Slik lykkes du med blomsterløk

Gå til hovedinnhold

Slik lykkes du med blomsterløk

Bruk høsten til å forberede neste års hagesesong.

Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltid et sted hvor du kan plante blomsterløk! Hva slags blomsterløk du vil plante, velger du med hjertet. Hvor løkene skal legges, bestemmes ut fra hva du får kjøpt, og hva du har mulighet til. Allerede nå har løkene bittesmå blomsteranlegg, og sjansene for at de vil blomstre neste år, er stor. Blomsterløk er dessuten herdige, slik at du vil lykkes uansett hvor du bor i landet.

Vær tidlig ute

Blomsterløk kan plantes fra de kommer i butikkene i slutten av august, til frosten kommer. Det er lurt å plante så tidlig som mulig. Da rekker løkene å danne røtter før frosten setter seg i jorden. Løker som blir godt etablert om høsten har lettere for å klare seg gjennom vinteren.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Veldrenert jord er best

Er bakken hard og inneholder mye leire, bør du gjøre den «lettere» ved å blande inn sand, jord og litt kompost. Store nedbørsmengder kan være en utfordring, så veldrenert jord er best.

Keiserkrone og tulipaner i skjønne forening. Foto: OBPKeiserkrone og tulipaner i skjønn forening.

Passe dypt

Løkene skal legges så dypt at de ikke skyves opp av frosten, men grunt nok til at de vil «orke» å blomstre til våren. Sett de to - tre ganger dypere enn de er høye; en 4 cm høy løk plantes altså 8-10 cm dypt. Sjekk hva det står på pakken.

Spissen opp

Sett løkene og knollene med spissen opp. Setter du dem feil vei vil de som regel klare å komme seg opp, men det vil ta lenger tid. Det fineste er som regel å legge samme type løk på samme sted, slik at det blir mange sammen.

Husk å vanne hvis det er tørt

Er høsten tørr, bør du vanne flere ganger slik at de nye røttene ikke tørker ut.

Unngå at de blir spist opp

Er du plaget av rådyr i hagen, bør du velge blomsterløk dyrene ikke liker, for eksempel allium, vinterblomst, klosterklokke, keiserkrone, narcisser eller stjernehuacinter.

Vinterblomsten kommer med solen. Foto: OBPVinterblomsten kommer med solen.

Lag merkelapper

Har du mange løker og knoller, kan det være lurt å merke dem. Skriv navnet på planten på en etikett som du stikker halvveis ned i jorden

La plantene hvile etter blomstring

Etter at de vårløkene har blomstret ferdig, bør de få stå i fred og visne ned. Da trekkes næringen tilbake til løkene. Vil du at løkene skal komme tilbake, trenger de næring for å «vokse seg fete».

Knoppurt og Allium. Foto: OBPKnoppurt og Allium.

Tillat at de sprer seg

Mange blomsterløk formerer seg med frø eller ved å danne sideløker. Disse kan etterhvert danne hele tepper med blomster som blir finere og finere. Hvis du vil la blomstene spre seg, planter du dem på steder der de kan få stå i mange år uten å bli gravd opp, som under busker og trær eller i plenen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer