7 måter å få ned strømregningen på

Gå til hovedinnhold

7 måter å få ned strømregningen på

Vi har gått fra rekordbillig strøm i 2020 til rekorddyr strøm i 2021. Strømprisen får du ikke gjort noe med, men du kan gjøre noen enkle grep for å senke forbruket og spare penger!

Tekst: Linda Ørstavik Öberg. Foto: Pixabay.

Gjennomsnittlig strømpris for husholdningene, utenom avgifter og nettleie, var 50,9 øre/kWh i 2. kvartal 2021. Det var over tre ganger så høy pris som i 2. kvartal 2020, ifølge tall fra SSB.

I tillegg har vi den siste måneden hatt stabilt høye priser på det dobbelte av snittprisen andre kvartal.

Fortsetter det slik går husholdningene en brutal vinter i møte, med strømregninger som er skyhøye sammenlignet med det man betalte i 2020.

Med andre ord så kan man fremover spare mye strøm og penger ved å bruke strømmen litt smartere og legge om noen av (u)vanene sine.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

1. Ha en god strømavtale

Rundt halvparten av strømforbruket vårt går til oppvarming, og nettopp derfor er det så viktig å ha en god strømavtale.

Det var husholdninger med fastpriskontrakter som i gjennomsnitt hadde lavest strømpris i 2. kvartal 2021, og de som har inngått en slik avtale i år nyter godt av det nå.

Vi ser nå at veldig mange ringer og lurer på om de skal inngå en slik fastprisavtale.

Problemet med fastpris er stort sett at folk inngår det for sent. Det er først når prisen er høy at folk ønsker fastpris, og da er selvsagt prisen også der høy. Hvorvidt man tjener på det kommer an på hvordan prisen utvikler seg fremover, og den fasiten får man i etterkant.

De som har spotpris nå betaler mye mer enn de som inngikk fastpris tidligere i år, men siden spotpris historisk sett har vært billigst på sikt så anbefaler vi fortsatt det.

Når det kommer til valg av avtale, er det alltid viktig å se på bindingstiden, påslaget og den faste månedsprisen. Og sørg for all del for at du ikke betaler fakturagebyr. Hold deg unna «gratisavtaler» og lokketilbud, på sikt er ikke disse avtalene gode.

Men hvis du kjenner at du bekymrer seg for økonomien og hvor høy neste regning blir, kan fastpris være en fin sikkerhet.

2. Kutt i forbruket når strømmen er dyrest

Generelt er strømmen dyrest når det er kaldt, og når det er minst kapasitet i nettet – altså når folk flest trenger og bruker strøm.

Unngå derfor å bruke mest strøm når strømmen er dyrest. Dette er ofte tiden mellom 07-09 om morgenen når folk flest dusjer og lager frokost, og mellom 16-18 på ettermiddagen når folk kommer hjem, lager mat, plugger i elbilen og setter på vaskemaskinen.

Den siste tiden har vi likevel sett noe helt spesielt, nettopp at strømmen har vært like dyr omtrent hele døgnet – og da har det dessverre ikke vært like enkelt å tilpasse seg for å spare noen kroner.

Likevel er det like greit først som sist å venne seg til å ikke sette på alt samtidig, og unngå tidspunktene på døgnet hvor flest bruker mye strøm. Forsøk derfor å bruke strømintensive apparater som vaskemaskin, tørketrommel og elbil-lader utenom de verste tidene.

Som strømkunde kan også en timespotavtale være en fordel dersom du er flink å bruke strøm på tidspunkter hvor etterspørselen og prisen er lav, eller har installert smarte systemer som utjevner forbruket ditt.

3. Reduser innetemperaturen

Når oppvarming står for over halvparten av strømforbruket, er det lurt å ta en ekstra titt på hvordan du varmer opp hjemmet ditt. Å redusere innetemperaturen er nemlig noe av det beste du kan gjøre for å spare strøm.

For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming.

Varmepumpe og vedfyring er gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. Skru ned eller slå av varmen i rom du ikke oppholder deg så mye, og hold innetemperaturen på mellom 19-22 grader.

Folk er vant til å ha det godt og varmt hjemme, og øker ofte komforten når varmepumpen er på plass. Da går vinninga opp i spinninga. Det er billigere å gå med sokker og genser enn å øke temperaturen 5 grader.

Sørg også for at du har termostat på panelovnene eller styr dem og varmekabler via app.

4. Bruk mindre varmtvann

Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av vann, så ikke syng deg gjennom favorittalbumet mens du er i dusjen når strømprisene er høye. Med høye strømpriser kan en kjapp dusj fort koste deg 20 kroner.

Å montere sparedusj, og eventuelt sparedyser på alle servanter, halverer normalt varmtvannsforbruket ditt til dusjing. Det er en billig og god investering.

Det kan også være smart å senke temperaturen på varmtvannsberederen om mulig, da det er en stor last. Men sørg for at den alltid er over 70 grader.

Reduser bruken av tørketrommel, og pass på å fylle vaskemaskinen godt før du setter den på. Maskinen bruker like mye energi å vaske en halvfull maskin som en full, og mange kan også fint vaske klærne sine på lavere temperaturer. Mange plagg blir helt rene med vask på 30 grader.

Det er også en stor fordel hvis du klarer å flytte slikt energiintensivt forbruk ut av peak, altså toppene i nettet der prisen er høyest.

5. Suppler med ved og luft effektivt

I tider hvor prisen er dyr, er det smart å vurdere en annen eller ekstra oppvarmingsmåte enn strøm. Vedfyring kan begge være en god metode for å få ned strømforbruket i huset, og det kan være fornuftig rent økonomisk.

Men både valg av ved og type vedovn vil ha en betydning for hvor mye oppvarmingen vil koste deg. Bor du ute i distriktet vil veden som regel være billigere enn veden du vil finne i byen osv.

I tillegg er det smart å lufte kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt når det er kaldt ute. Da unngår du å slippe ut for mye varme av boligen, i tillegg til at du slipper unødvendig nedkjøling av gulv, tak og vegger.

6. Invester i gode ENØK-tiltak

I tillegg til å være bevisst på egen vaner, kan man også gjøre større grep.

Luft-til-luft-varmepumper er et godt alternativ. Normalt er den nedbetalt på tre til seks år, og de har lang levetid. Det er en av de mest gunstige investeringene en boligeier kan foreta.

Mange har nå også fått opp øynene for solceller på taket, og det skjer mye spennende på batterifronten fremover. Noe som muliggjør enklere lagring av egenprodusert strøm.

Dersom du har mulighet til å installere smarte systemer som for eksempel kjøper strøm og lader elbilen når det er billigst og best kapasitet i nettet, så er det selvfølgelig bra. Pass på at oppvarmingskildene dine har termostat

En helthetlig oppgradering av bygningskroppen er dessverre ikke noe som folk flest har mulighet til å sette i gang med, men summen av små trinnvise tiltak kan gi gode resultater. Etterisolering og bytte av vinduer er gode eksempler, samt tetningslister.

7. Engasjer deg i strømregningen din

Strøm er dessverre et lavinteresseprodukt, og folk flest synes det er vanskelig å sette seg inn i strømregningen. 

Bransjen er også flink til å gjøre det vanskelig for oss forbrukere å være bevisste kunder, men du kan ha mye igjen for å sjekke strømavtalen din med jevne mellomrom.

Fremover kan vi se høyere priser og nettleien skal også legges om. Det er forventet at vi skal være smarte strømkunder som bruker mindre strøm og bruker strømmen smartere i tiden fremover.

Ikke alle har mulighet til å investere i dyrt ekstrautstyr, men det er bra for miljøet og lommeboka hvis vi alle kan bli litt mer bevisste når det kommer til eget forbruk og egne vaner.

 

 


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_ÅStrøm.jpg

Som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris!

Avtale: Spotpris + 3,85 øre/kWh i påslag, og kun 29 kr i fastbeløp pr. mnd.

Les mer

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler