Eddik: Miljøvennlig rengjøring

Gå til hovedinnhold

Eddik: Miljøvennlig rengjøring

Bytt ut miljøskadelige og helsefarlige vaskemidler med ingredienser fra matskapet.

Eddik i rengjøring er effektivt.
Ingredienser fra matskapet kan erstatte mange av de dyre og plasskrevende rengjøringsproduktene

Vanlige vaskemidler kan inneholde kjemikalier som vanskelig brytes ned i naturen. Antibakterielle stoffer kan være helse- og miljøfarlige og gjør ikke vaskemidlene mer effektive melder Miljødirektoratet på sin nettside miljostatus.no. I tillegg kan de gjøre bakterier motstandsdyktige mot antibiotika. Skremmende? Eddik kan du oppbevare i matskapet, og heldigvis behøver vi ikke vente til nyttår med forsetter.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Hva er eddik?

Eddik, oppstår ved gjæring av forskjellige alkoholholdige væsker. Gjæringen, som fremkalles av eddiksyrebakterier, Acetobacter aceti, er egentlig en oksidasjonsprosess, og den krever derfor nærvær av oksygen. Bakteriene er nesten alltid naturlig til stede i luft. Av råstoffet lager man blant annet vineddik, øleddik, frukteddik, malteddik eller spriteddik.

Eddiks hovedbestanddel er eddiksyre. Dessuten inneholder eddik andre stoffer i små mengder som fosforsyre og forskjellige salter. De bedre eddikene inneholder inntil 10 prosent eddiksyre. Enda sterkere eddik finnes i handelen under navnet eddikessens, og behøver bare å fortynnes med vann for å gi alminnelig bordeddik, opplyser Store norske leksikon.

Eddik lukter litt, og kanskje synes du lukten er ubehagelig i begynnelsen, men trøsten er at man blir vant til det. De fleste oppskriftene vi har brukt baserer seg på vanlig klar 7 prosents eddik.

Tell produktene

Har du tall på hvor mange forskjellige rengjøringsprodukter du har i hjemmet ditt? Hører det ikke fristende ut å bytte dem ut med kun ett produkt? Høyst sannsynlig vil du også spare penger.

Enkle oppskrifter

Til våre oppskrifter trenger du bare ingredienser du antagelig allerede har tilgjengelig. Vi har brukt klar 7 prosent husholdningseddik, eller 5 prosent eplesidereddik. Kjøper du eddikessens som holder 35 prosent eddik kan den blandes ut, og vil vare lenge. I tillegg trenger du flytende oppvaskmiddel, natron, salmiakk, salt og vann.

Universaloppskrift

Spar på to tomme sprayflasker til universaloppskriften og ha dem stående. Spar flere hvis du har bruk for noen av de andre oppskriftene. Kanskje har du allerede en sprayflaske som er tom? Da er det bare å sette i gang.

Til glass, rustfritt stål og plastlaminerte overflater: Fyll en sprayflaske med to deler vann, 1 del klar eddik, og et par dråper oppvaskmiddel.

Til vegger og andre malte flater: Bland 1/2 kopp klar eddik, 1 kopp salmiakk og 1/4 kopp natron til 4 l vann og hell i en sprayflaske. Spray på flekker og skjolder og tørk med en klut. Denne oppskriften vil gi deg over fire liter veske. Et tips kan være å gå bort til en bensinstasjon og hente et par tomme spyleveskedunker til oppbevaring.

Der vi vasker mest

Hverdagsrengjøringen foregår som regel på kjøkkenet, på bad og toalett og på stue og i oppholdsrom. Derfor har vi delt inn oppskriftene i den rekkefølgen.

Et rent kjøkken

Å ha et rent kjøkken er et must for de fleste. Med bruk av eddik blir du i tillegg kvitt matlukt.

Kjøkkenfjøl og benkeplater

Desinfisere og rengjøre: Tørk dem med ublandet klar eddik etter hver gang du bruker dem. Eddiksyren i eddiken har en god desinfiserende virkning mot skadelige bakterier. Vann og oppvaskmiddel sliter på trefibrene. For å friske opp overflatene, strø litt natron over og spray på ufortynnet klar eddik. La det skumme og boble i fem til ti minutter og skyll med en klut dyppet i rent kaldt vann.

Visste du at eddik også eliminer skitt, plantevernmidler, voks og innsekter på frukt og grønt ved å skylle i en blanding med 1ss eplesidereddik til 1l kaldt vann?

Fett

Tørk opp stekefett som har sprutet på komfyrtopp, vegger, kjøkkenfilter og rundt benken ved å vaske dem med en svamp dyppet i ufortynnet klar eddik. Bruk en annen svamp dyppet i kaldt vann til å skylle, og tørk av med en myk klut.

Eliminer fettflekker fra kjøkkenbordet eller benkeplate ved å tørke dem med en klut fuktet i en løsning av like deler eddik og vann. I tillegg til å fjerne fett, vil eddik nøytralisere lukt på overflaten.

Gryter, panner og kokekar

Kok to kopper eddik i stekepannen i 10 minutter. Det vil bidra til at mat ikke brenner seg fast i cirka 2 måneder. Hvis du heller eddik i stekepannen etter bruk, og mens den enda er varm vil eddiken løse opp fettet og gjøre den veldig lett å rengjøre.

Fjern fastbrent fett og matflekker fra dine rustfrie stålkjeler ved å blande en kopp eddik i nok vann til å dekke flekkene. La det koke i fem minutter.  Flekker bør forsvinne med lett skrubbing når du vasker kjelen.

Flekker i rustfrie stålgryter- og panner fjernes ved å la dem ligge i 2 kopper klar eddik i 30 minutter, skyll dem med varmt såpevann etterfulgt av en skylling med kaldt vann.

For å løsne opp gjenstridige flekker, bland 2 ss natron, 1/2 kopp eddik og en kopp vann og la det koke i 10 minutter.

Kaffetrakter

Fyll kannen med 2 kopper klar eddik og en kopp vann. Plasser et filter i maskinen og hell blandingen over i vannbeholderen. Start kaffetrakteren og la blandingen gå gjennom. Legg i nytt filter og kjør rent vann gjennom maskinen to fulle sykluser med utskifting av filteret begge ganger. Gjenta med jevne mellomrom.

Termos

Fyll den med varmt vann og 1/4 kopp klar eddik. Ha i litt ukokt ris, som vil fungere som et slipemiddel for å skrape skitten av. Lukk og rist godt. Skyll og la den lufttørke.

Porselen, krystall, glass og steintøy

Ha eddik i skyllevannet for skinnende glass. For å holde dine glass skinnende blanke, tilsett 1/4 kopp eddik til oppvaskmaskinens skyllesyklus.

Flekker og grums ved kalkholdig vann blir borte ved å varme opp like deler eddik og vann og legge glassene i og la virke 15-30 minutter. Bruk oppvaskbørsten og skyll rent.

Ha 2 ss eddik i vannet når du rengjør krystallglass- eller porselen, skyll så i en oppløsning av 3 deler varmt vann til 1 del eddik og lufttørk.

Ved misfarging av porselen og tekopper, prøv å skrubbe dem med like deler eddik og salt. Skyll godt i varmt vann.

Krom og rustfritt stål

For å rengjøre krom og rustfritt stålbeslag i hjemmet ditt, spray med ublandet klar eddik. Gni med en myk klut for å få frem glansen.

Klissete sakser

Når saksebladene blir klissete eller skitne, tørk bladene med en klut dyppet i full styrke klar eddik og tørk.

Bad og toalett

Et delikat bad er noe vi setter pris på. Og vaskeservanten og badekaret kan fort se udelikate ut. Få glansen tilbake i porselenet ved å vaske dem med klar eddik, etterfulgt av skylling med rent kaldt vann.

Dusjvegger

Bland 2 deler oppvaskmiddel og 1 del klar eddik. Vask med svamp. La stå i noen minutter før du skyller av.

Toalettskål

Har det festet seg et belegg i toalettskålen? Hell 2 kopper klar eddik i skålen før du legger deg, og la løsningen ligge over natten før skylling.

Mugg på dusjforheng

Legg forhenget i vaskemaskinen med et par skitne håndklær. Tilsett 1/2 kopp vaskemiddel og 1/2 kopp natron og vask en syklus. Ha en kopp klar eddik i den første skyllingen. Før maskinen sentrifugerer, fjern forhenget og heng det opp.

Vaskemaskin

Fjern såperester og desinfiser vaskemaskinen ved å helle to kopper eddik i trommelen. Kjør maskinen gjennom en hel syklus uten klær eller vaskemiddel.

Stue og oppholdsrom

Er persiennene blitt skitne, men det er klønete å vaske og du kvier deg for jobben? Det kan du løse med et par bomullshansker. Fukt fingrene i hansken med en oppløsning laget av like deler klar eddik og varmt vann fra springen. Dra fingrene over begge sider av hvert blad. Skyll hansken når det trengs.

Teppeflekker

Gni lette teppeflekker med en blanding av 2 spiseskjeer salt oppløst i 1/2 kopp klar eddik. La løsningen tørke før du støvsuger.

For tøff, inngrodd skitt og andre flekker, lag en blanding av 1ss eddik med 1 ss maisenna og gni det inn i flekken med en tørr klut. La det sitte i to dager, så støvsuger du.

Flekkfjernerspray: Fyll en sprayflaske med 1 del eddik og 5 deler vann. Fyll en annen sprayflaske med 1 del salmiakk og 5 deler vann. Fukt en flekk med eddikløsningen. La det virke i noen minutter og tørk grundig med en ren, tørr klut. Spray på salmiakkløsningen. Gjenta til flekken er borte.

Stearin på tremøbler

Myk opp voksen ved hjelp av en hårføner på varmeste innstilling og tørk bort med papirhåndkle. Deretter fjerner du det som er igjen ved å gni med en klut fuktet i en oppløsning laget av like deler eddik og vann. Tørk av med en myk, absorberende klut.

Du kan også sjekke den komplette listen over rengjøring med eddik her.

Enjoy!

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer