Vindusvask på 1-2-3

Gå til hovedinnhold

Vindusvask på 1-2-3

Svamp, nal, mikrofiber, pusseskinn, avispapir, Jif, Zalo, Nylonvask eller bare vann? Vi tipser deg til hvordan du får skinnende rene ruter.

Sola skinner- også på vindusrutene dine. Og det er først da du ser hvor skitne de egentlig er.

Men hva skal man egentlig bruke? Den hendige universalflasken fra Jif, Zalo, eller kanskje den gode gamle Nylonvasken som forrige generasjon sverget til? Eller er det som enkelte hevder best å bare bruke vann, nal og en ren klut?

Vi har testet for deg, og her får du de beste tipsene.

Starttips

Viktigst av alt, ikke sett i gang med vindusvasken når solen står på som verst. Ubehagelig for deg, og det er umulig å se om det ferdige resultatet blir bra eller ikke.

Når solen skinner så tørker jo vannet desto fortere fordi ruten er varm, og du har mindre tid på deg til å få vinduene fine og jevne. Fryktelig irriterende å slå seg ned på sofaen mot kvelden, for så å se at rutene er skjoldete når solen har gått ned.

Det finnes et hav av produkter og hjelpemidler, men du kommer langt med vann, nal og en klut.Det finnes et hav av produkter og hjelpemidler, men du kommer langt med vann, nal og en klut.

Så hvis du ikke klarer å nyte solen mens den står på og bestemmer deg for å vaske vinduene, bruk kaldt vann. Ellers er hovedregelen at varmt vann vasker bort skitten bedre. På vinteren er det følgelig varmest mulig vann som gjelder, gjerne med litt spritholdige produkter som spylervæske i vaskebøtta.

Uansett hva du foretrekker av produkter og hjelpemidler, så sørg for at klutene, pusseskinnet osv. er rene og hele. Resultatet blir mye bedre hvis nalen ikke er skitten eller skadet etter sist du vasket vinduene, og en god klut som ikke setter igjen mer på glassflaten enn den tar bort er viktig.

Sørg for å ha en ren og tørr klut som du kan fjerne det overflødige vannet fra nalen og mot hjørnene av vinduene med. Det kan også være fint med en klut til å fjerne skitt fra karmer og gulv.

Så selve vaskingen

Så var det vasken. Hva skal man bruke? Det finnes en haug av kjerringråd og produkter der ute, men det enkle er jo ofte det beste.

Bruk ikke grønnsåpe og lignende, da det er veldig vanskelig å få bort såperester og fett etterpå.

Salmiakk og Zalo er fine alternativer, da de begge er fettløsende. De vasker uten tvil vinduene rene, men se opp for skum og såperester. Og husk at du med salmiakk må bruke kaldt vann, og samtidig være nøye med å tørke bort raskt så ikke salmiakkvannet løser opp malingen.

Produktene på markedet er alle gode, så hva du foretrekker er smak og behag.Produktene på markedet er alle gode, så hva du foretrekker er smak og behag.

Så å skylle godt er med andre ord et viktig stikkord. Det kan også føles litt lettere å dra nalen over vinduet ved bruk av slike produkter.

Jif vindusspray er også et produkt som er enkelt å bruke, og det gjør også vinduene fine og rene. Bare spray på og bruk nalen etterpå. Dette er dog det dyreste alternativet, og billigere produkter gjør absolutt samme nytten.

En ss med nylonvask i vaskebøtta fungerte også veldig bra på skitne vinduer, og kjøpes på butikken for rundt 30 kroner. Pluss for bruksanvisning på tuben. Bruk en svamp eller klut til å vaske over vinduene, og gå over etterpå med en ren og tørr klut. Her blir det mindre skylling enn med Zalo, og det er lettere å unngå såpeflekker. Selv om det fungerer med kun klut, så kan man godt unne seg luksusen med en nal.

 Både zalo/salmiakk, glasspray og nylonvasken klarte alle fint jobben med å få rutene rene, så her er det i grunn smak og behag som gjelder. Forskjellene er minimale, det er heller jobben med å få det av med pent resultat som er utfordringen.

 Doseringen er dog overlatt til deg selv med Zalo, salmiakk og vindusspray, og det kan være vanskelig å vite hvor mye man egentlig trenger.

For best mulig resultat

Nalen er det viktigste hjelpemidlet til vindusvasken, og du får den helt ned i noen tiere.

Når du skal bruke nalen så er det aller viktigste å holde en jevn bevegelse. Klarer du det så unngår du striper på vinduene. Følg gjerne ytterkanten på vinduet opp og rundt, så snur du inn mot midten etterpå. Det er i kantene folk flest slurver, og det er ofte her det blir stygt og ujevnt.

Nalen er viktig for å få et jevnt og fint resultat uten vannstriper.Nalen er viktig for å få et jevnt og fint resultat uten vannstriper

Hvis du ikke får det helt fint med nalen, så kan du gå over med en ren og tørr klut langs sidene etterpå. Pass på å ikke bruke en klut som loer, bruk mikrofiber.

Du kan godt bruke avispapir for å fjerne striper også, men det er tidkrevende. Hvis du bruker nal så kan du gjerne spare deg for dette kjerringtrikset. Og hvis du i tillegg har pusseskinn, så er det bare å glemme trykksverten en gang for alle. Pusseskinnet tar til seg det overflødige vannet og etterlater rutene blanke og fine.

Husk også at for lite vann, eller å dra nalen over samme sted flere ganger for å «forsikre» seg om at man har fått bort alt, ofte gjør vondt verre. Da vil ikke nalen skli fint over vindusflaten, og det blir vanskelig å få det jevnt og fint uten striper og skjolder.

Kort oppsummert så kommer du veldig langt med en god mikrofiberklut, vann og nal. Vinduet som jeg vasket helt uten vaskemidler, kun vann, ble faktisk også rent og pent.

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer