Terrassegulv: Mye å velge i

Gå til hovedinnhold

Terrassegulv: Mye å velge i

Hvilke materialer bør vi velge når terrassen skal fornyes, eller når en ny platting skal bygges? Vi har sett nærmere på noen av alternativene.

VALGETS KVAL: Det er mange ulike materialer å velge i for den som skal bygge terrasse, veranda eller platting. Her ser vi termofuru. Foto: Moelven.

Mens det for bare få år siden var lite annet å velge enn de vanlige trykkimpregnerte plankene, har butikkene nå et vidt utvalg av behandlet og ikke-behandlet treverk til uteplassen. Hva som passer best for deg kommer an på blant annet lommeboken, hvor mye tid du har til vedlikehold samt smak og behag.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

 

«Vanlig» trykkimpregnert

Fortsatt er det grønnlige, trykkimpregnerte treverket vinneren på markedet for terrassebord, ifølge Rune Kjølberg, kategorisjef for trelast hos Løvenskiold Handel.

- Det er det som selger mest hos oss. Men vi ser en tendens til at folk velger bredere og kraftigere bord nå enn for få år siden. Mens bestselgeren var 21 x 95 millimeter for noen år siden, har vi nå sett at stadig flere ønsker den kraftigere 28 x 120-millimeteren, sier Kjølberg.

Dette skyldes både trender, økonomi og holdbarhet, mener han. Kraftigere bord ser litt mer eksklusivt ut enn smale. De er litt dyrere, men gir samtidig et mer stabilt terrassegulv.

- Når man går opp i dimensjon på bordene blir det gjerne mindre fliser og sprekker, sier Kjølberg.

Dagens trykkimpregnerte materialer inneholder mindre miljøgifter enn tidligere. Før bestod impregneringsmiddelet av kobber, krom og arsen, mens det i dag kun er tillatt å bruke kobbermidler, derav betegnelsen cu-impregnert treverk. Moderne cu-impregnert tre regnes ikke som farlig avfall. Men fordi det nesten er umulig å se forskjell på gamle og nye trykkimpregnerte materialer skal impregnert treavfall leveres på kommunalt godkjente gjenbruksstasjoner. Rester av trykkimpregnert tre skal ikke brennes.

Ved bruk vil små mengder av kobbersaltene i kobberimpregnerte terrassebord vaskes ut. De vil binde seg i det øverste jordlaget der konstruksjonen står, og forbli der. De er dermed lite tilgjengelig for planter, dyr og mennesker. Overflatebehandling vil redusere utvaskingen. Det er derfor et godt miljøargument å vedlikeholde en Cu-impregnert terrasse med beis eller olje.

Trykkimpregnerte terrassebord koster ca. 100-130 kroner per kvadratmeter.

 

Royalimpregnert

Royalimpregnering er en litt mer avansert form for behandling, og består av to prosesser. Først impregneres trevirket på vanlig måte, noe som gjør treverket kobberholdig. Etter impregneringsprosessen kokes treverket i industriell linolje. Oljeforseglingen reduserer fuktopptak, svelling, krymping og sprekking, og gir et stabilt virke. Prisen ligger fra ca. 250 kroner per kvadratmeter.

Våre materialer kommer med 50 års garanti mot råte. De trenger aldri maling eller beis, men etter en 7-8 års tid kan utseendet forbedres med litt olje, forteller Brynjar Ansnes Moe i Talgø, som produserer Møre Royal.

Royalimpregnert trevirke kommer både ufarget og farget, det kommer an på om produsenten tilsetter fargepigmenter i linoljekokingen eller ikke. Til neste år kommer Møre Royal ikke bare i natur, brunt, rødt og oker, men også i grått, reklamerer Moe.

 

Termotre

Å varmebehandle trevirke er også en måte å gjøre materialene mer robuste på. Prosessene går ut på at trevirket varmes opp til en temperatur på 180-250 grader, samtidig som tilgangen på oksygen reduseres. Dette gjør at trevirket blir mer stabilt og mer motstandsdyktig mot sopp og råte. Trevirket tilsettes ingen kjemikalier, og er i utgangspunktet ment å bruke helt ubehandlet. Med vær og vind får bordene en grå patina. Dersom man ønsker å bevare bruntonen som kommer av varmebehandlingen, kan man olje treverket med spesialolje.

Det er ulike treslag som varmebehandles: Furu, gran, ask, eik, bøk og poppel er blant sortene som kan brukes. Termofuru koster ca. 400 kroner per kvadratmeter, mens termobehandlet ask risikerer du å måtte betale over 1 000 kroner for, per kvadratmeter.

 

Thermo Royal

En forholdsvis ny sort på det norske markedet er såkalt Thermo Royal-terrassebord. Som navnet tilsier er dette materialer som først er varmebehandlet, deretter kokt i raffinert linolje. Dermed får treet stabiliteten som oppnås ved varmebehandling, pluss motstandsdyktigheten og den eksklusive finsihen ved linoljebehandlingen. Materialet kan være et godt miljøvalg siden det ikke inneholder tungmetaller. Prisen ligger på ca. 550 kroner per kvadratmeter.

 

Ubehandlet tre

Enkelte trevarer kommer nærmest med impregnering fra naturens side. Det gjør blant annet sibirsk lerk, som har vokst sakte, fått tette årringer og et så høyt innhold av fett og harpiks at det er motstandsdyktig mot sopp og råte. Men også kjerneved fra andre tresorter, som for eksempel eik, furu og lerk har fra naturens side stoffer i seg som gjør at de trekker lite vann og dermed holder lenger enn annet ubehandlet treverk. Ubehandlet tre får sølvgrå farge når det står ute i vær og vind. Prisen på sibirsk lerk ligger på ca. 400 kroner per kvadratmeter.

 

Kebony

Kebony har de siste årene blitt et sterkt varemerkenavn på det norske markedet for modifisert trevirke. Kebony kan, hvis man skal gjøre det litt komplisert, plasseres i sekkebetegnelsen «furfurylert trevirke». Men enkelt fortalt er Kebony trevirke som impregneres med en egen, patentert væske som består av avfallsstoffer fra jordbruket. Væsken gjør treverket motstandsdyktig mot sopp og råte, og er i tillegg dokumentert miljøvennlig. En rekke Kebonyprodukter har fått Svanemerket.

Kebony trenger i utgangspunktet ikke annet vedlikehold enn normal vask. Oljer man det, kan man beholde den naturlige brunfargen treet får av impregneringsprosessen. Velger man å la være får treverket etter hvert en sølvgrå patina.

Kebony produseres av ulike treslag. Den vanligste, furu, koster ca. 350-400 kroner per kvadratmeter.

 

Kompositt

Kompositt er en blanding av tremasse, plast og bindestoffer. Materialet oppfører seg dermed litt annerledes enn vanlig tre: Det blir ikke helt dødt, men i den grad bevegelse skjer, kan det krympe og utvide seg noe i lengderetningen, altså så mye ikke i bredden som vanlig treverk.

- Kompositt er nok det mest vedlikeholdsfrie terrassegulv-alternativet vi har, fordi det også bevarer fargen svært godt uten at du trenger å gjøre noe annet enn å vaske bort skitt og støv, sier Rune Kjølberg. Disse egenskapene gjør at det stadig er økende interesse for materialet, selv om det har en nokså liten andel av totalmarkedet. Prisen, fra rundt 550 per kvadratmeter, gjør også sitt til at det foreløpig ikke selger i mengder i Norge.

 

Tøffe vilkår

Terrassen har et tøft liv. Med mindre den er helt overbygd utsettes den for en kompleks kombinasjon av lysstråler, varme, kulde, regn, fukt og mikroorganismer. Hva slags materiale som til syvende og sist er best egnet i forhold til levetid og vedlikehold finnes det ingen fasit på.

- Det er særlig råte man har behov for å beskytte terrassebord mot. Ulike typer overflatebehandling, samt bruk av enkelte typer kjerneved, bidrar til redusert opptak av vann og beskytter mot sopp. Men det er ikke alltid prisen på produktene gjenspeiler holdbarheten. Det mest holdbare mot råte er stort sett det som er trykkimpregnert, sier seniorforsker Per Otto Flæte ved forskningsinstituttet Treteknisk.

Selv ville han valgt impregnert trevirke eller ubehandlet kjerneved som han ville beiset, dersom han skulle bygd terrasse i dag.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer