Slik varer markisen lenger

Gå til hovedinnhold

Slik varer markisen lenger

Vasker du markisen i ny og ne forlenger du levetiden dens betraktelig. Det er verken spesielt tidkrevende eller vanskelig.

VEDLIKEHOLD: De fleste begynner først å tenke på å vaske markisen når den ser stygg ut. Det kan være en god investering å begynne vedlikeholdet før. Foto: Kjells Markiser.

- En god markise som blir rengjort med noen lunde jevne mellomrom kan holde seg like fin i 20-30 år. Men det generelle inntrykket er nok at folk flest begynner å tenke på rengjøring først når markisen begynner å få sorte prikker eller andre skjemmende flekker.

Det sier Frode Syvertsen, markedssjef i Kjells Markiser, Norges største leverandør av solskjerming.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Bruk oppvasksåpe

Han anbefaler, for de som ennå ikke har fått gjenstridige flekker eller jordslag på sine markiser, å rengjøre dem helt enkelt med Zalo. En vask hver vår og høst er normalt tilstrekkelig.  

- Spyl markisene helt enkelt med vann, og bruk en klut fuktet med mildt Zalovann for å tørke over, sier Syvertsen. På eventuelle flekker kan du gni litt med en oppvaskbørste.

Han understreker at du aldri må bruke høytrykksspyler på markisene.

- Høytrykksspyling kan ødelegge trådene duken er sydd med, og da risikerer du at hele duken revner, sier han.

Husk impregnering

Han legger til at dersom du bruker sterkere rengjøringsmidler enn oppvasksåpe, må du impregnere duken etter rengjøringen for at den skal holde seg fin.

Sterkere midler enn oppvasksåpe må gjerne til for å friske opp en duk som har blitt neglisjert over lang tid. Det finnes flere typer på markedet, som skal kunne fjerne fett, sot, alger og mugg. Spør på din lokale farge- eller jernvarehandel.

Uansett hva du bruker, er det viktig at du lar duken tørke helt før du ruller den inn. Det gjelder også dersom duken på annet vis blir fuktig, for eksempel ved regnvær – pass på at den tørker skikkelig. Dersom du lar en våt duk være innrullet i mer enn 2-3 dager vil du kunne få fuktproblemer som forkorter dukens levetid betraktelig.

Dukskift

Dersom markiseduken er så sliten at selv ikke en kraftvask får den på beina igjen, går det an å bytte duk. Dette er rimeligere og enklere enn å skifte hele konstruksjonen.

Men om den blir like fin som den gamle var i sin glanstid er imidlertid ikke helt sikkert.

- De nye tekstilene som brukes i markiser er i dag er litt tyngre og mer strekkfaste enn tidligere. Og over tid mister markisearmene kraft. Derfor risikerer du ved dukskift at armene ikke klarer å strekke ut den nye duken, men at den blir hengende som en "hengekøye", sier Syvertsen.

En "hengekøye" vil fort kunne fylles med vann, støv, løv og annet som gjør den nærmest umulig å holde ren, og løsningen er heller ikke særlig vakker.

Har du en markise som er over ti år gammel, risikerer du altså å måtte bytte hele, selv om det bare er duken som har gått dukken.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer