallene og råvarene i avfallet, sier Ervik.

Byer er gullgruver


De 119 000 tonnene med resirkulerte materialer selges på råvarebørser over hele verden. Velfungerende komponenter selges til bedrifter og gjenbrukes i nye produkter.


- En mikroprosessor er et godt eksempel. Den finnes i mobiltelefoner, datamaskiner og til og med i rulletrapper. Metallet er verdt ti kroner når mikroprosessoren smeltes om, men kan være verdt opptil 900 kroner hvis den gjenbrukes. For oss er byene de nye gruvene, sier Ervik.

Mindre ressursbruk og klimautslipp


Innsamling av EE-avfall i byområdene reduserer også energibruk og klimagassutslipp. Å hente ut ett tonn med kobber fra bakken krever syv ganger så mye energi som å resirkulere ett tonn kobber fra avfallet.


- Vi har jo en begrenset mengde ressurser tilgjengelig på jorda, så det er verdifullt å utnytte de råvarene som er tilgjengelig på en bedre måte, sier Ervik.


Forskningsinstituttet Østfoldforskning har gjennomført en livsløpsanalyse og beregnet den totale besparelsen i klimagassutslipp som returordningen for EE-avfall bidrar til.


- Resirkuleringen og gjenbruket i 2017 bidro til at 82 000 tonn CO2 ikke ble sluppet ut. Det tilsvarer utslippet fra hele 190 000 fat med olje, sier Ervik.

Skal bli best på sirkulær økonomi


I den nye regjeringsplattformen har den blågrønne regjeringen satt mål om at Norge skal bli et foregangsland på sirkulær økonomi. Sirkulær økonomi er et system for økonomisk virksomhet som har som mål å utnytte alle ressurser i en evig runddans, altså så mye gjenbruk som mulig.
Ny lovgivning fra EU krever at landene må samle inn 65 prosent av varene som selges på markedet. Stortinget besluttet i februar at Norge skal knytte seg til EUs ambisjoner. Det betyr at Norge må samle inn 43 000 tonn mer EE-avfall hvert år fra 2019.


- Norge ligger i verdenstoppen når det kommer til innsamling og resirkulering av EE-avfall. Nå har politikerne satt enda høyere ambisjoner. Skal vi skape morgendagens verdier av avfall er vi helt avhengig av at nordmenn blir enda flinkere til å levere inn utdaterte produkter, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT Norge.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer