Bambus: Bærekraftig, tidløst og vakkert

Gå til hovedinnhold

Bambus: Bærekraftig, tidløst og vakkert

Vurderer du å sette opp et gjerde, men gruer deg allerede til å male det? Da kan bambus være løsningen.

Bambus som levegg og gjerde i en moderne norsk hage Foto: Hole Hagesenter

Bambus er en generell betegnelse på et mangfold av arter i gressfamilien. De fleste bambusartene er treaktige, og enkelte kan bli høye som trær. Bambus vokser i Asia, Mellom- og Sør-Amerika samt i  Afrika og Australia. Bambusen er spesiell fordi enkelte arter kan vokse opptil 15 meter på seks måneder, i tillegg verken krymper den- eller sveller like mye som treverk.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

 Bambusvirus

- Jeg elsker bambus, sier anleggsgartner Åsmund Bergwitz.

Bergwitz er daglig leder og initiativtaker til Hole Hagesenter, og har 30 års erfaring med design og anlegg av hager.

 - Bambus som byggemateriale er naturlig, dempet, stramt og elegant, sier Bergwitz, som henter bambusen fra Holland hvor materialet er svært populært.

Han anbefaler bambus til levegger, gjerder, forblending og solavskjerming både ute og inne. Det bærekraftige materialet er tidløst vakkert synes han, og forteller at det har 15 til 20 års levetid utendørs med minimalt vedlikehold.

 Lett og sterk

- En annen fordel med bambus er at den er veier lite og er enkel å montere selv om den er hardere enn eik, og dermed også kan brukes til stillas, kan han fortelle. 

Bambus kommer i tre typer. En lys variant fra Kina, en brun bambus fra Indonesia og en veldig sterk og solid bambusart  fra Sør-Amerika, kan anleggsgartneren opplyse.
Brun bambus fra Indonesia, montert som levegg

 - Det produseres til og med sykler av bambus, sier han, og forklarer at fordelen med bambus er at  sykkelen både blir solid og lett.  

 Utviklingspotensiale

Bergwitz forteller at etterspørselen etter bambus oftest kommer fra arkitekter, men erfarer også at han får henvendelser fra kunder som har opplevd på hvilke måter bambus brukes rundt om i verden. Selv om kundekretsen er forholdsvis liten nå, tror han at den vil øke når det anvendelige produktet blir mer kjent også her til lands.

 - Bambusen er enkel å installere, og kommer enten montert i rull, eller som løse stokker forteller han.

Bambusen finnes i flere tykkelser og lengder,  og passer like gjerne til en pergola som et gjerde eller en levegg. Det eneste man må passe på er å montere bambusen slik at den ikke kommer i kontakt med jord. Bambus er et naturlig element i en japansk hage, både som plante og i bekledning eller gjerde, og Bergwitz har hatt endel oppdrag både for private kunder og i større prosjekter.

 Zen

- Jeg regner ikke med at etterspørselen etter japanske hager skal bli så stor, sier han, men ser for seg at bambus lett kan finne en naturlig plass også i moderne norske hager.

Selv har han lært hvordan en slik hage skal anlegges etter ett år i Japan for å studere hagekunsten, og har blant annet fått i oppdrag å vedlikeholde Diakonhjemmets japanske hage som ble skapt av Toyama International College of Arts and Crafts. Den er ment å fremme helbred etter modell fra japanske sykehus.  Bergwitz inviterer nysgjerrige til Drammens Museum hvor han har installert en japansk hage som en permanent kunstinstallasjon som man  kan besøke i museets åpningstider.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer