Beste rente på boliglån i september: Når går renten opp igjen?

Gå til hovedinnhold

Beste rente på boliglån i september: Når går renten opp igjen?

RENTEBAROMETER: Beste rente på boliglånet i det åpne markedet er nå på 1,56 prosent på Huseiernes eksempellån. Det er historisk lavt på tredje måneden. Men hvor lenge vil det vare at rentene er så lave? Ekspertene er uenige.

TO ÅR: Sentralbanksjef Øistein Olsen og Norges Bank trodde i august at renten skal opp om to år. Men de kan ha ombestemt seg når rentemøtet i september kommer. (Foto: Norges Bank)

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne

Boliglånsrentene er historisk lave, etter at Norges Bank i april satte styringsrenten til 0. I Huseiernes rentebarometer for september er beste rente får vårt eksempellån på to millioner kroner på 1,56 prosent effektiv rente.

Se stor tabell nederst på siden!

Medlemmer av organisasjoner får rente helt ned på 1,40-tallet, og er du i ungdomsgruppen kan du få lån ned på 1,30-tallet.

Men renten vil neppe være så lav i lang tid fremover. Når vil den gå opp?

 

Norges Bank "en god stund" = to år

Renten settes av Norges Bank. Og i forbindelse med rentemøtet i august, uttalte sentralbanksjef Øistein Olsen:

– Slik vi vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

I analysene pekte Norges Bank på at de forventet renteoppgang fra annen halvår 2022 - altså om to år, og at rente da gradvis settes opp til 0,75 innen utløpet av 2023. 

 

SSB: Renten skal opp neste år

Etter rentemøtet har boligprisene for august blitt presentert, og de viste fortsatt et boligmarked uten synlige svakhetstegn. I forrige uke kom Statistisk Sentralbyrå (SSB) med sin analyse "Konjunkturtendensene". Der skriver de:

"Gitt at det ikke kommer en ny smittebølge viser prognosene at styringsrenten vil heves gradvis fra midten av 2021, før den ender på 0,75 prosent i slutten av 2023."

SSB antyder altså at renten kan settes opp tidligere enn Norges Bank sa i sin forrige rapport. Men begge er (foreløpig) enige om at styringsrenten fra Norges Bank skal være på rundt 0,75 prosent i slutten av 2023 - altså om tre år.

Neste rentebeslutning er 24. september. Det er ikke ventet at Norges Bank setter opp renten da, men de kan ha endret syn på når renten skal stige. 

 

Opp 1000 kroner i måneden

En styringsrente på 0,75 prosent vil gi en beste boliglånsrente på rundt 2,30 prosent.

Dette er godt under nivået vi hadde i februar i år - før koronapandemien traff. Da var beste rente på Huseiernes Rentebarometer på 2,94 prosent. 

0,75 prosent opp i rente betyr omtrent 1000 kroner ekstra i måneden i renteutgifter hvis du har 2 millioner kroner i lån, eller 1500 kroner ekstra i måneden hvis du har tre millioner kroner i lån. Begge tall etter beregning for rentefradrag.

Men dette er altså rentespådommer i en ytterst usikker tid. Spådommene fra Norges Bank og fra SSB forutsetter at det ikke kommer noen ny grov smittebølge med ny stor arbeidsledighet, men at det blir en gradvis bedring i den norske økonomien. 

En renteoppgang vil altså være et gode: For den vil vise at det går bedre med norsk økonomi!

TIPS: Hvis du har økonomi til det, er det lurt å bruke denne tiden med lave renter til å betale ned mer på boliglånet. Da får du betalt inn mer i avdrag, og du får spart opp høyere egenkapital. Hvis du ikke betaler inn mer, må du uansett endre skattekortet så du ikke får skattesmell på grunn av lavere rentefradrag. Mer om det kan du lese her:

Unngå skattesmell: Endre skattekortet eller betal mer på boliglånet!

 

Fakta:

Medlemsfordel: Lån i Storebrand

Husk Huseiernes medlemsfordel: Huseiernes medlemslån i Storebrand bank har en effektiv rente på standardlånet på to millioner innenfor 75 prosent av boligens verdi på 1,82 prosent effektiv rente!

Beste rente for lån over 4 millioner kroner til 70 prosent av boligens verdi: 1,62 prosent effektiv (1,56 prosent nominell)

Les mer her!

 

Slik pruter du på boliglånsrenten

Du kan i mange banker få bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.

Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer