Saksedyr inne: Enkle å bekjempe

Gå til hovedinnhold

Saksedyr inne: Enkle å bekjempe

Saksedyr gjør verken skade på bygninger eller mennesker. Men de færreste av oss vil ha dem innendørs. Heldigvis er de enkle å bli kvitt.

Saksedyr har antenner foran og en "tang" bak. De norske artene er 10-12 millimeter lange. Foto: Beverly Buckley/Pixabay.

 

Saksedyr, eller klypedyr som enkelte kaller dem, lever vanligvis bortgjemt under steiner og bark i naturen. På verdensbasis finnes det ca. 2000 arter, men bare tre av dem bor i Norge. De norske artene er 10-12 millimeter lange, og kjennetegnes av «tangen» de har på bakkroppen.

Ser du et insekt og lurer på om det er saksedyr, kan du altså se etter tangen bak. Skjeggkre og sølvkre, som insektet kanskje kan forveksles med, er gjerne mindre, gråere i fargen og har dessuten en tredelt, litt antennelignende, bakpart.

 

 

Trives best utendørs

Saksedyr overlever normalt ikke særlig lenge innendørs. Men litt sent om sommeren og tidlig på høsten kan vi oppleve å få dem inn. Om sommeren kan de være på leting etter mat. Utover høsten er de aktive fordi de trenger å finne gode overvintringsplasser. Juli og august er høysesong for å oppdage dem innendørs.

Det er flere måter de kommer inn i huset på: De kan ha romstert i postkassen om natten, der de kryper inn i dreneringshullet under, og så kan de følge med avisen inn. De kan ha gjemt seg i sprekker i dør- eller vinduskarmer, og raser så ut når du åpner døren eller vinduet. Eller de kan rett og slett ha tatt seg inn gjennom åpne dører eller vinduer nattestid, på jakt etter mat.

Det skal imidlertid en del til for at de finner egnet mat inne i huset ditt. Saksedyr spiser bløte, råtne eller friske plantedeler og døde dyr. Har du derimot en haug med hageavfall eller mye vegetasjon like ved husveggen et sted, har du laget et godt oppholdssted for saksedyr. Der trives også tusenbein, som i likhet med saksedyret kan forville seg inn, men som heldigvis ikke etablerer seg der.

 

Fjern vegetasjon og fukt

Om du er mye plaget av saksedyr inne, bør du fjerne vegetasjon ved husveggen, og eventuelt flytte hauger med hageavfall lenger unna boligen. Du bør også holde kjellervinduer og -dører lukket om natten, eller sikre dem med insektnetting. Sørg for å tette igjen sprekker og utettheter ved vinduer, kjellerdører, luftekanaler og rørgjennomføringer.

Dersom du stadig oppdager saksedyr på samme sted i boligen, kan det være verdt å kontrollere områdene for fukt. Saksedyret trives nemlig der det er mørkt fuktig, og er ett av flere insekter som kan indikere at du har et fuktproblem i boligen. Hvis du for eksempel løfter på en kasse fra kjellergulvet og saksedyr piler ut, kan det være lurt å lagre ting opp fra gulvet, sørge for bedre utlufting, og eventuelt se på andre tiltak for å få det tørrere.

 

Støvsug

Saksedyr innendørs bekjempes med støvsuging. Husk å fjerne eller destruere støvsugerposen etterpå. Folkehelseinstituttet skriver på sine sider at det ikke anbefaler kjemikalier for å fjerne saksedyr. Det er altså ingen grunn til å kjøpe sprayer, pulver eller andre midler mot akkurat disse dyrene.

Saksedyr bruker klosaksen sin til selvforsvar hvis den føler seg truet. Den bruker den også til å fange byttedyr, men den er helt ufarlig for mennesker.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler