Renten settes opp! Så mye dyrere blir lånet ditt

Gå til hovedinnhold

Renten settes opp! Så mye dyrere blir lånet ditt

Norges Bank satte ikke uventet opp renten med 0,25 prosentpoeng. Bankene ventes å følge etter. I tillegg skal renten opp flere ganger det neste året, neste gang i desember. Se hvor mye dyrere lånet ditt blir, og hva du kan gjøre for å spare penger.

Første skritt av flere: Norges Bank setter opp styringsrenten, og sentralbanksjef Øystein Olsen varsler at dette er første av flere skritt: – Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i desember, sier sentralbanksjef Øystein Olsen. (Foto: Norge Bank)

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne

Torsdag 23. september satte Norges Bank opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Det er første renteoppgang på to år, og det er første oppgang siden de dramatiske maidagene i fjor da koronapandemien tvang styringsrenten til historiske 0 poeng.

Renten på boliglånet følger etter

Bankene kommer til å følge etter med rentehevinger. Denne artikkelen er skrevet torsdag formiddag, og allerede i ettermiddag eller fredag forventer vi at de første bankene annonserer sine rentehevinger.

Vanligvis er en av de store bankene som DNB, Nordea eller Danske Bank først ute, og så følger de andre etter inn i neste uke.

Så mye dyrere blir lånet ditt

Norges Bank har varslet at det blir fire renteøkninger i løpet av et år. Det vil si at de beste boliglånsrentene stiger fra i underkant av 1,50 prosent til ca 2,50 prosent.

Har du for eksempel et vanlig lån på to millioner kroner, betyr renteøkningen at renteregningen blir 325 kroner høyere i måneden etter at skattefradraget er trukket fra.

Med tre millioner i lån må du ut med 488 kroner mer i måneden.

Men i og med at dette er det første skrittet av flere, må du forberede deg på dyrere boliglån i årene fremover. Allerede i desember forventer Norges Bank at renten går opp neste gang.

Med 1 prosentpoeng høyere rente - altså fire rentehevinger på 0,25 prosent vil låneutgiftene årlig øke med:

  • 1 million i lån: 7800 kr
  • 2 milloner i lån: 15.600 kr
  • 3 millioner i lån: 23.400 kr
  • 4 millioner i lån: 31.200 kr

Alle summer etter rentefradraget er trukket fra. 

NB: For deg som har boliglån settes ikke renten opp før seks uker etter varselet er gitt. For deg med eksisterende lån, betyr det at renten økes første uken av november.

Les også: Hvor mye kan jeg låne? 

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om renteoppgangen 23. september.  

 

Ikke alle banker hever renten

De beste boliglånsbankene har i dag en rente på rundt 1,50 prosent. Dessverre er det også banker som har markedsrenter på over 2 prosent.

Se de beste bankene før rentehevingen: Beste rente på boliglån i september

Men de fleste bankkunder vil kunne finne renter på under 2 prosent - også etter en renteheving.

2021-09-23 15_56_57-Beste rente på boliglån i september - en uke før rentehevingen _ Huseierne.png

BLIR STÅENDE: Utsnitt fra Huseiernes rentebarometer i september. Bankene som er uthevet har allerede sagt fra at de ikke hever renten nå. Godt nytt for forbrukere! 

Samtidig er det flere banker som har annonsert at de ikke hever renten nå:

  • Sbanken har gitt rentegaranti ut året - også for nye kunder. Men Sbanken er muligens i ferd med å bli kjøpt opp av DNB, og kundene der går uansett en noe usikker fremtid i møte.
  • KLP-banken gikk torsdag morgen ut og varslet at de heller ikke hever renten nå.
  • Landkreditt fulgte etter med samme melding rett etter at Norges Banks beslutning ble kjent. 
  • Bulder Bank har gitt rentegaranti, men foreløpig bare til eksisterende kunder før rentebeslutningen.

Dette er godt nytt for boliglånskundene. Disse bankene ligger i topp 10 på Huseiernes rentebarometer for september.

Årsaken til at bankene kan holde renten er at mange banker har gode marginer nå. Dermed trenger de ikke å heve renten nå. Det må du som forbruker utnytte:

Prut på renten - bytt bank!

Ta kontakt med banken hvis du får beskjed av banken om at renten heves. Prut på renten og si at du får bedre tilbud andre steder!

Og hvis banken ikke hører: Da er det på tide å bytte bank! Vi viste over at rentekostnadene er på vei oppover nå. Det er ingen grunn til å bli sittende med et boliglån som er dyrere enn nødvendig!

 

Usikker på hvilke banker som gir lån der du bor? Se vår store bankoversikt!

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 


Medlemsfordel

Par sitter foran en laptop

Boliglån fra Storebrand Bank

Som medlem av Huseierne kan vi nå tilby boliglån i samarbeid med Storebrand, til meget konkurranse dyktige betinger.

Få boliglån fra 4,59 prosent nominell rente, 4,77 prosent effektiv. Gratis etablering!

Les mer

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer