Eiendomsskatten 2022: Hvor dyr er din kommune?

Gå til hovedinnhold

Eiendomsskatten 2022: Hvor dyr er din kommune?

Nye tall viser at 253 kommuner har eiendomsskatt på bolig i 2022. Her finner du ut hvor stor eiendomsskatten er i din kommune.

PÅ TOPP: Moss har høyest eiendomsskatt for en vanlig bolig kommunen retakserte i 2020. Foto: Rufus Gefangenen CC BY-NC-ND 2.0.

Av: Carsten Henrik Pihl

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå nå i juni viser at 253 kommuner har eiendomsskatt på bolig i 2022. Det er to flere enn i 2021.

Vi i Huseierne har satt opp en oversikt over eiendomsskatten i disse kommunene, den finner du lenger ned i saken!

Se forskjellen mellom kommunene

I vår sammenligning har vi fokusert eiendomsskatt for en standard enebolig på 120 kvadratmeter i de ulik ekommunene.

Dette er et sammenligningstall som samles inn av Statistisk sentralbyrå, og som er viktig for å se nivået i eiendomsskatten mellom kommunene.

Husk at eiendomsskatten består av tre deler: skattepromillen, boligverdien og et eventuelt bunnfradrag. Derfor er det ofte vanskelig å sammenligne fra kommune til kommune. Tallet for standardboligen på 120 kvadratmeter gjør denne sammenligningen enklere.

Størrelsen på 120 m2 er ikke tilfeldig valgt. Dette er gjennomsnittsstørrelse for en bolig i Norge. Måltallet brukes for eksempel også i Huseiernes Bokostnadsindeks.

Fakta:

Kommunene med høyest eiendomsskatt i 2022

Listen under er basert på tall som kommunene selv leverer inn, og gjelder for en standard bolig på 120 kvadratmeter. Det vil finnes innbyggere i disse og andre kommuner som betaler vesentlig mer i eiendomsskatt i året.

Moss:  8640 kr
Giske:  8300 kr
Rakkestad:  7700 kr
Trondheim:  7550 kr
Skaun:  7274 kr
Marker:  7250 kr
Grong:  7200 kr
Porsgrunn:  7064 kr
Kinn:  6840 kr
Løten: 6791 kr

Se din kommune: Detaljene til alle kommunene finner du i kartet nederst i saken!

 

Eiendomsskatten øker - på tross av redusert skattepromille

Et tydelig trekk for 2022-tallene er det samme som vi så for 2021: Eiendomsskatten i kommunene går opp. Dette skjer selv om maksimal eiendomsskattepromille har blitt satt ned de siste årene, først fra 7 til 5 promille i 2020 og så fra 5 til 4 promille i 2021.

Mange kommune har retaksert boligene sine - slik som Moss som nå ligger på toppen. Andre kommuner har skiftet til å bruke skatteetatens formuesverdi - slik at boligene i praksis takseres hvert år.

Dermed har eiendomsskatten også økt i år fra i fjor, og er omtrent tilbake på nivåene fra før 2019. Det viser denne animasjonen som viser utviklingen i eiendomsskatten for de dyreste kommunene de siste 10 årene:

Sjekk din kommune: Du kan se detaljene for utvikling i din kommune i kartet nederst på siden!

Huseiernes kommuneundersøkelse i vår viste også at eiendomsskatten skal ytterligere opp. Kommunene budsjetterer med ytterligere inntekter fra eiendomsskatten i årene som kommer.

 

Huseierne mener:

Derfor er vi i mot eiendomsskatt

Vi i Huseierne mener at eiendomsskatten bør reduseres eller fjernes, fordi den skiller seg fra annen skatt. Den er ikke knyttet til inntekt, formue eller belåningsgrad og har ingen sammenheng med betalingsevnen din.

Den er dårlig egnet til å utjevne forskjeller og rammer for vanlige folk og familier, og særlig for dem med lav inntekt.

Derfor innfrir ikke denne skatten prinsippet om "yt etter evne".

Huseierne er også mot eiendomsskatt for eiere av hytter og fritidsboliger. Denne vedtas av kommunen, og eiere av hytter og fritidsboliger har ikke stemmerett ved kommmunevalgene i disse kommunene. De kan dermed ikke påvirke eiendomsskattens utvikling i kommunen.

Les mer her: Derfor er Huseierne mot eiendomsskatt

 

 

Huseierne mener

-Eiendomsskatten er usosial

Huseiernes distriktsleder Elin Kolstad i Østfold og Follo forteller hvorfor Huseierne mener eiendomsskatten bør reduseres og fjernes. 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer