Julerent på 1-2-3!

Gå til hovedinnhold

Julerent på 1-2-3!

Vi har samlet ekspertenes tips og triks til julerengjøringen. Følger du disse 9 rådene kan du spare deg for unødvendig arbeid, og i stedet bruke kreftene der de trengs!

Rene vinduer

Ååååh, det må jeg få gjort, men jeg har jo ikke tid! Er dette din første tanke når du hører ordet «julerengjøring»? Fortvil ikke. Vi har samlet vaske-ekspertenes snarveier til et julefint hjem. Kommer du gjennom disse enkle punktene, eller en del av dem, er det bare å ønske gjestene og høytiden velkommen inn!

Og om du ikke får gjennomført noen av punktene på listen under, kan det være en trøst at vaske-ekspert Else Liv Hagesæther, da Hus & Bolig intervjuet henne, hadde følgende hovedbudskap:

- Stress ned! Kos dere heller med ungene, gå på juleavslutninger på skoler og i barnehager og ha det hyggelig. Julen kommer på den mørkeste tiden av året! Det er først når vårsola kommer at det virkelig synes dersom huset trenger en storrengjøring. Da har du bedre tid og energien vår stiger ofte i takt med lyset!

Til dere som likevel har planer om et rent hjem til jul – her er ekspertenes tips og triks:

 225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseierne. Klikk her for å bli medlem du også.

1 Rydd - og prioriter beinhardt

Uansett hvor omfattende eller liten rengjøringen du planlegger å gjøre er, bør du begynne med å rydde.

Line Mercedes ÅramnesLine Mercedes Åramnes i City Maid- En god ryddejobb i forkant sparer deg mye tid, og gjør vaskejobben mye morsommere, sier Line Mercedes Åramnes, som er leder i kvalitet og opplæring i rengjøringsbyrået City Maid.

Er dere flere i husstanden, så få gjerne med deg de andre. Husk at for barn kan «rydde» være et altfor abstrakt begrep. «Kan du hjelpe meg og legge alle kosedyrene i kurven?» og «Nå skal vi se hvor mye lego vi finner og samle alt oppi boksen» kan være mer effektivt enn en befaling om å rydde leker. Dersom det flyter litt over alt så prioriter fellesområdene som for eksempel entré, stue og kjøkken. Så kan du heller ta soverom, bod og annet hvis du har tid i romjulen.  

Trenger du flere ryddetips? Klikk her! 

2 Puss bare noen få vinduer

Noe som virkelig er med på å trekke helhetsinntrykket opp – eller ned – er vinduene.

- Rene vinduer gjør noe med hele rommet. Jeg vil derfor anbefale at man pusser vinduer, men du behøver slett ikke å ta alle! Prioriter hardt: Ta kun de vinduene i stua og spisestua hvor sola kommer inn. Vindusvask-jobben blir langt mer overkommelig hvis man bare trenger å ta et par-tre vinduer, sier Else Liv Hagesæther. Hun har skrevet boken «Rent – så enkelt» som er full av gode tips til rengjøring i hjemmet.

Du trenger ikke ulike baljer med såpevann og skyllevann, såpekluter og skyllekluter og en bunke håndklær til nalen. Det du trenger er en lett fuktet mikrofiberklut og en nal. Mikrofiberen skal ta flekkene, og når du unngår såpe er risikoen for striper og skjolder mye mindre.

Flere tips til rene ruter finner du her!

- Bruk «kakelinna», de varme dagene som nesten alltid kommer før jul, til vindusvasken. Det er også mulig å vaske vinduer i minusgrader: Ha litt sprit i vannet, så det ikke fryser, bruk lite vann på kluten og tørk det raskt av med nalen, sier Hagesæther. Som legger til at hjemme hos henne er vindusvask mannens ansvar.

- Dette er en jobb som med fordel kan delegeres, sier hun.

3 Ta snarveien til skinnende glass og kobber

Har du pyntegjenstander av glass? Slike ting blir ofte støvete og matte kan være vanskelige å få ordentlig rene.

- Et veldig enkelt triks er å legge slike pyntegjenstander noen minutter i sodavann. De blir skinnende blanke, og det vil trekke opp helhetsinntrykket av rommet, sier Else Liv Hagesæther. Hun har også et triks for deg som ikke rekker å pusse kobber:

- Kobbergjenstander kan legges noen minutter i vann med sitronsyre. Da holder de seg blanke og fine en uke eller to. Glansen varer kortere enn om du pusser, men du kommer fint gjennom julen med dette trikset, sier hun.

Du har vel fått med deg denne geniale måten å "pusse" sølv på? 

4 Fiks støvet

I jula er de fleste av oss mer innomhus enn vanlig.

Steinar Klubben NilsenSteinar Klubben Nilsen. Foto: Sintef.- På denne tiden av året oppholder vi oss mye hjemme. Derfor vil jeg anbefale folk å prioritere støv: Støvsug og tørk støv av alle flater. Husk å støvsuge oppå bøkene i bokhyllen, der legger det seg alltid en god del du ikke får fjernet på andre måter.

Det sier sertifiseringsleder Steinar Klubben Nilsen i Sintef. Han har skrevet læreboken «Alt om renhold», og påpeker at inneluft med mye støv vil for mange virke irriterende på luftveiene og gå på den generelle trivselen løs. 

Dersom du har mulighet: Dra ut løse tepper og gi dem skikkelig bank. Dette fjerner støv og smuss mye bedre enn bare å støvsuge dem.

- Bruk gjerne anledningen til å ta støv der det ikke synes så lett, men merkes godt, for eksempel oppå ovner. Svidd støv er svært lite bra for inneluften, noe som er viktig akkurat i jula hvor vi er så mye hjemme, sier Nilsen.

Les også: Derfor støver det i nye boliger 

5 Bruk mikrofiber

MikrofiberMikrofiberkluter. Foto: Rusta.Den største feilen de fleste av oss gjør når vi skal i gang med storvask, er at vi bruker en masse ulike såper og sprayer som slett ikke er bra for inneluften, og som dessuten drar støv og skitt rundt mer enn å fjerne det. Alle rengjøringsekspertene Hus & Bolig har snakket med, anbefaler en svært lett fuktet mikrofiberkluter til det aller meste: Støvtørking, flekkfjerning, vindusvask og gulvvask.  Hiv alle i vaskemaskinen når du har brukt dem, men husk å droppe skyllemiddel, for det stopper til porene og gjør at mikrofiberen ikke tiltrekker seg smuss like effektivt.

6 Ta kjøkkenbenk og koketopp

Å komme på julebesøk er hyggeligere dersom kjøkkenet ser ok ut. Det behøver ikke å være fryktelig omfattende, men rene overflater uten smuler og kliss, ren koketopp og en ren klut, dersom den henger godt synlig over kjøkkenkranen, gir et godt helhetsinntrykk. Dersom du har stålvask vil en omgang med stålull eller skrubb få den skinnende ren, noe som også trekker opp helhetsinntrykket. Har du tid, kan kjøkkenet være det stedet du prioriterer å gå grundigere til verks, i og med at man ofte tilbringer mye tid der i jula.

- Det kan være lurt å ta en grundig vask av kjøleskapet, slik at man også får benyttet sjansen til en skikkelig opprydding der. Det samme gjelder matskapet. Da får man ryddet litt plass til julens storhandel. Det er også mye hyggeligere å lage mat på et rent kjøkken, sier Malin Skaar, Leder for Orklas Forbrukerservice og rengjøringsekspert på Orklas forbrukersider www.plusstid.no.

Husk med det samme å sjekke temperaturen i kjøleskapet.

7 Tørk over kontaktflatene

Innimellom bringer julen dessverre med seg ubudne gjester som sykdomsbakterier og virus. Et godt forebyggende tiltak er å tørke jevnlig over kontaktflater der mange tar ofte, som dør- og skaphåndtak, dørblader, vannkraner, lysbrytere, fjernkontroller og lignende. Lettfuktet mikrofiberklut gjør jobben bedre enn vanlig klut med såpe og vann.

8 Fiks 4 ting på bad / toalett

Bytt håndklær, vask speil, servant og toalett på bad og gjestetoalett. Her er det ikke så mange snarveier, men det viktigste er å prioritere områdene som kanskje skal brukes av mange i løpet av julen. Så får du heller skrubbe dusjvegger en annen gang

9 Juks med såpeduften

Liker du duften av grønnsåpe?

- Grønnsåpe skal brukes til lutet treverk. Andre overflater bør det ikke brukes på, men det er ingenting i veien for å fylle rommet med duften av denne såpen, dersom du liker den, sier Nilsen i Sintef, som anbefaler å fylle opp en liten skål og sette under sofaen eller et annet «usynlig» sted.

Bonustips: Hold det rent gjennom julen

- Det kan være lurt å ha en pakke med engangswipes lett tilgjengelig, slik at man underveis i julen kjapt kan vaske over benker, vaskeservanter og toalett. Da blir ikke jobben så stor etter jul, og man beholder den gode følelsen av rent hus, sier Malin Skaar i Orkla, som legger til at ferske flekker er mye lettere å fjerne enn gamle, inntørkede.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Støttemur i hagen

Les mer