Garderober: Skap orden

Gå til hovedinnhold

Garderober: Skap orden

Vi drømmer om å ha det ryddig med full oversikt, men så skjer det som ofte skjer når man har det travelt; man lemper rotet inn i nærmeste ledige hylle, lukker døren, og glemmer det.

Hvis man er kreativ, er det mange muligheter for å utnytte plassen til fulle. Foto: Langlo

Klarer vi å se humoren i rotet når vi leter febrilsk etter noe vi absolutt skulle hatt tak i? Neppe.

Elfa gjennomførte nylig en undersøkelse i Norden, og fant at én av tre nordmenn har problemer med å lukke skapdørene. Noe skyldes kanskje at vi ikke er så flinke til å rydde, men noe kan også komme av at vi ikke sorterer eller kaster. 78 prosent av de spurte nordmennene i undersøkelsen syntes de hadde for mange klær og sko som de ikke brukte regelmessig, mens 69 prosent følte samtidig at de ikke hadde noe å ha på seg. Et paradoks?  Muligheten er stor for at vi rett og slett mister oversikten i skap som ikke er optimalt innredet.

Skapinvestor

Man kan ikke stikke under en stol at det er en investering å gå til innkjøp av garderobe, og det er kanskje ikke den første utgiften vi prioriterer, men å ha orden skaper også ro og trivsel. Skal man ha alt nytt, dører inkludert, så vil et «standard» skap koste fra 10 000 til 30 000 kroner opplyser de forskjellige leverandørene som Hus & Bolig har kontaktet. Smeller man til med noe riktig flott, kan man raskt både doble og triple den summen. Har man både plass og god råd, er manges våte drøm et Walk-In-Closet. Men man kan også fint bygge på det man allerede har, og smarte tips kan gjøre store forskjeller.

Gode skapdører er dyre, så hvis man har dører som allerede fungerer fint, er det ingenting i veien for heller å investere i en ny innredning som utnytter plassen bedre. Norscan Roller og Elfa har frittstående eller skinnefestede løsninger som kan omorganiseres alt etter behov. Da er det heller ikke så farlig om man bedømmer feil i utgangspunktet fordi man enkelt kan flytte kurver, stenger og opphengsmuligheter dit de gjør større nytte for seg.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Vennskapets plass

- Som du vil, mannen min, sa kona, men her skal skapet stå.

Hvem har ikke hørt at det er kona som bestemmer? Sannsynligvis vil det være den av oss med det mest utviklede rydde-genet, om det genet finnes, som tar tak i skap-problematikken.

I dagens garderober har alt sin plass, og hver centimeter av ledig veggplass kan utnyttes. De fleste garderobeleverandører har en eller annen form for tilpasning, mens noen kun lager garderober på mål. Derimot er alle behjelpelige med Utrekkbare buksestativ gjør buksene krøllfrie og enkle å finne. Foto: LangloUtrekkbare buksestativ gjør buksene krøllfrie og enkle å finne. Foto: Langloplanlegging av garderoben og valg av inventar og dører. For de av produsentene som kun har standardmål på sine løsninger, kan de likevel gi råd for å tilpasse en skapfront slik at den skjuler innredningen når du vil ha et skap under trappen.

Det hjelper ikke mye å være på riktig hylle, hvis man er i feil skap

Vi kan krangle om plassen, eller tenke at andre familiemedlemmer er for grådige. Da er det greit å ha avgrensede områder; deg, meg, barna og vårt.

For å få maksimal utnyttelse av garderoben, er det viktig å tenke over hva skapet skal romme, og hvor mange som skal bruke det. Lag en liten liste som gir deg oversikten: Hvor mye av tøyet skal henge, og hva skal ligge i skuffer og hyller? Skal det også være plass til sko, sengetøy, yttertøy, vesker, kofferter eller en elsker?

Logisk nok vil et barns behov for skapplass forandre seg ettersom det vokser til. Med mindre du har flust med penger og plass, og kan kjøpe og kaste, er utvilsomt den modulerbare løsningen den beste. Da kan det suppleres med nye hyller, kroker eller stenger og flyttes rundt etter hvert som behovet melder seg. Gi barna selv ansvaret for egen organisering, så kan det i tillegg ha en pedagogisk effekt, og ikke minst vil barna ha mindre behov for å spørre deg om hvor tingene er. Det kan bli riktig lekkert uten dører også, for ikke å snakke om at barna får en total oversikt.

Fritidsskapet

Hvor er soveposen, liggeunderlaget, stormkjøkkenet, badminton-racketene, plastbassenget, ryggsekken, treningstøyet? Har du plass i en bod, en garasje eller på kjeller eller loft, er et skap så mye bedre enn ei pappkasse! Tenk å kunne bli kvitt alt det plasskrevende fritidsutstyret fra klesskapene, og med et øyekast finne det? Har du ikke så mye? Kombiner det med et multifunksjonsskap hvor du samler alt du ikke bruker til daglig, da har du ikke behov for å rydde så ofte heller.

Er du kreativ, er det ikke noe hinder å bruke forskjellige produsenter for å få det skapet som passer nettopp til deg og din families behov. Noen innredningsprodusenter har nemlig noen ekstra smarte løsninger.  Vil du ikke ha speil i fronten for å slippe å se deg selv før morgendusjen, eller i ulekre positurer, En stang montert på kurv gjør at du kan har et skap med liten dybde. Foto: ElfaEn stang montert på kurv gjør at du kan ha et skap med liten dybde. Foto: Elfamen vil sjekke antrekket før du går på jobb, har Langlo et speil montert på skinne inne i skapet som kan trekkes ut og som roterer. Er strykebrettet alltid i veien, tilbyr de også et utbrettbart strykebrett som gjemmes bak en skuffefront. Velger du disse løsningene, men ellers har et trådkurvsystem, må du bare være klar over at du trenger en delevegg, og en fastmodul som disse kan monteres på.

Elfa er en av flere leverandører som tilbyr garderobeinnredning som gjør det enkelt å systematisere klærne dine. Du kan sortere undertøy og sokker etter farger, organisere smykker og tilbehør i rominndelte smykkeskrin, oppbevare mange par sko i utrekkbare skostativ og lage ditt eget system i slips, belter og bukser på egne hengere for dette.

Kan du utnytte høyden opp til taket? Da slipper du også å tørke støv. Hvis du er lei av hybelkaniner i skapet er det lurt å velge oppadgående skinnespor i gulvskinnen, og dermed unngå samling av smuss og støv inne i skapet.

Blir det veldig høyt under taket har Langlo også en nedtrekkbar garderobestang til den øverste stangen, og kanskje får du da plass til tre stenger i høyden. Eller hva medEn nedtrekkbar garderobestang gjør at du kan utnytte plassen helt opp til taket Foto: LangloEn nedtrekkbar garderobestang gjør at du kan utnytte plassen helt opp til taket Foto: Langlo å sette av ei hylle helt øverst til ting du bare sjelden trenger, eller ikke kan kaste, som tante Olgas heklede mamelukker eller barnas dorullnisser.

Verdensmesterskapet

Spesielt byboere i trange leiligheter kan ofte bare drømme om Walk In-garderoben på grunn av plassmangel, men har du et gjesterom, eller en nisje, kan du likevel kombinere det med hobbyrom, kontor og garderobe. Ved for eksempel å sette opp skyvedører fra vegg til vegg med begrenset dybde, kan alle disse funksjonene lett gjemmes og trylles frem igjen på et blunk.

Har du en liten leilighet, men en forholdsvis stor stue, eller et stort og avlangt soverom, kan et skap også fungere som romdeler, og gi plass til en ekstra sovenisje eller et kontor ved å bruke baksiden av skapet som sengegavl eller kontorvegg. Eller hva med et par skyvedører på skinner fra gulv til tak for å lage en liten Walk-In-garderobe?

Uten en tråd, eller nesten

Selv om trådkurvsystemene unektelig er veldig praktiske og fleksible, synes ikke alle at de er like sexy. Mange produsenter tilbyr garderobeskap på mål, og disse er da som regel innredet med faste moduler, slik at man bør ha tenkt nøye gjennom hvilke behov man har på forhånd. Det må likevel sies at de fleste også tilbyr kurver til disse modulene.

- Vi finner ikke lykken, vi skaper den, hevdet Petra Fleischer

Thomas Olavessen er salgskonsulent på Montér i Tønsberg, som selger garderobeløsninger for mellom tre og en halv til fire millioner årlig. Han kan fortelle at 60 prosent av kundene hans ikke helt vet hva de vil ha. Kundene kan ha sett bilder av garderober som de liker, men etter litt veiledning og konstruktive spørsmål ender de opp med noe helt annet. Spesielt vil han spørre om hva slags klesmennesker kundene er.

- Er kundene skjorte- dress- og kjole-kunder, vil de ha andre behov enn t-skjorte-, jeans- og genserkundene, forteller han, og legger til at han tegner mye med sine kunder.

De fleste kundene hos Olavessen på Montér ønsker totale løsninger, men de færreste har noen klar oppfatning av budsjett. Da er det viktig å skape en relasjon for å få frem behov og ønsker, og ikke minst få oversikt over hvor stort skapbudsjettet er, synes han. Olavessen kombinerer ofte løsninger fra produsentene.

- Jeg kan gjerne selge en innredning fra Elfa, men råde kundene til å kjøpe skinner og dører fra Langlo, forteller han.

Ann Kristin Westeng er salgsleder i innredning hos Maxbo på Alnabru, og synes det er vanskelig å uttale seg generelt om kundenes ønsker og behov.

- Alle har forskjellige behov, forteller hun. Ikke minst ønsker de skap på forskjellige steder i huset, og til forskjellige bruksområder, og det gjør at skapinnredning er veldig personlig, fortsetter hun.

Soverom, barnerom, gang, garasje, bod, stue, under trapp; det er stort sett valg av dører som vil være det avgjørende for interiøret og det helhetlige inntrykket.

- De billigste dørene anbefaler jeg aldri til et hyppig brukt skap, sier Westeng, og mener at man da risikerer å måtte skifte dem ut allerede etter noen år.

En dør som skal åpnes ofte bør være solid og ha stoppere, slik at døren ikke smeller i skroget på skapet, da gjentatte rystelser vil kunne ødelegge fester. Derimot kan de Et utrekkbart skostativ gir deg enkel tilgang Foto: HtHEt utrekkbart skostativ gir deg enkel tilgang Foto: HtHtynneste (og billigste dørene) helt fint brukes for eksempel i en garasje, et arbeidsrom eller en bod som man ikke bruker like ofte.

Kombinasjon av enkel- og dobbel garderobestang sikrer flere opphengsmuligheter, mens kurver med lav forkant gjør tilgjengeligheten til innholdet lettere.  Elfa er en av dem som råder til å begrense dybden på skapet (og spare plass) slik at klær ikke forsvinner bak i en haug hvor de blir glemt.

Er du verken skapende eller kreativ: Få dem hjem!

Både Elfa, Langlo, Norscan Roller og HTH som produserer innredning til garderobe har tegneverktøy på sine nettsider. De er derimot ikke alltid like lette å bruke. En oversikt over forhandlere av produktene finner du også. Kvik som har helhetlige, standard løsninger, tilbyr avtale om tegnetime i butikk. Det gjør også de fleste forhandlere i kjedehandelen, slik at du lett kan få hjelp med tegningen, noe både Olavessen hos Montér, og Westeng hos Maxbo anbefaler.

Vet du virkelig ikke hva du bør be om, eller mangler ideer til hvordan du skal plassere skapene slik at du utnytter rommet maksimalt, så leter du opp en leverandør som kommer på gratis hjemmebesøk. En av dem som produserer garderobeskap på mål og kommer på hjemmebesøk er Modestes Gerta, eier og daglig leder i Garderobeeksperten. Han bruker materialer fra hele EU, og får skapene produsert i Litauen. Mange mindre, norske forhandlere, men som regel ikke butikk-kjedene, får skapene produsert i Øst-Europa. Hos Gerta varierer leveringstiden mellom to til fire uker til en kostpris fra 10- til 50 000 kroner.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer