Drømmer du om basseng i hagen?

Gå til hovedinnhold

Drømmer du om basseng i hagen?

Har du stor plass i hagen som du ikke bruker til noe spesielt og er glad i å bade? I så fall bør du overveie å skape ditt eget sommerparadis med et basseng i hagen. Med elektrisk oppvarming kan du bade fra mai til oktober.

Det flotte bassenget ligger usjenert til i hagen på Tåsen. Målene er 4x8 meter. Langs to av sidene er det lagt Oppdalsskifer, og på de andre to sidene er det lagt trykkimpregnerte terrassebord. De glir fint i hverandre fargemessig sett, og på avstand er det ikke mulig å se skillene mellom materialene.

– Med en stor, deilig hage med epletrær og to badeglade barn lå det i kortene at et basseng ville være mer enn populært, forteller Marianne Frisvold Furuseth og Jan Petter Furuseth, som selv er tømmermester.

– Vi fant fort mange gode grunner til å bygge et svømmebasseng; Den norske sommeren er ofte lunefull og kort, stranden er langt unna og svømming er god trim. Men for å være helt ærlig, så var hovedgrunnen en gammel drøm vi begge hadde hatt siden barndommen, nemlig drømmen om eget svømmebasseng, ler Marianne.

– Nå hadde vi muligheten, vi hadde kjøpt andre etasje i huset, plenen lå der flat og fin, og med en handyman i familien valgte vi basseng framfor ny bil våren 2003.

De har aldri angret. Dette er den beste investeringen de har gjort.

– Det er langt mindre jobb med bassenget og vedlikeholdet av det enn vi hadde trodd på forhånd. Det er ren luksus å ta et tidlig morgenbad før jobb en varm sommerdag, og det er ikke mindre deilig å ta et kveldsbad, særlig når stjernene blinker, sirissene synger og sommernatten virker evig ung. Og ikke minst blir man veldig populær blant venner, ler paret.

De har morsomme badefester gjennom hele sommeren, den første starter allerede 17.mai, og deretter går det slag i slag.

Forberedelser

– Første trinnet i prosessen var å sende en forenklet byggemelding til kommunen med nabovarsel, forteller Jan Petter. - Da godkjenningen kom fikk vi gravd ut jordmassene med en graver, og deretter ble grunnen planert. Det ble lagt på en halvmeter med pukk, som sørger for at grunnen blir telefri og drenert for vann. Så ble det støpt en såle. Bassenget ble montert med kosoller og plater innvendig før bassengduken ble lagt på.

Familien valgte å bruke det svenske firmaet Folkpool til jobben.

– De gjorde jobben i løpet av to dager, og vi var veldig fornøyd med firmaet, skryter Furuseth.

Elektrisk oppvarming og renseanlegg

Vannet varmes opp elektrisk. Og når bassenget ikke er i bruk, brykes en type bassengovertrekk som tilfredsstiller sikkerhetskravene. Trekket tåler en voksen persons vekt. Overtrekket hindrer også varmeavgivning om natten.

Vannet i bassenget går i et renseanlegg og gjennom et sandfilter. Dette bidrar til flott vannkvalitet hele sommeren. Renseanlegget er montert i kjelleren – frostfritt.

Et lite paradis midt i Oslo. Tettgrodde hekker skjermer og hindrer innsyn til bassengområdet. Ungdommene lar seg ikke be to ganger når bassenget står og blinker med knallblått vann en varm sommerdag.Et lite paradis midt i Oslo. Tettgrodde hekker skjermer og hindrer innsyn til bassengområdet. Ungdommene lar seg ikke be to ganger når bassenget står og blinker med knallblått vann en varm sommerdag.

Badesesongen varer fra tidlig mai måned og ut september.

– Det er ikke så mye arbeid med et basseng som mange tror, mener Jan Petter.

– Noe må gjøres vår og høst, men i høysesongen går det stort sett av seg selv. Jeg måler klorinnholdet og ph-verdiene hver uke, og justerer med klor og kjemikalier etter behov slik at vannkvaliteten er god. Vi har investert i en bassengstøvsuger som holder bunnen ren. Disse finnes i mange varianter. Dessuten sjokk-klorer jeg to-tre ganger i løpet av sesongen. Flere skeptikere hevder at det fort blir problemer med alger eller grumset vann – men det stemmer ikke dersom man er flink med vedlikeholdet.

Et helstøpt basseng som dette må tømmes i motsetning til et stålplatebasseng. Omtrent halvparten av vannet tappes ned til under dysene slik at anlegget kan tømmes for vann før vinteren. Om vinteren fryser vannet til, og bassengområdet dekkes med sikre plater.

For å sikre bruken er eiendommen gjerdet inn med et 1,5 m høyt gjerde.

Badevett og regler

– Vi er ikke glad i regler hos oss, forteller Marianne. Har man et basseng må man kunne bruke det. Men vi har innført noen badevettregler. Barna må holde støynivået nede, besøkende må ha med seg håndklær og badetøy og barna må ha spurt om lov til å bade hjemme først. Vi monterte dessuten tidlig en utedusj for å kunne dusje før og etter badet.

Fakta om bassenget:

Mål: 4 meter x 8 meter

Dybde: På grunnen 1,40 meter.

Treverket rundt bassenget: Merbau som beises annethvert år.

Oppvarming: Elektrisk oppvarming.

Varmetap/vanndamp: Bruker presenning om natten.

Badesesong: Fra mai til september.

Temperatur i vannet: 24 – 27 grader. Temperatur over 28 grader fremmer uønsket algevekst er eiernes erfaring.

Renseanlegg: Standard sandfilter i et renseanlegg. Filteret tømmes en gang i uken. En timer regulerer driften av vannpumpeanlegget. En time på, en time av. Sanden i filteret bør skiftes hvert femte til sjuende år da den gradvis blir slitt.

Stell av bassenget: Det er helt avgjørende med riktig vannkvalitet. Vannet må være delikat, glitrende klart og fritt for skum, alger og større partikler. Ved å kontrollmåle pH-verdi og klorinnhold en gang i uken, samt støvsuge bunnen, sikres god badekvalitet.

Sikkerhet: Plan- og bygningsloven stiller krav om at man skal sikre basseng slik at personer hindres fra å falle i dem. Loven krever ikke noen automatisk plikt til å sette opp gjerde eller innhegning. Gjerde eller innhegning er to av flere alternative sikringsmetoder.
Tilfredsstillende sikkerhet for svømmebasseng kan oppnås ved solid og sikker tildekning, innhegning/inngjerding eller innbygging i avlåst rom. Utformingen av sikkerhetstiltakene skal være slik at barn ikke utsettes for fare ved klatring eller kryping. Et eventuelt gjerde eller innhegning bør gå helt ned til bakken, være minst 1,50 m høyt og ha solid fundament. Poenget vil være å sikre mot at f.eks. barn kan klatre over gjerdet.

Basseng og renseanlegg: Folkpool, svensk firma. www.folkpool.se

.

Kostnader:

Investering:
Utgraving, grunnarbeid, pukk og subus: kr 40 000
Totalpakke basseng med renseanlegg: kr 150 000

Totalt: kr 250 000 for ti år siden med en god del egeninnsats.

Strøm:
Ca. 4 000 kr pr. år avhengig av været, lengden på sesongen og
strømpris.

Klormidler, vannpleie, algemiddel:
Ca. 2 000 kr pr. år.

Vann:
Vann- og avløpsgebyrene vil variere fra kommune til kommune.
I Oslo utgjør dette ca. 1 250 kr pr. år for 50 m3.

.