Gode tips til grillingen

Gå til hovedinnhold

Gode tips til grillingen

Sommeren er kort, derfor gjør man klokt i å utnytte sol og varme dager best mulig. Nå er det på tide å dra frem grillen, og her får du de beste tipsene.

Grilling handler om langt mer enn mat: Grillmåltidet er noe vi forbinder med fri, pent vær, god tid, og ikke minst et sosialt fellesskap
med venner og familie.

Her får du gode råd som gjør opplevelsene enda bedre.

1. Årlig rengjøring

Rengjør grillen minst én gang i året. Fikk du ikke gjort det i høst, er tiden inne nå. Gå over med vann, såpe, klut og rensemidler. Rengjøringsbehovet kommer ikke bare an på hvor mye man bruker grillen, men også hva man bruker den til. Bytter du ut de vanlige pølsene med dryppende fet and må du også regne med mer rengjøringsarbeid.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

2. Tenk sikkerhet

Har du elektrisk grill bør du gå over ledninger og støpsler. De må være hele og uten brudd eller synlige skader. Har du gassgrill må du sjekke at slangen er fri for sprekker. Slangeklemmer og koblinger må være hele og skrudd til riktig. Ta også en ekstra titt på kull-grillen før du begynner sesongen. Er alt som det skal være?

3. Sjekk brenneren på gassgrillen

En av de største forskjellene mellom rimelige griller og de litt dyrere ligger i materialet. De rimeligste grillene har ofte tynt materiale, og tåler mindre varme. Støpejern holder lenge på varmen, og støpejernsbrennere på gassgriller regnes gjerne som litt bedre enn brennere i rustfritt stål, men uansett holder ikke brennerne evig. Med tid og stunder tettes porene av støv, matrester og fett, og selv om det meste svis av, slites brennerne og må byttes etter hvert. 

4. Fjern gamle matrester

Har du kullgrill bør du fjerne gamle matrester med en stålbørste. Før du legger på maten på en elektrisk grill eller gassgrill, kan det være lurt å la grillen brenne litt slik at eventuelle matrester fra forrige gang forsvinner. Har du støpejernsrist lønner det seg å mette den med litt olje før du legger på maten.

5. La grillen bli varm nok

Unngå å legge maten på grillen før den har blitt varm nok. Dette er en feil mange gjør. Kullgrillen trenger 25 – 30 minutter, gassgrill litt under 10 minutter for å bli klar. De fleste kull- og gassgrillene er utstyrt med et termometer i lokket. Temperaturen skal vise minst 200 grader før du begynner å grille. 

6. Lag to soner

Den vanligste feilen man gjør når man griller, er å bruke feil temperatur. Råvarene trives sjelden med for varm grill – eller for kald, for den saks skyld. Sørg for å ha én varm sone og én kjøligere sone i grillen. 

7. Indirekte grilling

Når du skal grille hele kjøtt- og fiskestykker anbefales lokk og indirekte grilling. Benytt gjerne direkte grilling i starten for å gi maten en fin stekefarge og en tynn skorpe. På gassgrillen slår du så av de brennerne som er rett under kjøttstykket eller
fisken. På kullgrillen flytter du de glødende brikettene til motsatt side av der maten ligger.

8. Bruk steketermometer

Bruk steketermometer når du griller større stykker av fisk eller kjøtt. Da har du full kontroll.

9. Pass på varmen

En full grillrist trenger noe lengre steketid enn om det bare er noen få matstykker på grillen. Bruker du kull og stekingen tar tid, legger du på mer brensel i god tid før varmeeffekten blir redusert. 

10. Etterarbeid

Har du kullgrill, må du være helt sikker på at varmet er slukket før du setter den bort. Etter bruk brenner du bort fettet på gassgrillen, og dekker den til med et trekk. Har du fettskuff, må den rengjøres jevnlig. Ellers er det lite som kreves av gassgrilleieren.

ngs@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer