Brunsnegler: Forbered deg på motstandskamp

Gå til hovedinnhold

Brunsnegler: Forbered deg på motstandskamp

Brunskogsneglen finnes i nesten halvparten av Norges kommuner. Våren og høsten er den beste tiden for å begrense eller bekjempe den.

Brunseglen er vanskelig å bli kvitt

Den er vanlig fra kysten langs grensen mot Sverige og til Troms, samt i spredte forekomster i innlandet. Fordi de er lettere å få has på som små om våren, er det greit å forberede seg allerede nå. Både Naturvernforbundet og Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har gode råd for bekjempelse av brunsneglen som ellers vil jafse i seg av hagens delikatesser og gjøre den til et mindre trivelig sted. 

- Brunskogsneglen vil helt sikkert bli spredd til nye områder rundt i Norge også i år. Der den har kommet til i løpet av de siste årene, kan vi vente at de blir flere. De formerer seg raskt, sier kommunikasjonsrådgiver Erling Fløistad i NIBIO.

Brunskogsneglen er nesten altetende, men foretrekker saftige planter som påske- og pinseliljer, tulipaner, narsisser og stemorsblomst, men også planter med store blomster som georginer, noen krydderurter, salat, grønnsaker, bær og frukt. Den liker også løvetann og mange ville planter. Bortsett fra løvetann er det nettopp ofte disse plantene vi også liker å ha i hagen, i fred. Så hvordan driver vi motstandskampen? Bor du i et område hvor flere er plaget av den uvelkomne gjesten, så må det skje på dugnad. Alle må med for at det skal ha noen effekt.

Forebygg

Bedre føre var, sier ordtaket. Husk på at du sjekker alt hageutstyr samt planter du tar med hjem fra innkjøpsrunden. Vær spesielt på vakt om du kjøper jord. De minste sneglene kan gjemme seg i jordklumper, og kanskje finner du også snegleegg i jorden. Eggene til brunskogsneglen er runde og gulhvite, ca 3 mm i diameter og legges i klaser. Sneglene kan også gjemme seg i plantene du kjøper og under eller inne i potter. Er sneglene allerede etablerte i hagen, vil du finne dem gjemt under løv, kvist og stein i skyggefulle deler av hagen. Rydd, luk og rak derfor godt på steder hvor de kan tenkes å gjemme seg. Hold gjerne gresset kort, og fjern hageavfall slik at området er luftig og tørt. De du finner putter du i ei bøtte og heller over kokende vann. Denne jakten kan med fordel også gjøres på høsten.

Har du kompost?

Et yndet gjemmested for snegler er i komposthaugen. Der er det varmt og fuktig i tillegg til at det kan fungere som et spiskammer. Ligger den åpen, sjekk godt etter nå på våren. Finner du ut at komposthaugen er synderen, vurder å tømme avfallet i en lukket kompostbinge, eller lag en innrammet binge som du kan dekke til. Vurder også å bruke bokashi for å unngå matkompost ute.

Naturlige fiender

Brunsneglens naturlige fiender er fugler, frosk og padder, så hvis du har en hagedam vil du kanskje tiltrekke deg både amfibier og fugler. Løpebiller spiser gjerne unge snegler. Den spettede boakjølsneglen vil også spise brunsneglen, men mange vil nok synes at det er helt greit om hagen blir sneglefri. Dessuten er heller ikke boakjølsneglen en ønsket gjest i våre hager og kan true andre arter ifølge Artsdatabanken.

Liker ikke

Brunskogsneglen unngår gjerne vedaktige planter som rhododendron, roser og bartrær. Den liker heller ikke begonia, eføy, julerose, lavendel, hvitløk, pelargonia eller vortemelk, men kan finne på å spise pioner og valmuer. Den kjemiske sammensetningen i plantene kan variere gjennom året, noe som gjør at sneglene kan spise dem i en del av sesongen og unngå dem resten av tiden.

Lag en barriere

En barriere kan holde sneglene unna de fine plantene dine. Kanskje kan du ramme inn bedene med en steinkant lagt på grus, bark eller flis da sneglene ikke liker skarpe underlag. Sneglene vil også sky kaffegrut, kalk, fersk aske, tang, hønsegjødsel og kakaoflis om du legger dette rundt plantene du ønsker å beskytte.

Unngå kjemikalier

Har du barn eller husdyr bør du unngå kjemikalier. Dette også for å beskytte fugler eller andre nyttige småkryp. I følge Kirsti Skogholm i Biltema, skal kobbertape være en effektiv barriere mot sneglene. Tapen kan festes rundt potter, blomsterkasser eller pallekarmer. 

– Snegler liker ikke kobber, så de snur umiddelbart når de kommer i kontakt med kobberet i tapen, sier Skogholm. 

Nematoder (Nemaslug) er små parasitter (rundorm) som sammen med bakterier kan drepe snegl, men når sneglen har vokst seg til større enn en centimeter dør de sjelden av smitte. Dette gjør at metoden bare vil være effektiv når den brukes vår eller høst på de aller minste sneglene ifølge NIBIO. Naturvernforbundet advarer mot nematoder fordi det også kan drepe de vanlige sneglene som vi helst vil bevare i økosystemet. 

Lokk dem og plukk dem

En snegle kan legge 400 egg i sesongen. Fikk du ikke has på dem i i fjor høst, er det en stor sjanse for at du allerede er invadert. Da må du belage deg på å plukke dem. Begynn tidlig på våren mens de er små. Sjekk ut hvor de kommer fra når de trekker ut på kvelden, slik at du eventuelt kan finne gjemmestedet og rydde opp. Sneglene, som har god luktesans, tiltrekkes av mange forskjellige luktstoffer som kan brukes til åte i feller, for eksempel øl. Den billigste, hjemmelagede fellen fant vi på nettet. Dansken Michael Christian Petersen publiserte oppskriften på sosiale medier: En tom drikkekartong fylles med 25 gram tørket maltekstrakt (spraymalt) og tre centiliter sprit og legges ned i gresset. Når fellen er så full som den kan bli, settes korken på, og kastes i restsøppelet.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer