Skyv ikke snøen over til naboen

Gå til hovedinnhold

Skyv ikke snøen over til naboen

Du kan ikke lempe ulempen med snøen over på naboen. Derimot kan kommunen gjøre omtrent hva den vil i fellesskapets interesse.

Mange vil de nærmeste månedene oppleve at det ikke bare er snøen fra himmelen som dekker hage, hekk og gjerder. Snøen etter kommunens biler som brøyter for å holde offentlige veier åpne for trafikk havner lett i hagene som ligger nærmest veien.

- Når det gjelder måking av snø fra offentlig vei og over på eiendommer langs veien må man ta hensyn til hvor viktig det er for fellesskapet at offentlige veier holdes kjørbare om vinteren. De ulempene du som nabo til veien påføres, anses som et nødvendig onde for at veien skal holdes kjørbar, og er derfor ikke i strid med naboloven, sier advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.


Dette er til irritasjon for mange, men like fullt er det slik reglene er.

 Brøytebilene er ikke pålagt å ta hensyn. Foto: Nina Granlund Sæther Brøytebilene er ikke pålagt å ta hensyn. Foto: Nina Granlund Sæther

Ikke fra naboen

I mange villastrøk er det trangt om plassen, og det kan være vanskelig å bli kvitt snøen når det laver ned. Selv om kommunen ikke kan stilles til ansvar for snøen de brøyter vekk, betyr ikke det at naboen din kan foreta seg hva hun vil.

- Med mindre naboen klart har gitt uttrykk for at hun synes det er greit, kan man ikke skyve snøproblemet over til naboen. Dette er på samme måte som man ikke kan kvitte seg med hageavfallet sitt hos naboen om sommeren. Derfor kan man heller ikke dumpe snø der om vinteren, sier advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

 - Du bør altså først ha inngått en avtale med den eller de som eier eiendommen ved siden av før du bestemmer deg for å kvitte deg med din egen snø, understreker hun.

- I naboloven § 2 står det at ingen må ha, gjøre eller sette i verk tiltak på sin egen eiendom som kan være til urimelig, eller unødvendig skade, eller ulempe for naboen. Det vil si at for eksempel snø som lempes over gjerdet kan inneholde stein, grus, veisalt eller annen forurensing som naboen ikke vil like å få på sin hageflekk. Store snøansamlinger gjør også at snøen smelter senere når våren kommer, og blir liggende lenger. Mye snø er i tillegg også en belastning for hagegjerder, hekker, busker og trær. Er belastningen av snøen liten, kan det tenkes at nabolovens regler ikke vil komme til anvendelse. Uansett bør man følge god naboskikk og be om tillatelse, sier Magnussen

Men hva hvis du ikke har plass til all snøen på egen eiendom?

- Hvis det faller så mye nedbør at man ikke får plass på egen eiendom, kan man i verste fall bli nødt til å kjøre bort snøen, eventuelt få hjelp til å gjøre det, påpeker Magnussen.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer