Hage: Spiselige og vakre planter

Gå til hovedinnhold

Hage: Spiselige og vakre planter

Spiselige blomster og planter er smart matauk. De kan tørkes, kokes, kandiseres, friteres, saftes. Lag salat, marmelade og isbiter og nyt synet!

Før du hiver deg over blomstene eller bladene av stauder du har kjøpt på hagesenteret, så må du ta noen forholdsregler. Kjøper du plantene på et hagesenter, må du sjekke at de er merket som spiselige. Sjekk også om de er sprøytet med kjemikalier. Er de sprøytet må du vente med å spise av dem den første sesongen til kjemikaliene de er sprøytet med er borte.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff. 

Ringblomster og blomkarse kan du så og dyrke i en balkongkasse hver vår, men ønsker du deg en frodig og spiselig hage uten for mye arbeid, er det fint å sette stauder eller kanskje tulipanløk. De kommer igjen år etter år, til glede for både øyne og gane.

Spiselige blomster er fin pynt til kaker. Her har Tonje Bergh pyntet kransekaken med roser.

- Skulle jeg ha fortalt deg alt om spiselige planter, kunne jeg ha brukt flere dager, sier Tonje Bergh, eier og driver av Plantmania, og forfatter av boken «Vakkert og spiselig i krukker og potter».

Men for å begrense det litt, synes hun det er fint å tenke tema, både til pynt og nytte.

Hva liker du selv?

- Hva liker du selv, synes hun det er greit å spørre seg.

For eksempel hosta, eller breibladlilje, er en av de spiselige staudene.

- På den er det spesielt de nye bladene som er gode, og som gjerne kan erstatte spinat eller asparges på tallerkenen, forteller Bergh.

Har du ikke hage med plass til bed å plante i, eller bor i leilighet med balkong er det like fint å dyrke komposisjoner av forskjellige planter i store krukker.

- Det er innmari fint å ha grønnkål i en krukke, og dill! Dill i blomst gir en flott prydeffekt og blomsten smaker veldig godt i supper og garnityr, forteller Bergh.

Pass bare på at jorden i krukken ikke blir for tett og kompakt, for røttene trenger også oksygen.

- Det er bedre med noen store krukker enn mange små hvor jorden raskt vil tørke ut, sier hun.

Lag komposisjoner

Bergh anbefaler å lage komposisjoner i disse krukkene, og kombinere stauder og prydbusker. Urtene kan du med hell plante i hengende krukker slik at du utnytter plassen du disponerer helt. Hvis du har plass til tre store krukker, kan hun for eksempel anbefale å komponere dem med forskjellige spiselige planter.

Roser, lavendel, oregano, stemor og timian blir en vakker komposisjon. Foto: Tonje Bergh

- Du kan for eksempel komponere ei krukke hvor du har potteroser, stemor, lavendel og tusenfryd, foreslår hun, og hvorfor ikke en dvergsyrin? Den blir ca. 1 meter høy og gir lyse, lavendelfargede blomster.

Over den kan du henge ei krydderpotte med oregano og timian. I «drikkekrukken» foreslår hun hawaiirose (hibiscus), mynte, sitronmelisse, lavendel, stevia til å søte teen og salvie. Knollbegoniaen smaker sitrus.

- I «salatkrukken» kan du ha blomkarse, ringblomst, plukksalat, ruccola og kanskje også hestemynte, er hennes forslag.

Og så synes hun at kattemynte og gressløk er veldig fine sammen. Roser, lavendel og salvie har vakre blomster og blir en lekker kombinasjon med prydbusker og krydderurter.

- Alle roser er spiselige, og jo mer de lukter, desto mer vil de smake også, forteller hun.

Krydderurtene er best før de går i blomst, men kniper du av knoppene på halvparten av kvistene, kan du la den andre halvparten beholde de små og vakre blomstene. Man bør vanligvis også spise gressløken før den går i blomst fordi stengelen blir litt trå, men samtidig er gressløkblomstene både vakre og dekorative, så hvorfor ikke spare på noen av dem? For øvrig kan også blomstene spises.

Slik planter du i krukker: 5-6 cm lecakuler i bunnen, filt og jord. Husk å lage hull på nivå med toppen av lecakulene for god drenering. Foto: Tonje Bergh

- Visste du at kronbladene på stemorsblomsten er rik på pektin, spør Bergh, og forteller at kronbladene er fine å bruke i suppe som fortykningsmiddel.

Tenk drenering

Drenering er viktig. Kjøper du tette (plastkrukker) er det smart å lage hull 5-6 cm over bunnen som du fyller med lecakuler. Oppå lecakulene legger du en fiberduk, eller kanskje bare ei t-skjorte du likevel skal kaste, og så fyller du opp med god jord. Da vil du ha en vannreserve i bunnen av krukken som røttene kan strekke seg etter.

- Med store krukker vil røttene få god plass, og med mer jord får plantene utfolde seg, påpeker hun.

Stadig flere dyrker i krukker

Stauder kan godt overleve vinteren. Sørg bare for at du ikke vanner slik at jorden er våt når frosten kommer. Snøen beskytter og luner. Hvis du har betonggulv, som både bærer varme og kulde, kan du for eksempel sette en isoporplate under krukken vinterstid. Du bør ha frostsikre krukker, som er dype og gode, med lecakuler i bunnen. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer