9 sparetips i høst

Gå til hovedinnhold

9 sparetips i høst

Mange av oss merker det allerede godt på lommeboka at «alt» er blitt dyrere: Dagligvarer, drivstoff, rentekostnader og strøm har steget i pris mer eller mindre samtidig og ikke noe tyder på at dette er kostnader som vil gå nedover igjen med det første. Hvordan holde orden på økonomien i høst? Vi gir deg tipsene!

KUTT DER DU KAN: Renter, kommunale avgifter, mat og strøm blir dyrere. Spar penger der du kan ved å kutte i ditt forbruk!

1. Sjekk renta på boliglånet

Du som eier bolig har trolig en stor fast, månedlig kostnad: Boliglånet.

Vi har nå fått det høyeste rentenivået på 10 år. Styringsrenten ble på rentemøtet 18. august satt til 1,75 prosent.

Mange opplever nå at renten for et vanlig lån vil ligge like over tre, mens storbankene nærmer seg fire prosent. Dersom du ikke allerede har gjort det, er dette virkelig tiden for å sjekke om du har gode nok vilkår.

Betaler du mer enn du må i renteutgifter? Sjekk Huseiernes rentebarometer 

Kontakt din egen bank og spør om du kan få lavere rente, og dersom svaret er nei, så ring rundt til andre banker og forhør deg! Det er bare ved å være aktive bankkunder at man kan få bedre betingelser.

Og så kan du jo undres om det betyr så veldig mye med noen små prosentpoeng fra eller til på renten – men enkle utregninger viser at det blir fort mye penger.

Har du 2 millioner i lån, er lånet etter den siste doble rentehevingen blitt 27.300 kroner dyrere i året. Det er 2.275 kroner mindre å rutte med i måneden, det! 0,5 prosentpoeng har altså veldig mye å si!

2. Sjekk din strømavtale

De rekordhøye strømprisene gjør at det er viktig å ha en god strømavtale. Dessverre er markedet svært uoversiktlig og ofte vanskelig å orientere seg i for vanlige forbrukere! Ofte lokkes vi kunder av et godt tilbud – for eksempel strøm til spotpris helt uten påslag – som etter en, to eller tre måneder endres til en avtale med helt andre vilkår.

Derfor kan det være lurt å velge bort det som tilsynelatende er aller billigst, eller gratis – fordi det sjelden vil holde seg slik over tid, og krever at du som kunde følger svært godt med.

Over tid har spotprisavtaler vist seg å være de mest prisgunstige, og generelt er det få som anbefaler folk å binde strømprisene nå når de er så utrolig høye. Les mer om valg av strømavtale her! 

De totale strømutgiftene består også av nettleien. Fra 1. juli ble den bestemt utfra kapasitetsledd (tidligere fastledd) og energiledd. De timene eller den timen hvor du brukte mest strøm samtidig i forrige måned bestemmer hvor dyrt kapasitetsleddet blir denne måneden. Det vil altså lønne seg å forsøke å spre strømbruken utover døgnet.

3. Spar på strømmen

I tillegg til å sørge for at vi har gode avtaler, vil de fleste av oss måtte spare det vi kan på strømmen i vinter. Kortere og færre dusjer er kanskje det enkleste tiltaket for mange av oss, men ikke alltid lett å få hele familien med på! Har du en eldre varmtvannsbereder kan det være penger å spare på å bytte den med en ny, smart bereder. Dette kan du få støtte til hos Enova.

Den mest effektive måten å spare strøm på er å redusere oppvarmingsbehovet. Enten ved å leve med noe lavere innetemperatur enn man kanskje er vant med, eller ved å ta en runde og sjekke om huset på noen måte kan utbedres slik at det kan holde bedre på varmen.

Lekker det mye varme ut gjennom utette lister rundt dører og vinduer? Skulle det vært litt ekstra isolasjon i vinduskarmene? Tettelister og ekstra isolasjon i vinduskarmene er enkle og billige tiltak som kan gi rask og god effekt i den kalde årstiden.

4. Gå gjennom forsikringene dine

Har du oversikt over hvilke forsikringer du har, og hva du betaler for dem? Det er fort gjort å miste oversikten, både over dekning og pris.

Pass på så du ikke er dobbelt forsikret, (for eksempel ved at du gjennom jobb eller medlemskap i organisasjoner har en forsikring som du også har tegnet privat) - og at du betaler minst mulig for ellers like produkter.

Visste du at du som medlem i Huseierne får hele 20 prosent rabatt på hus- og hytteforsikring, inkludert dobbel dekning på rettshjelp? Les mer om vårt medlemstilbud her!

5. Sjekk alle abonnementer og automatiske trekk

Er du støttemedlem hos en treningskjede? Trekkes du månedlig for Netflix, selv om du så godt som bare ser på HBO? Har du et lydbokabonnement du egentlig bare brukte til sommerens lange kjøreturer?

De aller fleste av oss har godt av jevnlig å gå gjennom autotrekk og abonnementer, og se om det er noe vi kan kutte ut. For eksempel er det absolutt mulig å kutte ut en av strømmetjenestene på TV for en stund – og dersom du savner det, er det bare å åpne det igjen (det er som regel utrolig mye lettere å åpne enn å avslutte!)

Telefonabonnementer er også i evig forandring, og det kan være lurt å sjekke at du har ett som er tilpasset din bruk og dine behov.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 579 kroner i året! 

 

6. Selg det du ikke trenger

Det du ikke lenger har bruk for, kan være gull verdt for andre. Klær, møbler, verktøy og hobbyutstyr som støver ned hos deg kan andre være villige til å gi deg penger for. For privatpersoner er det gratis å legge ut annonse på torget hos finn.no, så dersom det er ting du skal kvitte deg med, er det absolutt verdt et forsøk å selge det der.

For klær har appen Tise også blitt svært populær, så dersom du har mye ubrukt i klesskapet er det verdt å sjekke denne.

7. Lån, lei eller kjøp brukt

Mangler du utstyr – til teltturen eller oppussingsjobben? Det er ikke alt du trenger å kjøpe deg – noe kan leies billig, eller kjøpes rimelig pent brukt. Særlig turutstyr, sportsutstyr og spesialverktøy er ting som mange av oss bare bruker få ganger i året. Da kan det lønne seg å leie – eller kjøpe noe brukt som du selger til omtrent samme pris rett etter at du er ferdig med det.

Bruk også nettverket ditt! Er det noen som har det du trenger, som du kan låne av?

Noen nyttige nettsider for billigkjøp / leie / låne:

8.Få kontroll på matinnkjøpet

Selv om vi sukker over matprisene her i landet, er det dessverre også slik at mye av det vi kjøper går rett i søpla. Så mye som hver åttende handlepose blir kastet!

Det er altså en hel masse å spare på å planlegge matinnkjøpene bedre, og holde seg til planen. Kanskje vi kan leve fint også om ikke kjøleskapet bugner hver dag.

Innfør en restedag i uka så middagsrestene også blir spist. Vær særlig oppmerksom på innkjøp av brød, frukt og grønt, som er det det kastes mest av!

9. Kutt all kredittkortgjeld

Er det noe som virkelig spiser seg inn på privatøkonomien, så er det kredittkortgjeld! Dersom du har kredittkortgjeld, sørg for å samle gjelden under bedre vilkår og nedbetal gjelden deretter så raskt som mulig.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Grille på balkongen? Ikke glem sikkerheten!

Les mer

Slik lykkes du med klematis

Les mer