Beste rente på boliglån i april: Småbanker fortsetter å sette opp renten - tiltross for at Norges bank har uendret rente

Gå til hovedinnhold

Beste rente på boliglån i april: Småbanker fortsetter å sette opp renten - tiltross for at Norges bank har uendret rente

RENTEBAROMETER: Huseiernes rentebaromenter for april er preget av stabilitiet. Men noen av småbankene har økt renten nå. Dette er banker som har ventet med rentehevingene. Derfor må du følge med på din egen rente!

Par sjekker renten
SJEKK RENTEN DIN: Både i mars og april har banker satt opp renten uten at Norges Bank har endret den. Sjekk din rente, og bytt bank om nødvendig!

Rentebarometeret har en ny "leder" denne gangen, når Haltdalen sparebank topper.

Årsaken er at Himla-konseptet fra Fana sparebank har satt opp renten og "gitt fra seg" topp-plasseringene. 

Oppdatert 22. april: I en pressemelding 22. april melder Sbanken at de fra 23. april setter ned renten på boliglån med 0,15 prosentpoeng. Dette kuttet gjelder umiddelbart for eksisterende og nye kunder. Det gjør at Sbanken vil ligge likt med Landkreditt bank.

Flere banker hever renten

Andre som har hevet renten nå lenge etter forrige renteheving er Nybygger.no fra Sparebanken Øst og NORDirekte-konseptet fra Skagerak sparebank.

Disse rentehevingene - og de vi omtalte forrige måned - viser at det er viktig å følge med på egen rente, selv om Norges Bank holder renten uendret!

Ny bank for Rogaland, Buskerud, Vestfold og Telemark

Sparebank1 SR-bank og Sparebank1 Sør-Øst-Norge har fått tillatelse til å slå seg sammen fra Konkurransetilsynet. Det betyr at mange boligeiere i Rogaland, Buskerud, Vestfold og Telemark får en "ny bank" som mye mulig vil hete Sparebank1 Sør-Norge.

Når sammenslåingen trer i kraft og får virkning for kundene vet vi ikke, antakelig ikke før mot slutten av året.

Huseierne sendte inn kommentarer til konkurransetilsynet om denne fusjonen. Vi mener den vil svekke bankkonkurransen, både i "hjemfylkene" og antakelig i Agder.

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes leder for politikk og samfunn, Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om bankmarkedet i april 2024.   

 

En sterkere bank vil lettere kunne få enda større markedsandeler i "hjemfylkene". Det gjør at konkurransen går ned. 

I tillegg har Sparebank1 SR-bank åpent sagt at de har større ambisjoer om vekst. Det er ikke vanskelig å tenke seg at dette gjelder Agder - som ligger midt mellom de to bankene som slår seg sammen.

Huseiernes innvendinger holdt ikke til å utsette fusjonen, men vil vi holde bankkonkurransen i området under oppsikt. 

Les også: Forbrukerne trenger bedre bankkonkurranse!

 

Fakta:

Nominell og effektiv rente

I Huseiernes rentebarometer finner du oversikt over både nominell rente og effektiv rente.

Nominell rente er selve renten på lånet

Effektiv rente er nominell rente og alle kostander du har ved betaling, slik som gebyrer for etablering, fakturagebyr når regningene betales mm. Effektiv rente vil variere med ulike nedbetalingstider, beløp og antall terminer. 

Effektiv rente er altså den faktiske kostnaden på lånet, og den renten du må bruke når du sammenligner ulike lånetilbud.

 

Bytt bank, eller prut på renten!

Ved å bytte bank eller prute ned renten 0,5 prosentpoeng, kan man spare to rentehopp - eller rundt 11.000 kroner i året etter skatt på et lån på 3 millioner kroner. I en stram husholdningsøkonomi er det gode penger å ta med seg!

Du kan i mange banker få en bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.

Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.

 

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 

NB: Listen under er satt opp fredag 19. april, og derfor er ikke Sbankens rentekutt med i listen. (Se over i teksten også).

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer