Derfor hører du fortsatt på FM

Gå til hovedinnhold

Derfor hører du fortsatt på FM

Trodde du at FM-nettet skulle dø helt? Over 180 kanaler får fortsatt lov til å sende på FM-nettet i flere år fremover.

I 2017 forsvant alle radiokanaler fra FM-nettet. Det var i hvert fall hva mange trodde. Nå oppdager mange at det er flere lokalradioer som fortsetter å sende på FM i hele landet. Ordningen kan bli vedvarende ettersom det ikke er satt noen endelig sluttdato på når også disse lokalradioene må stoppe sendingene.

- Mange lokalradioer har fått fornyet konsesjon fram til 31.12.2021. Det er heller ikke vedtatt at FM-nettet slukkes etter det, sier konstituert direktør for konsesjon og tilsyn Hanne Sekkelsten i Medietilsynet.

Samtidig har Stortinget vedtatt at de store kommersielle lokalradioene ikke får lov til å fortsette å sende på FM i storbyene, av frykt for at de kan ta lyttere fra NRK. Flere av disse blir tvunget av lufta mot sin vilje.

- Stortinget har bestemt at de lokale kommersielle kanalene i storbyene må slukke sine FM-sendinger. Kanalene kan i stedet få konsesjon for å sende på DAB. Grunnen til at de måtte slukke er at de konkurrerer mot de riksdekkende kanalene, sier hun.

Totalt er det 184 knaler som får fortsette og sende på FM.

Lokalradio vinner

At de store rikskanalene har forsvunnet fra FM har blåst nytt liv i lokalradioer landet rundt.

- I følge tall fra den offisielle radioundersøkelsen, har målte lokalradiostasjoner samlet opplevd en lyttervekst på 20 prosent. Når de nasjonale kanalene slukket sine FM-sendere sendte de samtidig en rekke lyttere ut på vandring etter alternativer. Og for mange radiobrukere er lokalradio på FM nå er det eneste reelle alternativet for å høre kringkastet radio, sier daglig leder Pål Lomeland i Norsk Lokalradioforbund.

Tallene er ganske klare. Mange lokalradioer opplever stor økning av lyttere. Norsk Lokalradioforbund er forsiktige optimister, men ser mulighetene for at lokalradioen fortsetter å gå gode tider i møte.

- Jeg tror at nye lokalradiolyttere, vil få seg en positiv overraskelse. Mange vil oppdage at innholdstilbudet og kvaliteten står seg godt i konkurransen med riksdekkende kanaler. Det er et godt utgangspunkt for å beholde lytterne i tiden som kommer.

Derfor har forbundet rådet sine medlemmer til å bli enda mer lokale og holde på særpreget.

- Etter vår mening vil det være lurt å verne om egenarten og ikke tilstrebe å ligne på alle andre. Vi har troen på at unikt, lokalt og relevant innhold gjør lokalradio bra, sier Lomeland.

Den store frykten er at lokalradioene blir nødt til å avslutte FM-sendingene etter 2021. Forbundet frykter at de små kanalene skal drukne i lange kanallister. Der vil de store riksdekkende kanalene både ha mer tyngde og et stort forsprang på alle småkanaler.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer