Sparer masse på å installere trådløst hjemme

Gå til hovedinnhold

Sparer masse på å installere trådløst hjemme

En uhøytidelig ministudie viser at man sparer en hel arbeidsdag på å installere trådløs strømstyring hjemme fremfor kablet. Kan det gjøre at trådløst ikke er dyrere enn kablet strømstyring?

For å gjøre et forsøk på å finne ut om det er besparende å installere trådløs styring fremfor kablede løsninger fant elektrobedriften Årnes Elektro to identiske hus for å se på resultatet. I ett hus ble det lagt tradisjonelle kabler, mens i det andre huset styres belysning og gulvvarme trådløst.

– Målet var å finne ut om vi kunne spare tid og kostnader. Da ville vi finne ut om det er lønnsomt å installere trådløs styring fremfor kablede løsninger, sier daglig leder i Årnes Elektro, Kristian Smedsrud.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

De to identiske eneboligene i Akershus måler begge 134 kvadratmeter og varmes opp av panelovner og elektrisk gulvvarme. For å gjøre en god sammenlikning ønsket de identiske boliger og de måtte også være så godt som likt en vanlig norsk bolig.

– Boligene representerer en gjennomsnittlig nybygd enebolig. Fordi de er identiske, ligger rett ved siden av hverandre og det er samme fagarbeidere som har arbeidet på boligene er det perfekt å sammenligne tidsbruk og kostnader for disse boligene. Det er få feilkilder, sier Smedsrud.

Åtte timer raskere

Resultatet av ministudien er at den trådløse installasjonen har gått åtte timer raskere. Det betyr at man sparer inn kostnaden på komponentene bare på arbeidstimene som må legges ned.

– Trådløs styring sparer oss for en hel dag med arbeid. For oss betyr det at det ikke er noen forskjell i kostnader totalt på et kablet og et trådløst system. Prisforskjellen på komponentene spares inn gjennom en effektiv installasjon, sier Smedsrud,

Smedsrud legger til at de da ikke har tatt hensyn til at elektrikeren kunne arbeidet åtte timer på et annet prosjekt. Det betyr at bedriften også vil kunne tjene mer penger, og det er mer vennlig overfor alle andre som venter på å få utført arbeid.

Flere trådløse fordeler

Smedsrud peker på at det er flere fordeler med å installere trådløst. Da blir huset allerede klargjort for fremtidens smarthusløsninger.

– For det første blir bryterpanelene penere fordi trådløse brytere kan plasseres der man ønsker, og man kan få flere knapper på én og samme bryter. Det betyr at eieren kan innrede rom slik de selv ønsker uten å ta hensyn til hvor veggbokser til lysbryterne er plassert.

– En annen fordel er at huset med trådløs styring nå er klargjort for større smarthusoppgraderinger, noe som gjør det rimeligere å oppgradere til et fullverdig smarthus der man har en verden av muligheter. Eksempelvis kan man tidsstyre temperatur i ulike rom ved hjelp av mobilen, noe som både er miljøvennlig og økonomisk gunstig, sier Smedsrud.

En enkel oppgradering kan være å henge opp en hovedbryter i gangen. Trykker man på denne vil samtlige lys i boligen skrus av, og hverdagen blir litt enklere.

- Ønsker man en ny lysbryter, er det bare å henge den opp på veggen med dobbeltsidig teip, sier Smedsrud.

Interessen for smarthus øker

Stadig flere utbyggere legger til rette for smarthusoppgraderinger i nybygg, forklarer Jon Helsingeng, administrerende direktør i strømstyringsselskapet Eaton, som produserer det trådløse smarthussystemet Eaton xComfort, som vi blant annet har omtalt i denne artikkelen.

– Å styre energien i boligen på en smart måte blir viktigere for boligkjøpere. Både av hensyn til miljø og økonomi, men også fordi mange lader elbilen hjemme. Da er det særdeles viktig å ha kontroll på energibruken, mener Helsingeng, som håper flere utbyggere velger trådløs styring av boligen.

– Ministudien til Årnes Elektro viser at prisforskjell på teknologien tjenes inn gjennom en mer effektiv installasjon. Samtidig får boligeiere med trådløs styring en mye mer moderne og fremtidsrettet bolig, som enkelt kan oppskaleres for å dekke fremtidige behov, sier Helsingeng.

Fremtiden er trådløs

For at prosjektet skulle være mest mulig sammenlignbare var det også samme elektriker som gjorde arbeidene på begge husene. Dermed ble det «likt kompetansenivå» på den utførende håndverkeren. Tor Håkon Hansen er elektrikeren som har arbeidet på de to identiske boligene.

– Jeg syntes det er morsommere å arbeide med de trådløse løsningene fordi man lærer noe nytt og arbeider med fremtidsrettet teknologi. Vi bruker en datamaskin for å få bryteren til å kommunisere med aktuatoren som styrer lyspæra eller varmeelementene i gulvet. Data og programmeringskunnskaper blir viktigere for fremtidens elektrikere, derfor er jeg er glad for å arbeide i en fremoverlent bedrift, smiler Hansen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer