Konkurransetilsynet: Vurderer å stoppe DNBs oppkjøp av Sbanken

Gå til hovedinnhold

Konkurransetilsynet: Vurderer å stoppe DNBs oppkjøp av Sbanken

Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn mot DNBs oppkjøp av Sbanken. Tilsynet er redd for konkurransen i fondsmarkedet. -Vi er glade for beslutningen, men argumentasjonen er lik for boliglån, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Av: Carsten Henrik Pihl

Konkurransetilsynet har arbeidet med DNBs oppkjøp av Sbanken gjennom sommeren. 26. august kom varselet om at de vurdrerer å «gripe inn» mot oppkjøpet. Med andre ord å stoppe det.

– Konkurransetilsynet har arbeidet intensivt med saken gjennom sommeren og er fremdeles bekymret for at DNBs kjøp av Sbanken vil kunne føre til svekket konkurranse og dårligere betingelser for bankkunder som ønsker å spare i fond. Dette er bakgrunnen for at tilsynet fremdeles vurderer å stanse hele oppkjøpet, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.

Skader også boliglånskonkurransen

- Vi er glade for at Konkurransetilsynet fortsatt varsler mulig forbud mot DNBs oppkjøp av Sbanken. Imidlertid er vi kritiske til at Konkurransetilsynet ikke vurderer at et mulig oppkjøp vil skade konkurransen om boliglånskundene, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Les også: Det er fortsatt mulig å redde Sbanken

Huseierne har gjennom sommeren møtt Konkurransetilsynet, og lagt frem dokumentasjon på at DNBs oppkjøp av Sbanken skader konkurransen på boliglån:

- Vi har dokumentert den svært viktige rollen Sbanken har som utfordrer og driver for innovasjon på sparing, boliglån og dagligbank. Denne omfattende dokumentasjonen har vi i flere omganger delt med Konkurransetilsynet. Vi har også dokumentert at mange DNB-kunder ser på DNB som den viktigste konkurrenten, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

image13h1.png

GLAD, MEN FORUNDRET: Huseierne er glade for at Konkurransetilsynet fortsatt varsler mulig forbud mot DNBs oppkjøp av Sbanken. Imidlertid er vi kritiske til at Konkurransetilsynet ikke vurderer at et mulig oppkjøp vil skade konkurransen om boliglånskundene, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

 

Argumentasjonen gjelder også for boliglån

Han påpeker også at argumentasjonen som brukes fra Konkurransetilsynet i meldingen like gjerne kunne vært brukt om boliglån:

- Konkurransetilsynets sier i dagens melding: "Sbanken er en aktør med betydelig konkurransekraft som over tid har vist både evne og vilje til å utfordre de etablerte bankene og være en pådriver for økt konkurranse." Dette er etter vår oppfatning den egentlige kjernen i saken og er like relevant for alle andre produktområdene som for fondssparing, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Les også: Ny undersøkelse - bankkonkurransen svekkes betydelig om DNB får ta over Sbanken

DNB og Sbanken har nå frist til torsdag 16. september med å komme med sitt svar på Konkurransetilsynets varsel. Tilsynet har deretter 15 virkedager på komme til en endelig konklusjon. Endelig frist i saken er torsdag 7. oktober 2021.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer