Tåler frostnetter

Gå til hovedinnhold

Tåler frostnetter

Våren er ustadig, og skal du være sikker på at de små spirene overlever lunefulle frostnetter, bør du velge stemorsblomster.

Nå nærmer plantesesongen seg med stormskritt. Du er kanskje en av dem som har tenkt deg på et hagesenter i helgen, eller i hvert fall i løpet av måneden? I så fall kan det være godt å vite at du ikke bør kjøpe med deg hva som helst. Handler du feil, risikerer du å kaste bort hundrevis av kroner, og ikke så rent lite arbeid, heller.

Tåler frostnetter

Det er nemlig ikke så mange blomster som tåler den kalde våren her nord, og de ustadige frostnettene er mange vakre planters største fiende. Det er stort sett bare enkelte løkplanter og stemorsblomster som er hardføre nok til ikke å bukke under ved noen minusgrader. Derfor anbefales ikke andre planter ute på mange uker ennå. 

- Både stemorsblomster og løkplanter tåler noe kulde. Nå for tiden er det stort sett disse sortene vi selger, foruten en del mer hardføre, vintergrønne busker, forteller markedsansvarlig ved Oasen Hageland, Laila Brekkhus Ringstad.

Hun legger til at blant blomstene er det løkplantene som er de tøffeste.

- Men blir det veldig kaldt, går de også dukken. Noe snø kan de nok tåle, for når det snør, er det gjerne ikke så kaldt. Det er frosten som tar knekken på dem, sier Ringstad.

Som selv krysser fingrene for at vårvarmen snart skal sette inn for alvor.

- Det er først med solen og varmen at folk virkelig gjør innrykk i hagesentrene, sier hun.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Norsk stemor

Blomstene du kjøper på hagesentrene her i landet importeres hovedsakelig fra Tyskland, Nederland og Danmark, men en betydelig andel produseres også i Norge. Og går du for stemorsblomster i vår, er sannsynligheten stor for at de er dyrket her. Årlig produseres over 15 millioner stemorsblomster i Norge.

Den tilsynelatende skjøre stemoren tåler ned til fem minusgrader. Etter en frostnatt kan de henge litt med hodet, men de reiser seg snart opp igjen. Dersom det meldes om flere frostnetter på rad, kan det være lurt å ta blomsten med inn så den får varmet seg litt. Klipper du ned stemoren etter avblomstring, vil den komme med nytt flor utpå sommeren.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer