Unngå brann med nattmat

Gå til hovedinnhold

Unngå brann med nattmat

Desember er årets mest brannfarlige måned og i jule- og nyttårshelgen er det to-tre ganger flere boligbranner enn ellers i året. Å spise nattmat på gatekjøkken kan redde ditt og andres liv.

SPIS KEBAB: Å lage nattmat etter julebord er rett og slett brannfarlig. Foto: FreeImages.com/ JCB Spares
SPIS KEBAB: Å lage nattmat etter julebord er rett og slett brannfarlig. Foto: FreeImages.com/ JCB Spares1. desember er røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri og testing.

- Plasser røykvarslere slik at du hører det med en gang de begynner å pipe. I boliger med flere etasjer må du ha røykvarslere i alle etasjene. Det kan være med på å redde livet ditt og din familie, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten og du har kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset.

Å lage nattmat er livsfarlig

Hver femte nordmann innrømmer at dette utgjør en av de største brannfarene i hjemmet i desember, viser en tidligere undersøkelse fra If Skadeforsikring.

- Mest utsatt er de unge. I aldersgruppen 18-22 år svarte nesten halvparten at de regner matlaging etter fest som en brannfare, betydelig flere gutter enn jenter, sier skadesjef Annar Krogstad i If.

- Menn og gutter er fortsatt mindre vant enn kvinner til å lage mat og har også en tendens til å drikke mer på fest. Når du da i tillegg er trøtt, begynner det hele å bli ganske brannfarlig, sier han. Skadesjefen i If mener at avvik i folks normale mønster utgjør en brannrisiko i seg selv, som at man er oppe på uvante tider av døgnet eller at feiringen foregår andre steder enn hjemme. Også forsikringsselskapet erfarer at det er flere tilfeller av nattmatbranner i desember enn ellers i året, selv om de ikke loggfører dem som egen kategori.

Kebab redder liv- Ja, det gjør den. I helgene er kebab en livredder. Det kan være den lille matbiten som skiller mellom liv og død. Pizzabranner eller tørrkokte kjeler er et økende problem. Det er det ingen tvil om. Men det er også i høyeste grad knyttet til ungdomsfyll og julebordsesongen hvor inntaket av alkohol er stort, sier direktør Dagfinn Kalheim i Norges Brannvernforening.

- Inne i ovnen er pizzaen som oftest ikke brannfarlig. En forkullet pizza vil derimot skape stor røykutvikling som i seg selv er skummelt nok. Det verste er derimot stekepanner og plater som blir stående. Da blir det etter hvert en stikkflamme som vil stå opp i vifteanlegget. Her er det ofte stor ansamling av fett og i løpet av sekunder står flammene gjennom hele vifteanlegget i huset. Da er veien kort til full overtenning. Hvis det begynner å brenne i et lukket rom, vil det ta lang tid før en røykvarsler utenfor rommet reagerer. Derfor bør du sette opp røykvarslere i alle lukkede rom, for eksempel på barnerom og andre soverom.

- Husk at du kan koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje, sier Rygh Pedersen.

Røykvarslerens dag 1. desember markerer også starten på kampanjen Aksjon boligbrann. I perioden 1.-3. desember får cirka 40 000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen.

Vil stenge tidligereFlere steder har kommuner innført tidligere stengetider på gatekjøkken for å redusere fyllebråk i helgene. Kalheim mener dette går på bekostning av brannsikkerhet.

- Vi ser jo helt klart at antall branner med dette forløpet øker. At man er sulten etter en god fest har nok de fleste merket. I store festlige arrangement er det slettes ikke uvanlig at det serveres nattmat, for at gjestene ikke skal bli for sultne. Jeg forstår at de som har vært på byen vil ha mat etter en hard natt ute. Når frossenpizzaen blir eneste alternativ, er vi inne på et skummelt område, sier han.

I Stavanger er det en pågående konflikt mellom brannvesenet og politiet. Den regelrette krangelen handler om voldsstatistikk kontra brannstatistikk. Tall fra Norges Brannvernforening viser at antall matlagingsbranner har økt mellom 2008 og 2011. Faktisk utgjør det den nest høyeste andelen av brannårsaker. Politimesteren i Stavanger ønsker at gatekjøkken skal stenge tidligere, mens brannvesenet er bekymret med tanke på hva som skjer når folk lager seg nattmat.

- Spesielt i julebordsesongen rykker vi ukentlig ut på kjøkkenbrann, som kommer av at alkoholpåvirkede personer lager seg nattmat når de kommer hjem fra byen. Det har vært uhyggelig mange utrykninger spesielt i julebordssesongen, sier avdelingsleder forebyggende avdeling Ståle Fjellberg i brannvesenet Sør-Rogaland.           

“Last night a burger saved my life”Tidligere lanserte brannvesenet i London en kampanje med tittelen ”Last night a burger saved my life”. Den oppfordret beboerne i London til å spise ute fremfor å kokkelere hjemme etter en fuktig bytur. Statistikken fra London viser at en fjerdedel av alle husbranner er forårsaket av personer mellom 18 og 35 år som er påvirket av alkohol.

Er det grunn til å tro at statistikken er annerledes i Norge?

- Det er nærliggende å anta at fulle folk i England ikke er så forskjellige fra fulle folk i Norge. Vi vet hva vi møter der ute og har uttrykt vår bekymring i forhold til stengetider. Jeg skulle ønske vi hadde bedre tallmateriale slik at vi kunne gi et entydig ja- eller neisvar på hvordan åpningstidene påvirker dette. Men det kan vi ikke. Det eneste vi kan gjøre er å uttrykke bekymring for at situasjonen kan forverre seg, sier Fjellberg.

Kalheim i Brannvernforeningen oppfordrer folk til å la være å lage mat når de skal hjem etter en fuktig tur ute.    

- Nå er det ikke vi som tar stilling til når gatekjøkken skal være åpne, men tar vi utgangspunkt i økt brannfare og alt annet satt til side, er det liten tvil om at dette vil være tryggere enn å lage mat på egenhånd. Skulle åpningstider være et problem må jeg nesten anmode folk om å forberede mat på forhånd eller lage seg matpakke.  

Glemmer å ta av pappen

 

- Dette kjenner vi oss veldig godt igjen i. Vi oppfatter dette som et problem fordi det skjer altfor ofte. Vi har stadig utrykninger som følge av matlaging, sier direktør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).

Det er imidlertid få tilfeller hvor hendelsene faktisk fører til brann.

- Vi kommer aldri til å nekte folk å lage mat hjemme. Vi kan bare oppfordre folk til å være fornuftige og at de passer på å være ved komfyren når de lager, sier Bakke som sier man må være ekstra på vakt om man er i ruspåvirket tilstand.

- Vi har faktisk hatt pizzabranner, fordi folk ikke tar av pappen når de legger pizzaen i ovnen, sier han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer