Unngå plantevernmidler og reduser vanning

Gå til hovedinnhold

Unngå plantevernmidler og reduser vanning

Her får du tipsene som kan gjøre bruk av plantevernmidler unødvendig. Med et enkelt grep kan du også redusere behovet for vanning.

Giftfri hage: Ta noen enkle grep for å unngå kjemikalier i hagen

Plantevernmidler har uheldige egenskaper som gjør at du bør begrense bruken, og Mattilsynet retter derfor søkelyset mot alternative løsninger. Spesielt bør du være varsom dersom du har barn, kjæledyr eller husdyr, eller kort avstand til innsjøer, bekker, vannførende grøfter og hagedammer.

250 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Plantevernmidlene kan være helseskadelige for mennesker, og skal behandles og brukes med forsiktighet opplyser Mattilsynet. Slike kjemiske midler kan bli værende i miljøet i lang tid, både i jord og i grunnvann. De kan også være skadelige for jord- og vannlevende organismer og for nyttedyr, som for eksempel bier og marihøner, og anbefaler derfor å gjøre tiltak som ikke krever bruk av slike midler.

Få en kjemikaliefri hage

Det kan være en utfordring å vedlikeholde en hage. Ugress på plenen, lus på rosene eller mark i eplene kan skape hodebry, men fortvil ikke.

-Vi ønsker å begrense bruken av plantevernmidler gjennom såkalt integrert plantevern. Det betyr å ta i bruk ulike teknikker og metoder for å unngå ugress, sykdommer og innsekter som kan gjøre stor skade i hagen, og bare bruke kjemiske midler når det mangler gode alternativer, sier Torhild Tveito Compaore, seniorrådgiver i seksjon planter i Mattilsynet.

Luftige frukttrær

Mattilsynet anbefaler å holde frukttrærne åpne og luftige fordi frukten da vil bli mindre utsatt for soppsykdommer. Har du et tett tre, skal det ikke være noe i veien for å beskjære det om sommeren heller, men for å unngå smitte av skadelige sopper på store snittflater bør det helst gjøres i vinterhalvåret når det er tørt og kaldt.

Dekk til grønnsaksbedene

Det beste rådet Mattilsynet gir for å unngå angrep på grønnsaksbedene av skadeinsekter, som for eksempel gulrotflue, er å dekke dem til med fiberduk. Sollys og vann vil likevel slippe gjennom duken.

Blomster og planter på riktig sted

Velg plantesorter som er mest mulig motstandsdyktige mot sykdommer og insekter som kan gjøre skade, råder Mattilsynet.

- Det beste rådet jeg kan gi, er å finne riktig plante til riktig sted, sier informasjonsansvarlig Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter, å plante noe som trenger sol i skyggen og omvendt er ingen god ide, legger hun til.

Hun tror at de fleste plantene som er dyrket frem i Norge er motstandsdyktige nok hvis man bare tar hensyn til plantenes behov, leser seg litt opp og planlegger før man handler.

Ugress

Luk det vekk, eller prøv å drepe det for eksempel med kokende vann om det bare er spesielle områder i hagen hvor ugresset trives. Det du også kan gjøre er å dekke til bar jord med et tynt lag med plenklipp. Da reduserer du tilvekst av ugress samtidig som du stimulerer nyttedyr som marihøner og løpebiller.

Plenklipp reduserer vanningsbehov

Sommeren kom tidlig i sør, og mange steder er det restriksjoner på vanningen.  Gjør som naturen selv, dekk til jorden med løv eller gress i bed og pallekarmer. Nyklippet gress vil avgi fuktighet, gi nitrogen til jorden og hindre uttørring.

- Jeg foretrekker heller eventuelt å bruke oppmalte greiner å dekke til jorden med for å unngå at det blir for mye gress og at det blir bløtt og ekkelt, sier Ladstein.

Lag din egne produkter (se oppskrifter nedenfor)

Er brennesle noe av ugresset du vil bli kvitt, så kan du slå to fluer med et smekk og lage brenneslevann. Det lukter forferdelig, men er veldig næringsrikt og forsterker plantene, samtidig som det kan brukes til å bekjempe for eksempel lus og meldugg.  Trøsten er at lukten avtar raskt når det er sprøytet på eller vannet med.

Andre vil foretrekke en mindre plagsom utfordring for luktesansene, og velger lusemiddelet som artikkelen i NRK Livsstil ga oppskriften til.

Enkelte matvarer og andre vanlige stoffer kan brukes mot skadegjørere i hagen, for eksempel kull, solsikkeolje og øl. En liste over disse kan du finne på mattilsynet.no.

Lusemiddel

10 l vann

2 dl grønnsåpe

3 dl rapsolje

1 ss bakepulver

2 dråper oppvaskmiddel

Bland alt og tøm over i ei spruteflaske som du dusjer de lusbefengte plantene med. Følg med og gjenta til lusene er borte.

Brenneslevann

Plukk friske brennesler (husk hansker og tildekkede armer).

Fyll en stor bøtte med brennesle.

Fyll opp helt med vann og sett på lokk.

Plasser bøtten i skyggen og så langt unna huset du kan.

Åpne og røre litt en gang i blant. Vær forberedt på stanken.

La stå i 3 uker.

Sil av.

Blandes i forholdet en til ti (1:10)

Bruk til dusjing eller vanning.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvordan skal fremtidens strømstøtte se ut?

Les mer