Advokaten svarer: Skattefradrag eller støtte for hjemmekontoret - hva lønner seg?

Gå til hovedinnhold

Advokaten svarer: Skattefradrag eller støtte for hjemmekontoret - hva lønner seg?

Mange bruker nå enden av kjøkkenbordet eller pulten på arbeidsrommet som hjemmekontor. - Det er mulig å få skattefradrag for hjemmekontor, men mye enklere med støtte fra arbeidsgiver, forteller Huseiernes advokat Øistein Olsen Krokmoen.

EKSPERT: Advokat Øistein Olsen Krokmoen i Huseierne arbeider med skattespørsmål. 

Av: Carsten Henrik Pihl

Får jeg fradrag for hjemmekontoret? Koronaepidemien gjorde at det ble en del påtvunget hjemmekontor i 2021. 

Øistein Olsen Krokmoen er advokat og skatteekspert i Huseierne. Han forteller at regelverket for å få skattefradrag for hjemmekontor er ganske strengt:

- For å få fradrag, må hjemmekontoret være et helt eget rom. Og det må bare brukes til arbeid. Du får altså ikke fradrag for å drive hjemmekontor fra kjøkkenbordet eller arbeidspulten under trappen, sier han.

For vanlige lønnsmottakere går også fradraget inn i minstefradraget.

Altså det standardfradraget som alle arbeidstakere får for utgifter de har i arbeidet. Dette fradraget er på 106.750 kroner i 2021. Du kan få fradrag for dine faktiske utgifter til arbeidsgiveren, men da må du dokumentere utgifter over minstefradragssatsen, og det er nok vanskelig for de fleste.

Les mer om reglene her: Fradrag for hjemmekontor

Få støtte i stedet!

Men det betyr ikke at du må finansiere hele hjemmekontoret helt selv. Det er ganske mye du kan få i støtte uten at du må skatte av det - så lenge arbeidsgiveren er villig til å betale.

- Støtte til selve kontoret kan du bare få hvis du har et eget rom som vi beskrev. Så dette gjelder nok ikke så mange. Men støtte til utstyret kan du få, forteller advokat Øistein Olsen Krokmoen.

Han forteller at trikset er at arbeidsgiver står som eier av gjenstandene og at du som arbeidsgiver låner disse gjenstandene.

- Arbeidsgivers PC er det flest er vant til å få låne. Men husk at også tilleggsutstyr som ekstra tastatur, mus og stor skjerm er arbeidsverktøy du kan låne av arbeidsgiver.

Videre gjelder reglene også for møbler som pult og stol. Særlig aktuelt vil dette være nå som mange sitter hele arbeidsdager på hjemmekontoret. Flere har nok opplevd at kjøkkenbordet ikke har optimal arbeidshøyde for kontorarbeid.

Bredbånd og mobiltelefon

De som arbeider hjemmefra får nok også dekket mobiltelefon og bredbånd. Da må du som arbeidstaker skatte av 4.392 kroner i året for den private bruken av disse tjenestene. Resten av det arbeidsgiver dekker vil da være skattefritt.

Koster bredbåndsabonnementet ditt 499 kroner i måneden, blir det 5988 kroner i året. Du lønnsskattlegges for 4392 kroner og får 1596 kroner i skattefri støtte av arbeidsgiver.

Men du skattelegges for det samme om du får dekket abonnement på både bredbånd og mobiltelefon.

Vi kan utvide eksempelet over, og tenke at du får 499 kroner i dekning av mobiltelefon i måneden, og 499 kroner for bredbånd. Dette blir 998 kroner i måneden - eller 11.976 kroner i året.

Du lønnsskattlegges også nå for 4.392 kroner, og får dermed 7.586 kroner i skattefri støtte fra arbeidsgiver.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer