Snø og is - dette må du vite

Gå til hovedinnhold

Snø og is - dette må du vite

Snø og vinter er gjør dagene lystigere, men med snø følger mange bekymringer. Disse tingene må du passe på nå som snøen virkelig har kommet.

Snø og is kan føre til bekymringer

De senere år har vintrene vært labre i store deler av landet. Temperaturforskjellene har vært store fra uke til uke, og den snøen som har kommet har fort blitt slaps og is.

Carport sparer deg for jobb

Det er mange ting som opptar oss nordmenn når vinteren først er her og selv om vi liker den skaper den også problemer i varierende grad. Noe av det meste irriterende er å ha dårlig tid på morgenkvisten og finne ut at bilen er full av snø og is. Drømmer du om å slippe å skrape is av frontruta og skuffe snø av biltaket kan en carport være veldig greit.

- Mye av den isdannelsen du får på bilvinduer, og spesielt frontruta, kommer på grunn av negativ stråling fra verdensrommet, forklarer Eyvind Fredriksen, forskningsleder hos SINTEF Byggforsk.

I mange tilfeller trenger du heller ikke byggetillatelse for å sette opp en carport. For at det skal kunne kalles en carport må mer enn 50 prosent av veggarealet være åpent og det må ikke være plass til flere enn to biler.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Bli kvitt snøen

Med storesnøfall må man også måke. Nordmenn som har lite treningsgrunnlag løper stor risko for skader når man plutselig skal ut å ta et krafttak med snøspaden.

- Det kroppen tåler dårligst er mye statisk belastning og uvant aktivitet. Snømåking er en repeterende bevegelse som man gjør mange ganger, og som i tillegg er noe man ikke gjør mange ganger i året, sier spesialist i manuellterapi og leder på NIMI spesialsenter, Frode Hilde.

I følge spesialister på Olympiatoppen i Oslo er det faktisk jevnlig og god gammeldags linjegymnastikk hvor man trener med sin egen kroppsvekt som er den beste forberedelse man gjør før vintersesongen kommer.

Usikker på hvor du skal gjøre av snøen du måker? Du har faktisk ikke lov til å kaste snøen over til naboen. 

- I naboloven § 2 står det at ingen må ha, gjøre eller sette i verk tiltak på sin egen eiendom som kan være til urimelig, eller unødvendig skade, eller ulempe for naboen. Det vil si at for eksempel snø som lempes over gjerdet kan inneholde stein, grus, veisalt eller annen forurensing som naboen ikke vil like å få på sin hageflekk, forteller advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

Tak er en utfordring

Tak er og blir en utfordring. Du må vise aktsomhet både hvis du skal måke det og hvis tenker at snøen bare kan bli liggende. Hver vinter kollapser flere bygninger i Norge på grunn av snø. Et klima i endring kan gi mer våt vinternedbør og store, plutselige snømengder som mange bygninger ikke er dimensjonert for. Den siste tiden har det snødd mye i hele landet og nå blir snøen tung.

SINTEF Byggforsk har i samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) utarbeidet retningslinjer for når du bør vurdere å måke taket. Ut fra når huset ditt er bygd, kan man gi noen enkle tommelfingerregler.

Når været veksler mellom varmt og kaldt vinterstid øker faren for istapper og takras. Det er de som eier bygningene, det være seg borettslag, sameier eller andre gårdeiere, som er ansvarlige for å gjøre fotgjengere oppmerksomme på faren.

Deretter skal de snarest sørge for at is og snø fjernes fra takene, slik at dette ikke raser ned og eventuelt skader folk, biler eller annet som befinner seg under bygningen.  

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer