Få det ryddig til skolestart

Gå til hovedinnhold

Få det ryddig til skolestart

Ferietid og reising er koselig, men det blir lett kaos når man kommer hjem med alt skittentøyet, samtidig som boligen skal gjøres klar til semesterstart igjen. Her får du noen gode tips på veien mot en ryddig skolestart.

Hvor skal den håpefulle gjøre lekser? En ryddig og god arbeidsplass er viktig for både store og små. Tilrettelegg slik at de minste kan drive med skolearbeidet der de helst vil være. Som oftest er det ikke på eget rom, men på kjøkkenet eller i stua, der resten av familien er. Foto: Gustavo Fring / Pexels.

Av: Rikke Åserud

Er du av typen som kommer hjem etter ferien og har det strøkent etter en time? Da trenger du ikke lese videre. Denne artikkelen er for oss som drukner i skittentøy, baderinger, tennisracketer, gummistøvler, turutstyr, allværsjakker, solkremer og nye og gamle leker etter sommerferien. Og som gjerne vil få litt orden før skolestart.

 

Pakk ut

Den sikre veien til kaos etter hjemkomst, er å ikke pakke ut, eller bare pakke halvveis ut, og så la bager og kofferter bli stående. Ryddeguru Marie Kondo skriver i sin bok «Mer ryddemagi» at hun gir seg selv en halvtime på å rydde ut av kofferten etter reise. «Nøkkelen er å late som om man er en utrydningsrobot og handle raskt og effektivt», skriver hun.

Dersom du har barn som du må pakke ut for, så gi deg selv mer tid. Men husk at jo raskere du får skittentøyet i kurven, rene klær tilbake i skapet og lekene på plass, jo enklere er det både for både små og store å finne tingene sine når hverdagen kommer tilbake.

 

 

Rydd smart

Etter en sommerferie kan det være veldig fristende å rydde rom for rom: Kanskje gangen aller først, der smått og stort ligger og slenger, og så vaskerommet, der klesvasken ligger i hauger og skuler - og hva med barnerommene, som nå er fulle av sommerens «skatter» i form av alt fra pinner og stein til klinkekuler, sprettballer og tegneserier?

Det mest effektive er likevel å rydde etter kategori. Den store fordelen med dette er at du finner ut hvor mye du har av ting. Er dere fire i familien, men har likevel sju par badesko, hvorav tre par ikke passer til noen? Dette er mye lettere å finne ut av om du samler alt fottøy og rydder i det, enn om du rydder rom for rom.

Når du rydder etter kategori, så start alltid med klærne. Det er det letteste stedet å begynne. Særlig barnas klesskap kan være gode steder å ta fatt på etter sommeren – mange barn vokser noen ekstra centimeter i løpet av sommermånedene, og du finner helt sikkert noen bukser som er blitt for korte, sokker med hull og gensere som kan få hvile i boden til nestemann, eller gis bort til andre.

 

Brett riktig

Er det rot i klesskapene er faren stor for at det sprer seg: Hvem orker vel å presse inn en tjukk strikkegenser inn i en allerede overfylt hylle eller skuff?

Dersom du sliter med å holde orden i klesskapene bør du, foruten å gå kritisk igjennom klærne og gi bort det som er for stort, for smått, eller bare rene feilkjøp, revurdere hvordan du bretter klesplaggene. Finner du riktig brettemetode og holder på den, er faktisk sjansen for å klare å holde orden større!

Det ligger en masse videoer på Youtube, og et enkelt søk på «How to fold clothes» får deg raskt på rett vei. Heng gjerne på et «space saving» i søket, dersom målet er å brette smart for å få bedre plass i garderobeskapet.

Nøkkelen er å oppbevare klesplaggene i størst mulig grad «stående» i skuffene, heller enn liggende. Dette frigjør plass, og gir langt bedre oversikt enn den vanlige «stablingen» i høyden.

 

 

Lekseplass på kjøkkenet?

Mange er ivrige etter å få inn en arbeidspult på plass på barnerommet når poden skal begynne på skolen, og ser for seg at der kan han eller hun sitte å gjøre lekser i ro og mak. Men: De minste er sjelden særlig lystne på å sitte på rommet sitt med lekser. Spisebordet eller kjøkkenbordet er gjerne det foretrukne stedet til langt opp på barneskoletrinnet.

Barna vil være der familien er. Så hvorfor ikke tilrettelegge for dette, først som sist? Går det an å utvide spisebordet med en ekstra plate, slik at lekser kan gjøres i én ende, mens det kan dekkes til middag på den andre? Eller er det plass til å sette inn et lite skrivebord og en enkel kontorstol i et hjørne på kjøkkenet?

Ikea har mange skrivebord som tar minimalt med plass, men som holder bra for de minste. Det er også mye fint å få tak i på Finn.no. I de aller fleste tilfeller trenger skolestarterne bare nok plass til å jobbe i én bok om gangen.

(Husk også at de minste kan bli motivert til å gjøre lekser nye steder. Hvis lesingen går dårlig – hva med å lage en liten lesehule under dyna, med lommelykt, for variasjonens skyld? Eller lage til en lesehytte med tepper og stoler i stua, eller ta med noen puter og leseleksen ut i hagen en solskinnsettermiddag?)

 

Gjør gangen bruksvennlig

Når hverdagen begynner igjen, blir gangen et problemområde for mange. Sekker, vesker, gymposer og treningsbager krangler om plassen med sko, støvler og paraplyer. Forsøk å få en oversikt over alt som vanligvis blir liggende og slenge. Ofte er det fordi tingene ikke har noe skikkelig «hjem». 

Har du knagger i barnehøyde, slik at barna selv kan henge fra seg ytterklærne? Har de hver sin knagg eller hylle til skole- eller barnehagesekken? Som oftest klarer barna helt fint å henge fra seg klær, sekker og annet på plassen sin på skolen og i barnehagen, så det er ingen grunn til at de ikke skal kunne klare det hjemme! Nøkkelen er bare å gi dem et sted å gjøre av tingene. 

Sko er ofte et problem, rett og slett fordi det blir så mange av dem. Da kan det være lurt å tenke oppbevaring i høyden. Skohyller kan limes oppå hverandre, og skoskap finnes i mange etasjer. La de voksne ha de øverste hyllene, og barna de nederste. 

De færreste av oss har plass til å lagre klær, sko og utstyr for hele året i gangen. Husk å jevnlig sjekke om du har ting utenfor sesong i gangen, og sett det heller vekk i en bod.  

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer