Slik rengjør du grillen

Gå til hovedinnhold

Slik rengjør du grillen

Glemte du å rense grillen før vinteren? Frykt ikke. Selv om den ser forferdelig ut lar den seg fikse ved noen enkle grep.

Når man leser om tips for rengjøring av grill er det stort sett artikler på høsten som forteller deg hvordan du skal behandle den før du setter den bort for vinterlagring. Mangel glemmer allikevel å rengjøre grillen før vinteren. Da kan overraskelsen bli stort når du åpner lokket den første grilldagen på våren. Når grillen blir stående over lang tid i fuktig vær vil det samle seg mugg og skitt i matrestene som ikke ble renset året i forveien.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Slik bør du gjøre det

Start med lokket. Tørk grillen på utsiden med en oppvridd mikrofiberklutklut. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden. Fettlaget på innsiden av grillen tetter og gir en bedre forbrenning når du griller. Så kan det være greit å gjøre seg klar med to grillbørster – én til brennerrørene, og én til risten.

- Når grillen er kald kan man rengjøre brennerrørene. Rengjør rørene med en børste som ikke inneholder fettrester, da fettet tilstopper hullene i rørene. Når du rengjør brennrørene må du alltid børste på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull. Børst også grillens Flavorizer Bars fri for fett og smuss, forteller Marketing Manager Siv-Elise Friestad i Weber Grill.

Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann. Du trenger kun en god grillbørste nummer to.

- Varm opp grillen og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen.

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke grillrens som løser opp smusset på en effektiv måte. Fjern risten fra grillen, spray på rengjøringsmiddelet og la det virke i 30 til 60 sekunder. Børst risten etterpå, og husk å skylle med varmt vann.

- Hvis grillen har støpejernsrist, kan du med fordel også spraye risten med oljespray etter at du har rengjort den. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate slik at du er klar til neste grilling, forteller hun.

Når du er ferdig med grillristen kan du å over til å skrape bunnen for matrester, fett og annet smuss som har samlet seg i bunnen av grillen i løpet av den forrige sesongen.

- Det er viktig å fjerne dette fordi det kan gi oppflamminger og i verste fall fettbrann. Når grillen er avkjølt, tømmer du bunnen for synlige rester. Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe. Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann  og ikke såpevann, forteller Friestad.

 

En kjapp vårsjekk

For å unngå at det siver gass ut fra tilkoblingene eller monteringene på gassgrillen, er det viktig å kontrollere gasslangen og manifolden (gassfordeleren i den ene enden av slangen) for lekkasjer og skader et par ganger i året. Begge skal være helt tette når du griller.

- Kontroller hele gasslangen for rifter. Hvis du finner den minste overfladiske rift, må du skifte ut slangen.

- Hvis du er i tvil om slangen lekker, kan du teste dette med såpevann. Smør blandingen på slangen, litt om gangen. Hvis det dannes bobler, er det en lekkasje og du må skifte ut slangen.

- Åpne gasstilførselen før du kontrollerer gassfordeleren for lekkasjer. Plasser grillen på et godt ventilert sted, åpne lokket og tenn gassen. Lukt deg frem for å finne ut om det er lekkasjer på gassfordeleren. Eller du kan smøre såpevann rundt tilkoblingen mellom slangen og ventilene. Dannes det bobler, må du skifte ut manifolden.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer