Lekehus i hagen - til glede for mange

Gå til hovedinnhold

Lekehus i hagen - til glede for mange

Et lekehus i hagen kan være det som får de håpefulle til å legge fra seg nettbrettet og komme seg ut i frisk luft. De største husene kan være dyre, men hva med å spleise?

Når sola skinner og dagene er lange er det mange som ønsker seg en koselig plass i hagen der familiens yngste medlemmer kan leke og kose seg. Lekehus er populære oppholdssteder for de fleste barn, og de siste årene har tilbudet og utvalget blitt stadig bredere.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!


- Mange av våre kunder forteller at lekehusene blir samlingsplass for hele nabolaget, sier Thore Fossheim, markedskoordinator i Grønt Fokus. Han tipser om at dersom man bor i en vei med mange barn, kan det være lurt å snakke med naboene: Kanskje er dere flere som kan spleise? Da kan barna få et flott lekehus, og det blir billig for den enkelte. Kanskje kan dere høre med velforeningen om å få plassere huset på et egnet fellesområde – eller kanskje synes den personen med best plass i hagen at det er koselig med en lekestue og besøk fra nabolaget.

Mimmi lekehusTo etasjer: Mimmi lekehus.- Det er i hvert fall helt sikkert at lekehus blir brukt når de først kommer opp, det er tilbakemeldingene jeg får fra kunder, sier Fossheim. 

En populær modell i hans butikk er den som heter "Mimmi" og som har to etasjer. Men også den minste og billigste varianten, "Felix", selger jevnt og trutt.

- Vi selger mest på våren og sommeren, for det er da det er enklest å sette dem opp. Men tilbakemeldingene går på at de brukes store deler av året – og uansett vær og vind, sier Fossheim.

Lekehus – og bod

Sommerbutikken er en annen tilbyder av lekehus. Assisterende butikksjef Lars Vang-Ellingsen forteller om stabilt salg.

- Ja, det holder seg nokså stabilt – til tross for at det de siste årene har kommet svært mange flere tilbydere på markedet. Det må vel bety at etterspørselen er rimelig stor, sier Vang-Ellingsen. Nettbutikken selger en rekke ulike lekehustyper, men bestselgeren er «Rødhette».

- Den kommer i flere varianter, men den minste er den det går mest av. Det er nok både fordi ikke alle har så god plass, men også fordi prisen er forholdsvis lav, sier Vang-Ellingsen. Han mener det går en slags magisk grense rundt 10 000 kroner. Er prisen høyere, er folk litt mer tilbakeholdne på å kjøpe.

Lekehus.Mye moro med lekehus i hagen. - Mange i målgruppen er nok unge barnefamilier med store utgifter, sier Vang-Ellingesen. Han forteller at det likevel går en god del av modellen Terje, som ligger like under 15 000 kroner. Den er litt større og romsligere enn tradisjonelle lekehytter, og kan brukes som oppbevaringsbod om vinteren eller når barna har vokst fra leken.

Byggesett

De fleste lekehusene som selges i Norge i dag kommer som enkle byggesett. Vang-Ellingsen har inntrykk av at det er rimelig uproblematisk for kundene å montere disse selv. Mye leveres i moduler som bare er å sette sammen. Man trenger lite annet verktøy enn et godt skrujern.  Laftevariantene er ofte litt mer kompliserte, og tar noe mer tid. De som vil ha fiks ferdige hus, velger gjerne plastvarianter som selges i lekebutikkene i stedet. Også her er utvalget blitt stort de siste årene. Ferdig monterte lekestuer selges også fra en del fengsler rundt om i landet. 

Underlaget

Byggverket bør ha et stabilt underlag. Asfalt eller belegningsstein er ideelt å sette huset på, men mange vil ha det i hagen, og der er det jo gjerne gress. Noen velger dermed å grave og støpe en såle til lekehuset. Det er imidlertid langt fra nødvendig å gjøre det.

- Lekehuset bør ikke settes rett på plenen, for da suger treverket opp vann. Men støping er unødvendig mye jobb. Noen bygger huset på Lecablokker som legges rett på plenen. Hvis man ikke vil ha det så høyt, kan man fint bruke betonghageheller, de bygger mye lavere, sier Vang-Ellingsen. Han mener det kan gå helt fint å legge hellene rett på plenen, men anbefaler å grave seg ned noen centimeter dersom det er veldig løs masse der man skal sette dukkehuset, så man ikke risikerer at for eksempel et hjørne av lekestua synker etter noen år. Et godt underlag er et jevnt dekke av grus, og lecablokker oppå.

Plasseringen

Har du liten plass, har du gjerne ikke mye valg når det kommer til plasseringen av lekestuen. Har du derimot stor hage, bør du vurdere hvor nært huset du skal sette lekestuen. Har du barn som har blitt så store at de klarer seg litt på egenhånd, kan en plassering litt unna huset, og de voksnes kontrollerende blikk, gi barna et koselig fristed.

Førstelelektor Solveig Nordtømme ved Universitetet i Sørøst-Norge har forsket på barnehagens rom og rommets betydning for barns lek.

- Da jeg var liten, var lekestuene plassert perifert i hagene, helt i utkanten av tomtene. Dermed var de på en måte barnas territorium, selv om foreldrene holdt oppsyn, og det ga noen muligheter til veldig fri lek. Jeg kan aldri huske at noen fortalte oss at sånn må dere ikke gjøre, det blir så stygt her. Nå er derimot lekestuene sentralt plassert, og de blir en installasjon i familiens hus-hage-konsept, påpeker Nordtømme.

La barna velge

Enkelte foreldre er veldig opptatt av at innredningen i lekehuset skal være stilren og egnet for fotografering og deling på sosiale medier. Om dette er det beste for barna, er imidlertid usikkert. Kanskje er det minst like gøy for barna selv å finne ut av hvordan de vil ha det inne i lekestua.

Nordtømme påpeker at jo mer ferdigdefinert lekemateriell barn tilbys, jo mindre muligheter gis barn til selv å skape innhold i leken.

- Dersom huset allerede er fylt med ferdige, små cupcakes på det ferdige rosa kjøkkenet er leken allerede veldig instruert, og det inn i en nokså kjønnsspesifikk retning. Så om jeg utfra mitt barnehagepedagogiske perspektiv skal prøve å si noe fornuftig om lekehusene, må det være et råd om at barna selv får skape innholdet i huset, sier Nordtømme. Det er ikke dermed sagt at jentene ikke skal få velge rosa, om det er det de vil.

- Men de må også vises at det er mulig å velge andre farger. Vår jobb som voksne er å åpne opp, ikke begrense barns valg, og vise at noen synes andre farger er kjempefine, og at det må også være tillatt. raa@huseierne.no

Tips til deg som vil ha lekehus

  • Frittliggende bygning på bebygd eiendom som ikke skal brukes til beboelse, og som verken har et samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) på over 50 m² krever ikke søknad og tillatelse. Mønehøyden skal ikke være over 4,0 m og gesimshøyde ikke over 3,0 m.
  • Det kan lønne seg å snakke med naboen om plasseringen, så dere unngår klager i ettertid.
  • Er det mange barn i gaten kan det være lurt å snakke med andre foreldre. Kanskje dere kan spleise på et flott hus alle kan bruke?
  • Lekehuset bør ha et stabilt, avrettet underlag.
  • Settes lekestuen et lite stykke unna huset, får barna sin egen sfære.
  • Svært mange lekehus selges som byggesett, men hvor kompliserte de er å sette opp varierer. Lafte-variantene tar gjerne noe mer tid å sette sammen enn de som leveres i moduler. 
  • La barna være med på å velge huset, fargen på det og innredningen.
  • En tradisjonell dukkestue kan virke ekskluderende for gutter. Velger dere i stedet for eksempel å lage butikk i lekestua, kan det inkludere begge kjønn. Tenk kreativt og hør på barnas ønsker.
  • Husk at dersom huset fylles med ferdigdefinert lekemateriell kan det bli mindre åpning for kreativ lek.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer