Unngå skattesmell: Endre skattekortet eller betal mer på boliglånet!

Gå til hovedinnhold

Unngå skattesmell: Endre skattekortet eller betal mer på boliglånet!

Lavere boliglånsrente i år gjør at du risikerer skattesmell! Her ser du hvorfor og hva du kan gjøre for å unngå dette.

UNNGÅ BAKSMELL: Lav rente kan gi deg restskatt neste år. Her er to måter å enkelt unngå baksmell. (Foto: Norges Bank CC BY-ND 2.0)

Av Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne

Huseiernes rentebarometer for januar viste at beste boliglånsrente var på 2,94 prosent effektiv rente, mens storbankene lå på rundt 3,30 prosent effektiv rente.

Norges Bank har nå satt styringsrenten til historiske null prosent, og for boliglån er beste tilbud nå på 1,41 prosent effektiv rente for medlemmer av Akademikerne. I det åpne markedet er beste rente på 1,56 prosent, og storbankene ligger nå på rett over 2 prosent i rente, viser Huseiernes rentebarometer for september.

Det betyr i runde tall at du nå skal ha minst ett prosentpoeng lavere rente enn du hadde tidligere i år.

Altså en besparelse på rundt 1300 kroner i måneden etter skatt hvis du har et lån på to millioner kroner.

Hvis lånet er på tre millioner kroner er besparelsen etter skatt på 1950 kroner i måneden.

Denne besparelsen bør du utnytte for å forbedre privatøkonomien ytterligere. Hvis du ikke gjør noe, risikerer du restskatt neste år!

 

Betal mer på lånet for å øke egenkapitalen

Noen er i permittering, og sliter med å betale renter på lånet. For de er rådet fortsatt å snakke med banken for å få en god løsning. For eksempel med avdragsfrihet.

Men for de som har inntektene i behold, bør man utnytte de lave rentene til å øke egenkapitalen.

Det gjør du ved å betale inn mer på boliglånet. Antakelig var ikke låneutgiftene uoverkommelige i januar, så det å kunne betale en tusenlapp ekstra i måneden bør kunne være innenfor rekkevidde.

Det gjør at du betaler ned lånet fortere, og samtidig øker egenkapitalen i boligen. Det vil igjen gjøre at du står sterkere i neste forhandling med banken.

Mer egenkapital vil gi lavere renter fordi mange banker nå gir mye gunstigere renter for høyere sikkerhet, for eksempel for lån innenfor femti eller seksti prosent av boligens verdi.

Snakk med banken din om hvordan du i praksis går frem. En enkel måte er å endre nedbetalingstiden fra for eksempel 25 til 20 år.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

Endre skattekortet for å unngå baksmell

Det du også bør gjøre i høst er å endre skattekortet. Årets skattekort er laget for rentene ved inngangen til året. Ikke de lave rentene som er nå. Dermed er det i skattekortet beregnet at du betaler mer i renter enn du gjør nå og rentefradraget er satt høyere. 

Nå betaler du altså for lite i skatt, og risikerer restskatt. Det er lurt å få rettet opp skattekortet så snart som mulig. Dette kan du gjøre på Skatteetatens sider. 

NB: Ektefeller må sjekke om gjeldsrentene er satt på bare den ene eller på begge ektefeller. Pass på at summen som står på nettsiden er totale renter som betales, inkludert for eksempel kredittkortgjeld, billån og studielån.

Hva du skal betale mindre i renter på boliglånet kan du finne i de siste lånepapirene fra banken. Sammenligne renteutgiftene fra januar med renteutgiftene du har nå, og trekk fra den månedlige differansen for perioden juni-desember.

Du kan eventuelt høre med banken for å få de riktige tallene.

Endre skattekortet: Skattekortet endrer du hos Skatteetaten her

Når du har sendt inn endringsmelding, vil nytt skattekort beregnes, og arbeidsgiveren din får beskjed om det. Etter det vil det nye skattekortet bli brukt for å trekke lønnen din. Det betyr at du vil trekkes noe mer i skatt - og dermed også få utbetalt noe mindre i lønn resten av året. Men du slipper altså å få restskatt når skattemeldingen kommer i april neste år!

NB: Hvis du øker rentebetalingen ved for eksempel å be om kortere nedbetalingstid er det ikke sikkert du trenger å endre skattekortet. Så se om du vil gjøre dette først.


Lønnsnedgang eller permittering? Husk å endre skattekortet!

Du må også huske å endre skattekortet hvis du har vært permittert eller fått en lønnsnedgang i år. Da får du et skattekort som er bedre tilpasset lønnsnivået ditt. 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler