Bli kvitt grevling i hagen

Gå til hovedinnhold

Bli kvitt grevling i hagen

«Vi har en grevling i taket,» med Knutsen og Ludvigsen var en hyggelig landeplage. Det er ikke helt det samme når man får grevling under gulvet. Eller i hagen.

Når man får grevling under gulvet. Eller i hagen.

– Lukten var ikke til å holde ut. Det endte med at vi rev opp hele gulvet, forteller mannen som opplevde å få en grevling under gulvet i gjestehuset på hytta.

– Vi hadde ikke vært der på et par måneder da vi åpnet døren. Det luktet svært ubehagelig, sier mannen som bestemte seg for å bryte opp gulvet for å se etter hva som forårsaket stanken.

Krypekjelleren, der det lå mye glassvatt, hadde tydeligvis blitt brukt som toalett for en grevling. Han fjernet alt sammen og la nytt gulv, men fikk nytt besøk av grevlingen et par år senere til tross for at han hadde fylt krypekjelleren med grus og forsøkt å tette alle åpninger i den gamle, glisne grunnmuren.

– Vi lå og sov da vi hørte noen lyder som minnet om grynting. Det var tydelig at grevlingen hadde tatt seg inn i krypkjelleren, sier hytteeieren, som fikk følgende «kjerringråd,» da han kontaktet viltnemnda i kommunen: Hell diesel rundt bygningen. Det er en lukt grevlingen ikke kan fordra.

Eller sprøyt med salmiakk.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Gift mot grevling er ikke tillatt, ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt, som også fremholder at utstyr som sender ut ultralyd eller lavfrekvente lyder antagelig ikke har noen effekt.

Det mest effektive er å stenge grevlingen ute. Men man må for all del ikke stenge en åpning før man er sikker på at grevlingen er ute av hiet. I verste fall kan man stenge grevlingunger inne i et bebodd hi, for eksempel under et uthus. Man kan også oppleve at skadene rundt en bygning blir større hvis hiet er bebodd og grevlingen graver seg inn igjen.Kjetil Bevanger ved Norsk institutt for naturforvaltning har forsket på grevlinger. Foto: NINA.Kjetil Bevanger ved Norsk institutt for naturforvaltning har forsket på grevlinger. Foto: NINA.

Kan ødelegge grunnmur

– Det eneste som virkelig hjelper, er å tette alle åpninger, sier Kjetil Bevanger ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA).

Han har forsket på grevlinger og understreker at dyret, som tilhører mårfamilien, stort sett er fredelig og harmløst. Men det hender at folk opplever dyret som en plage fordi det ødelegger bygninger eller hagen eller tar kjæledyr.

– I blant lager grevlingen hi under garasjer, uthus eller hytter – gjerne en bygning der det sjelden kommer mennesker. Den er et ryddig og renslig dyr som unngår å gjøre fra seg i bolighiet sitt. Ofte har grevlingene egne mindre hi eller groper der de gjør fra seg. Det blir ofte en stram, ubehagelig lukt i bygninger som ligger over grevlinghi, og det vil selvfølgelig lukte ille om grevlingen lager en latrine under en hytte eller et bolighus. Men grevlingen ødelegger sjelden noe, sier Bevanger.

Et unntak er gamle, dårlige grunnmurer som kan gå i stykker dersom den trenger seg inn gjennom en åpning.

For øvrig blir slike hi i tilknytning til hus eller hytter ofte forlatt etter relativt kort tid, mener han. Grevlingen får nemlig behov for å utvide hiet når den får unger og familien vokser. Da vil den gjerne bygge hi i en jordvoll eller lignende der det er mulig å grave et nettverk av ganger og hulrom.

Tar kjæledyr

Grevlingen kommer helst frem når det er mørkt. Søppelkasser kan være fristende selv om dyret foretrekker meitemark og andre småkryp. Foto: Anne Kari Berg.Grevlingen kommer helst frem når det er mørkt. Søppelkasser kan være fristende selv om dyret foretrekker meitemark og andre småkryp. Foto: Anne Kari Berg.Det forekommer at grevlingen dreper små husdyr, som høner, katter, marsvin eller kaniner. De er flinke gravere og kan lett ta seg inn i en løpegård som ikke er sikret ordentlig. Grevlingen kan også enkelt bite i stykker hønsenetting og lignende og ta seg inn. Men man bør ikke uten videre gi grevlingen skylden for eventuelle hønse- eller kaninmassakrer. Rev eller hunder kan også angripe små dyr. 

Folk har rapportert om slagsmål mellom grevling og hund. Men grevlingen er et fredelig dyr som sjelden vil gå løs på mennesker eller hunder om den ikke føler seg truet, påpeker Bevanger.

Grevlingen er for øvrig altetende. Favorittkosten er meitemark, men den tar også mus, fugler og andre mindre dyr, planter og grønnsaker. Mange har dessuten erfart at grevlingen raider søppelkasser om natten på jakt etter noe å spise. 

Stadig får viltnemndene telefon med spørsmål om hva folk kan gjøre for å kvitte seg med en innpåsliten grevling. De kan få tilbud om en felle der man kan fange grevlingen levende. Men i så fall må man håndtere den illsinte krabaten. Man kan velge mellom å slippe den ut langt til skogs eller man allierer seg med en jeger. Grevling kan felles uten særskilt tillatelse hele året dersom dyret gjør skade av vesentlig økonomisk betydning på hus, hage eller åker eller på fjørfeoppdrett eller lignende.

Men husk at det er forbudt å bruke skytevåpen i tettbygde strøk. 

Nyttig

– Kanskje bør vi lære oss å leve side om side med grevlingen, mener grevlingforsker Kjetil Bevanger, som understreker at grevlingen sannsynligvis er mer til nytte enn til skade.

– Når de graver hull i plenen er det ofte fordi de jakter på oldenborrer - disse store larvene som spiser planterøtter og er blitt et økende problem for hageeiere. Eller de tar mus, rotter, frosk og snegler, deriblant den fryktede iberiasneglen. 

– Og det er jo spennende å oppleve naturen tett inn på, sier Bevanger som mener grevlingen for mange er det eneste rov-dyret de kommer i nærkontakt med.

Han understreker at grevlingen er atskillig bedre enn sitt rykte. I gamle dager sa folk at man burde stappe gummistøvlene fulle av koks dersom det var grevling i nærheten. For grevlingen biter til det knaser, ble det sagt.

Det stemmer overhodet ikke, ifølge Bevanger, som kjenner til mange tilfeller der grevlingen er blitt mer eller mindre tam. Så kanskje kan man leve godt med en grevling, om ikke på taket så i hvert fall under verandaen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer