Plant rådyrsikker blomsterløk

Gå til hovedinnhold

Plant rådyrsikker blomsterløk

Tusler sultne rådyr omkring i ditt nærmiljø? Da bør du tenke over hvilke blomsterløk du setter i jorden nå.

Lite er så tilfredsstillende som å følge med på at noe du selv har plantet vokser og gror. Og lite er vel så skuffende som når du en vakker vårdag bare finner avgnagde stilker der det egentlig skulle vært livsglade tulipanknopper. Dersom du stadig vekk har rådyrbesøk i hagen bør du vurdere hvilke blomsterløk du setter i jorden nå på høsten. For mens tulipaner er blant rådyrenes favorittmat, er det andre blomster de helst unngår.  

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

 

Gule blomster

De mest kjente og vanligste blomstene som rådyrene ikke vil ha er påskeliljer og gul krokus. I tillegg styrer dyrene unna gule Eranthis (vinterblomst) og keiserkrone. Men selv om alle disse blomstene er gule, er det ikke slik at rådyrene styrer unna gule blomster. Når de ikke spiser disse blomstene handler det ikke om aversjon mot gult, men om hva slags bitterstoffer og næringsstoffer de finner i plantene. Det hjelper altså ikke å satse på for eksempel gule tulipaner, som risikerer å bli knasket i stykker før de i det hele tatt rekker å springe ut.

 Påskeliljer er rådyrsikre og kan plantes rett i plenen. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (obp.no)

 

Lilla og hvitt

Andre løkblomstene som rådyrene styrer unna er: Allium er svært dekorative og blir ikke tygget i stykker av rådyrene. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (obp.no)

Allium: De vanligste Allium-variantene er lilla, men blomstene kommer også i hvitt. Stilkene er lange og tynne, og kan trenge oppstøtting for å holde den store ballformede blomsten. Løkene er store og skal settes nokså dypt.

Klosterklokke (Leucojum): Klosterklokke ligner snøklokke og er i familie med den. Blomsten kan imidlertid være litt vanskelig å få til å etablere seg og er vanligvis ikke å anbefale for blomster-nybegynnere.

Stjernehyasint (Camassia): Stjernehyasint trenger lite stell og egner seg til viltvoksende steder i hagen. 

(Kilde: obp.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer