- Millioner av lysarmaturer må skiftes ut, men mange er uforberedt

Gå til hovedinnhold

- Millioner av lysarmaturer må skiftes ut, men mange er uforberedt

Vanlige lysstoffrør, som mange bruker på vaskerom, i bod og kjeller, blir sluttsolgt til høsten. Svært mange av oss vil trenge elektriker for å få nytt lys på plass.

FORBEREDT? Tradisjonelle lysstoffrør forsvinner fra butikkene fra 25. august, og det er ikke gitt at vi finner fullgode erstatninger. Kjededirektør Knut Klefsås i Elfag møter mange som blir svært overrasket over at de må bytte armatur. 

- Vi møter på mye uvitenhet. Forbrukerne er ikke klar over hvor omfattende dette er. Men til høsten vil vi oppleve at det blir tomt for de vanlige lysstoffrørene i dagligvarebutikken, jernvarehandelen og ellers. Dette burde vi være forberedt på og ha planer for, alle sammen, sier Knut Klefsås, kjededirektør i elektrokjeden Elfag.

Han anbefaler folk som nå lurer på hva de skal gjøre, å kontakte sin lokale elektriker for råd.

Knut Klefsås, kjededirektør i Elfag.

- Men i mange tilfeller tipper jeg at rådet blir å skifte armatur, sier Klefsås.

Store utskiftninger kommer i årene fremover

Han anslår at flere millioner lysarmaturer vil måtte skiftes ut i Norge i løpet av de neste ett til to årene, etter hvert som lysstoffrørene slutter å fungere, og man ikke får tak i nye, tilsvarende.

Mange av utskiftningene vil være i offentlige bygg, men det er fortsatt svært mange lysstoffrør-armaturer i folks boliger, boder og garasjer.

- I teorien skal man kunne skifte til LED-lysstoffrør i den eksisterende lampen. Men i praksis vil ikke disse fungere i alle armaturer. Det er fordi forkoblingen i tradisjonelle lysrørarmaturer og ledteknologi ikke alltid vil harmonere. Det er altså komponenter i lampen som nå ikke trengs, og som kan gjøre det vanskelig å få LED-lysrøret til å fungere, sier Klefsås.

Ikke farlig å prøve med LED

Den gode nyheten for alle som helst ikke vil skifte ut lysrør-armaturen, er at det ikke er farlig eller ulovlig å sette LED-lysrør i en eldre lampe. Det verste som kan skje er at det ikke blir lys.

Det som ER ulovlig, er å forsøke å koble om lysrørarmaturen og fjerne den komponenten som ikke lenger trengs. Da må det fagpersoner til – men trolig vil det være ulønnsomt for deg å forsøke å få fikset en eksisterende armatur. Klefsås anbefaler utskifting

- Det tar lenger tid for en elektriker å tukle inni en gammel armatur enn å skifte til ny. I tillegg tukler man med både garantiansvar og CE-direktiver, altså godkjenning av armaturen etter ombygging, påpeker Klefås.

Ikke kjøp armatur selv – da får du ikke fullgod garanti

Han advarer folk mot å løpe til nærmeste byggevarehus og kjøpe lysrørarmatur som elektrikeren må montere opp.

- Be om at elektrikeren tar med armatur til deg. Hvis du har kjøpt noe på for eksempel Biltema, kan ikke elektriker gi en fullgod garanti. Bruker du noe elektrikeren selv leverer, derimot, har du full garanti på fem år, sier Klefsås.

Bakgrunn: EUs kjemikaliestrategi for bærekraft

Tradisjonelle lysstoffrør inneholder kvikksølv. Det er fra 25. august at det blir forbudt å produsere og importere disse.

Det blir ikke forbudt å bruke de lysstoffrørene man allerede har, eller å kjøpe opp fra butikker som ennå ikke har solgt ut beholdningen.

Bakgrunnen for at blant annet kvikksølvholdige lysstoffrør skal fases ut, er det såkalte RoHS-direktivet om «avgrensing av bruk av visse farlige stoff i elektrisk og elektronisk utstyr».

RoHS-direktivet er en del av EUs kjemikaliestrategi for bærekraft, og en del av EUs ambisjon om null-forurensing. Direktivet er innlemmet i EØS-avtalen.


Medlemsfordel

PNG_elfag_logoer_uten_payoff_transparent.png

Elfag

Med 110 medlemsbedrifter over hele landet er Elfag en av Norges mest kjente elektrikerkjeder. Våre elektrikere ønsker alltid å finne de beste løsningene for kundene, og har stolthet i å opptre pålitelig og ryddig. Det er derfor du bør velge Elfag.

Les tilbudet

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler