5 tips for å lykkes med epletrær

Gå til hovedinnhold

5 tips for å lykkes med epletrær

Knasende, saftige og friske – sånne epler vil vi ha i hagen! Men hvordan får man egentlig epletreet til å trives? Les våre fem tips!

Foto: Maria Sbytova / Shutterstock

1. Velg riktig sort

Det finnes en rekke ulike eplesorter, og det er ikke hipp som happ hva du velger. Skal du få et tre som trives i din hage, bør du gjøre litt research, som ikke nødvendigvis handler om eplene, men om roten.

De fleste epletrær som selges i dag er nemlig podet, det vil si at roten tilhører egentlig en annen sort enn resten av treet. Du bør få opplysninger om hva slags rot du kjøper når du handler et epletre. Dette handler om hvor godt treet vil klare seg i vårt norske klima. Treet klarer seg ikke bedre enn roten, og den vil også være avgjørende for hvor stort treet blir. (Vær oppmerksom på at på de store hagesenterkjedene er det stort sett bare en sort rot.)

Skal du bare ha ett tre, bør du vurdere om du skal kjøpe et «familietre», det vil si et tre der flere sorter er podet i samme tre. Disse vil pollinere seg selv, og kan dermed stå alene.

Ellers trives epletrær best med selskap av andre epletrær for pollineringens skyld.

Enkelte eplesorter er mer utsatt for sykdom enn andre. Særlig skurv er et problem for mange. Profesjonelle dyrkere bekjemper dette med plantevernmidler, men i privathager er ikke dette noe særlig, derfor er det smart å velge sorter som er hardføre mot skurv.

2. Velg et sunt tre

Du bør sjekke at treet du skaffer deg ser sunt ut fra starten av. Gule blader, tørre kvister og lett vekt er dårlige tegn, som tyder på for lite vanning.

Du bør også styre unna dersom røttene har begynt å snurre seg i potten eller bøtten de står i. Slik «snurrerot» får trærne om de har dårlig plass for lenge, og i mange tilfeller vil det ikke rette seg når de kommer i jorden og får bedre plass.

3. Plant på rett sted

Epletrær liker, som de fleste andre frukt og bær, mye sol, lys og luft. Det trenger godt med plass rundt seg, for roten blir like stor som kronen.

Når du planter ut treet, sett det i en bøtte med vann i 10-15 minutter slik at røttene får sugd opp så mye vann som de klarer før du setter treet i jorden. Kompakt leirjord er det svært få planter som liker, så dersom du har slik jord i hagen bør du blande inn litt sand og grus for bedre drenering.

Vann godt etter utplanting, men ikke gjødsle – dette vil kunne svi røttene på treet. Støtt treet godt opp det første året, og husk å beskytte det mot rådyr og andre dyr som kunne tenke seg å ta en jafs eller to!

Et epletre kan plantes så lenge det ikke er frost i bakken. Høsten kan være en fin tid for planting av epletre. Det går i hvile om vinteren, men røttene begynner å vokse igjen tidlig på våren når det begynner å bli noen plussgrader i jorden.

4. Forme og gjødsle

De greinene som bærer frukt, er de som peker ut og litt ned. Når treet er ungt kan du hjelpe til med å gi det denne formen ved å binde ned greinene ved å henge lodd i dem. Et nytt ungt epletre trenger som oftest ikke beskjæring det første året.

Etter hvert kan du gjødsle med kompostert naturgjødsel om våren, men epletrær trenger ikke veldig mye næring.

5. Beskjær treet årlig

Større epletrær må beskjæres for å ha det bra. Beskjæringen sørger for at de gjenværende grenene får sol og lys. Grenverket til epletreet skal peke utover, ikke oppover eller innover. Når du beskjærer det, kan du tenke at det skal se ut omtrent som spilene på en paraply.

Tidligere slottsgartner Tor Smaaland anbefaler i sin bok «Beskjæring: Busker og trær, frukt og bær» at man på epletreet begynner med greinsagen og fjerner grener som er så lave at de er i veien når du skal klippe gresset. Deretter klipper du grener som vokser innover, de som hviler oppå hverandre og de som peker rett opp. Alt som er sykt, dødt eller skadet må også bort. Han mener at epletreet bør være så luftig at du kan kaste en fotball gjennom trekronene uten at den treffer en eneste gren.

Når på året man skal beskjære, strides de lærde om. Det er noen fordeler ved å velge senvinters eller tidlig vår: Før løvverket kommer er det lettere å se og komme til, og treet er fortsatt i hvile. Men mange sverger til beskjæring i sommersesongen, og mener blant annet at sårene heles raskere når treet er i vekstsesong.

De fleste synes å være enige om at man i hvert fall skal styre unna beskjæring i fuktig vær, da det kan gjøre treet mer utsatt for sopp og bakterier.

Dersom du har greiner som har veldig mange eplekart tidlig om sommeren, kan du knipe av noen. Det gjør at treet kan konsentrere seg om de gjenblivende kartene, som da vil vokse seg større og sannsynligvis holde seg friskere enn om du ikke kniper.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer