Endelig ryddig i klesskapet

Gå til hovedinnhold

Endelig ryddig i klesskapet

Mange sliter med å få orden i klærne. Her får du gode råd som faktisk kan fungere!

Denne artikkelen er skrevet av et rotehode. Er det ikke da dumt å lese tipsene undertegnede serverer? Nei. For det første: Det er ikke mine egne tips. For det andre: De har fungert for dette rotehodet! Da er faktisk sjansen tilstede for at de kan fungere for alle.

Bil medlem i Huseierne og få inntil 40% rabatt på byggevarer!

Klær til bekymring

I følge Elfas "Oppbevaringsrapport 2018/2019", en undersøkelse hvor garderobeprodusenten spurte over 4 000 nordiske borgere om oppbevaring hjemme, havnet garderoben på førsteplass på listen over oppbevaringsutfordringer. Klær som ikke brukes er det største problemet, etterfulgt av sko som ikke brukes. Åtte av ti mener de har unødvendig mye klær og ting hjemme, og over halvparten mener de har mer klær og ting enn de har plass til.

Problemområde

Men hvorfor er garderoben et slikt problemområde?

- Her er det vanskelig for meg å svare kort, for det er flere faktorer som bidrar til uorden i garderoben, sier markedskoordinator Hilde Børresen Istre i Elfa. Hun nevner tre faktorer som gjør det vanskelig for mange:

1. Nye plagg kommer inn – ingen sorteres ut.

2. Oppbevaringsløsningen fungerer ikke til dine behov (eksempelvis: har du mange kjoler, fungerer kommoder dårlig. Har du mange brettede plagg vil store, dype hyller fort bli rotete og uoversiktlige).

3. Det danner seg «mellomstasjoner» og halve garderoben din ligger over badekarkanten eller på en stol på soverommet.

Alt ut

Dersom du ønsker å få virkelig orden i klærne dine, er første rydderegel: Alt skal ut, frem og vurderes nøye. Dette er et av den japanske ryddeguruen Marie Kondos viktigste triks. Det er først når du får samlet alt i én kategori at du ser hvor mye og hva du har. Dermed gjelder det ikke bare å dra ut det du har i ditt vanlige klesskap på soverommet - du må også gå i garderoben i gangen, hvor du sannsynligvis har en rekke jakker, skjerf og sko, og andre steder hvor klærne dine måtte befinne seg i boligen. Alle jakker du har skal i én haug, alle bukser i en annen, alle gensere i en tredje og så videre. Du kommer trolig til å bli overrasket over mengdene i hver kategori.

Beholde noe

Så kommer den litt vanskelige delen: Hva skal du beholde og hva skal ut?

- Vi er kanskje redde for å angre hvis vi kvitter oss med klesplagg, men sannsynligvis vil det bare føles deilig å få det ut, sier markedskoordinator Hilde Børresen Istre i Elfa.

I boken Ryddeglede har Eva Isachsen og Line Marie Skaget blant annet en liste på 200 ting du kan kvitte deg med. Noen av disse finner du i klesskapet, som for eksempel:

- Klær med flekker som ikke går bort, eller klær som er misfarget

- Klær som er altfor små

- Utgåtte sko

 - Strømpebukser med hull

Listen er lenger, men poenget er at det kan være lurt å begynne med å renske ut alt som strengt tatt faktisk ikke er brukbart.

Deretter skal du vurdere hvert enkelt plagg – gir det deg glede?

- Hold hvert plagg i hendene og finn dem som gir deg glede, skriver Marie Kondo i boken Mer ryddemagi. Hun anbefaler å begynne med overdeler, «for det er det du har på deg som er nærmest hjertet».

Brett!

Når du kun har beholdt plaggene som gir deg glede, kommer det morsomme – å få dem tilbake i klesskapet. Men ikke slik du pleier. Klærne skal nemlig ikke ligge, men stå. (De som ikke skal henge, da. Klær av tykke stoffer, som kåper, jakker og lignende bør henge, det samme bør helt lette, tynne klær og klær som krøller lett.)

Slik skal bukser og shorts brettes i følge Marie Kondo - og det fungerer faktisk. Foto fra "Mer ryddemagi".

Men hvordan får man så klærne til å stå? Begynn med dongeribuksene, det er det enkleste. Brett det ene buksebenet over det andre slik at du får et langt rektangel. Deretter bretter du buksen på midten, slik at rektangelet halveres i lengde. Så folder du dette rektangelet to ganger. Buksen får en slags A-fasong og står faktisk av seg selv! Dette prinsippet kan du overføre til andre klær – brett klærne slik at de kan stå i skuffer og kurver. Du får plass til mye mer, det er mer oversiktlig, og systemet er nesten immunt mot rot. (Rotehodet som har skrevet denne artikkelen har testet det i et halvt år, og har fortsatt orden i skuffene!)

Stående klær egner seg ikke så godt i hyller. Har du hyller i klesskapet, så sett kurver inn i hyllene og sett klærne oppi.

Finn rom

Dersom du fortsatt – etter utrenskning og proffbretting – sliter med å få plass til det du trenger i klesskapet, så forsøk å utnytte alle muligheter.

- Tepper, puter og sesongklær tar minimalt med plass hvis de er pakket inn i vakuumposer, og deretter plassert under sengen eller på de øverste hyllene i skapet. Sørg for å dra nytte av hele rommet, hele veien opp til taket, sier Istre i Elfa.

Som også minner om at helt endelig vil et ryddeprosjekt aldri være.

- Garderoben er et evig «work in progress», og du blir aldri ferdig med den. Nye klær kommer til, og andre klær blir ødelagt, slitt eller går av moten. I tillegg vil du ikke ha samme oppbevaringsbehov livet gjennom. Vi forandrer stilen vår i tråd med trender, livssituasjon og arbeidssituasjon, sier hun. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer