Kontroller kjeller for fukt og kondens

Gå til hovedinnhold

Kontroller kjeller for fukt og kondens

Forebygg skader, unngå kondens og muggsopp.

Denne artikkelen er et av våre tips for hva du må passe på av vedlikehold i boligen din. Se flere tips her:
Huseiernes vedlikholdskalender for hus > Februar

 

Det er smart å kontrollere kjelleren både tidlig høst og i løpet av kalde vintermåneder.

Særlig gjelder det om du lagrer ting der, som de fleste gjør. Enda viktigere er det om du for eksempel har en hybel eller oppholdsrom i kjelleren.

Bruk sansene

Bruk øynene og nesen godt når du tar inspeksjonsrunden. Se etter skjolder, mørke flekker, saltutslag og fuktelskende insekter

Les også: 9 insekter som varsler om fukt

Unngå å lagre direkte på gulvet

For å unngå skader på det du lagrer i kjelleren, sørg for å plassere alle møbler og gjenstander opp fra kjellergulvet og litt ut fra veggene. Husk at alle organiske materialer er utsatt for fukt- og soppskader, spesielt pappesker og absorberende emballasje. Bruk gjerne hyller til oppbevaring, er det fuktig i kjelleren kan du legge plastklosser under hyllebeina.

Hybel i kjelleren?

Spesielt i kjellerhybler vil det lett gro muggsopp på kalde og fuktige overflater, når det ellers er romtemperatur i hybelen. Muggsoppen trives også på gipsplater. Ikke minst kan muggsopp gi helseutfordringer.

Sjekk at møbler eller senger ikke står inntil kalde yttervegger, og gjør de nettopp det, så sørg for å sjekke bak møblene, og flytt dem om nødvendig.

Konstaterer du muggsopp i kjelleren, må du først vaske området godt for å fjerne misfarging og vekst. Du kan bruke klorin i det siste vaskevannet for en desinfiserende effekt. Luft godt ut, åpne ventilasjonsluker og sørg for romtemperatur mellom 18 og 22 grader. I tillegg kan du vurdere å anskaffe en luftavfukter som vil hjelpe med å holde fuktigheten nede.

Er hele kjelleren fuktig, er det sannsynlig at du også bør sjekke dreneringen rundt huset når våren kommer.

Den skumle hussoppen

Finner du et brunt, kanellignende støvlag i kjelleren, eller i krypekjelleren, kan det være tegn på et hussoppangrep som er skjult i konstruksjonen.

Les også: Sjekk krypekjelleren for fukt

Man vil til enhver tid finne soppsporer latent i luft og i konstruksjoner, men det er i år med gode vekstforhold at man bør være spesielt oppmerksom på nye skader.

Viser det seg å være ekte hussopp, Serpula lacrymans, er det nettopp i årets kaldeste måneder at den er lettest å bekjempe fordi den ikke utvikler seg i særlig grad om vinteren.

Les også: Eksplosjon av hussopp

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer