Viktige regelendringer for boligeiere i 2023

Gå til hovedinnhold

Viktige regelendringer for boligeiere i 2023

Lettere utlånsregler, økt formuesskatt på bolig og lysstoffrør som forbys. Dette er noen av regelendringene som møter boligeiere i 2023.

BLIR FORBUDT: I løpet av 2023 blir det forbudt å produsere og importere lysstoffrør. Noen lamper må nok byttes, andre kan du sette inn LED-innsats i.

Nytt år betyr nye regler. Her er noen av de virkigste regelendringene som vil få betydning for deg som boligeier i 2023:

Litt enklere å låne penger i 2023

Reglene som bestemmer hvor mye du kan låne - utlånsforskriften - er endret fra 2023. Det er den såkalte "stresstesten" som har blitt lettere. Den sier hvor stor renteøkning økonomien din må kunne tåle:

Dette er hovedpunktene i utlånsforskriften for 2023 og 2024:

  • Du kan låne 5 x inntekten
  • Du må ha 15 prosent egenkapital når du skal låne til bolig
  • Den såkalte "stresstesten" blir mildere: Økonomien din må tåle en renteoppgang på 3 prosentpoeng (men minimum 7 prosent) - her var kravet tidligere 5 prosentpoengs oppgang

Dette betyr at flere vil kunne ha rom i økonomien til å låne penger i 2023.

Les mer om utlånsreglene her: Regjeringen gjør det lettere å låne penger i 2023

Formuesskatten øker på dyre boliger

I budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og SV kom det inn at boliger verdt over 10 millioner kroner skal få økt formuesskatt.

Dette gjøres ved at boligverdi over 10 millioner kroner skattemessig verdsettes til 70 prosent av markedsverdien. I 2022 var verdsettelsen på 50 prosent av markedsverdien. For boligverdier under 10 millioner kroner er skattemessig verdsettelse på 25 prosent av markedsverdien.

Viktig i boligskatten ellers er at utleie i egen bolig er skattfritt (selv om et utvalg har foreslått å fjerne dette, men det ligger noen år frem), rentefradraget er på 22 prosent som i 2022, og det blir ikke innført arveavgift i 2023 (selv om Skatteutvalget foreslår innføring på sikt).

Les mer: Slik blir boligskatten i 2023 

Slik fungerer endringen i formuesskatten:

image4fq92.png

HØYERE SKATTEVERDI: For 2022 ble det innført at formuesskatten på boliger skal beregnes av 25 prosent av boligens verdi opp til 10 millioner kroner, og 50 prosent av verdien over 10 millioner slik figuren i midten viser.

For 2023 økes beregningen for det som er over 10 millioner kroner, slik at det mørke orange feltet blir større - og skatten dermed går opp. Fra 2023 skal skatten beregenes av 70 prosent av verdien.

Husk at formuesskatt er en skatt på netto formue - altså etter at gjelden din er trukket fra!

Mer om skatteutvalgets forslag kan du lese her: Utvalg foreslår økt boligskatt og å gjeninnføre arveavgiften 

Lavere BSU fradrag

Sparing i BSU - Boligsparing for unge - blir mindre lønnsomt i 2023. Skattefradraget halveres i 2023, fra 20 prosent av innskuddet til 10 prosent av innskuddet.

Sparebeløpene som kvalifiserer til fradrag i 2023 er:

  • Du kan spare inntil 27.500 kroner med skattefradrag i året.
  • Totalt sparebeløp er fortsatt på 300.000 kroner.
  • Regelen om at du bare får skattefradrag frem til du har kjøpt din første bolig opprettholdes!

Sparer du fullt sparebeløp får du altså 10 prosent av innskuddet: 2750 kroner i fradrag i skattemeldingen for 2023 (som skal leveres i 2024).

Men: Det vil fortsatt være lurt å spare i BSU for unge. BSU-sparing har fortsatt gode renter og du får skattefradrag - så det er en meget gunstig spareform. I tillegg til at man som ung kan spare opp til egenkapital.

Lysstoffrør og pærer vil forsvinne

En veldig praktisk regelendring for 2023 er at det i løpet av året vil bli forbudt å produsere og importere lysstoffrør og flere typer halogenlyspærer som er mye brukt i downlights og spotter.

Lysstoffør og lignende inneholder kvikksølv og andre materialer som blir forbudt, halogenlyspærene er ikke energieffektive nok.

Du vil kunne finne LED-alternativer for disse rørene og lampene, men ikke alle vil kunne fungere like godt. Det kan altså være at du må bytte ut lampene med lysstoffrør som for eksempel henger i boden eller på vaskerommet. For downlights må du sjekke om innsatsene kan ta LED-pærer, og om dimmerne vil virke med nye pærer.

Eldre lamper vil det nok uansett være smart å bytte ut av brannsikkerhetshensyn.

Pærene blir forbudt i løpet av året - denne illustrasjonen viser når:

 

Oversikt over lyskildene som fases ut i løpet av 2023. Illustrasjon: Lyskultur. 

Les mer: Lysstoffrør forbys: - Må jeg skifte lamper?

Strømstøtte ut 2023 og lavere elavgift

To viktige tiltak gjennomføres i 2023 for å holde strømutgiftene nede:

  • Strømstøtten er forlenget ut 2023
  • Elavgiften blir redusert fra 15,41 øre/kWh til 9,16 øre kWh i vintermånedene januar, februar og mars.

 

Les også: Hva vil du lese om i 2023?

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer