Ikke for sent å beskjære

Gå til hovedinnhold

Ikke for sent å beskjære

Vil du forhindre elpetreet i å skyte lange skudd, og forme det etter din vilje, er tiden inne for beskjæring nå.

– Noen sier at epletrærne skal beskjæres før sevja stiger, mens andre holder en knapp på sensommeren. Dersom du beskjærer sent, slipper du i hvert fall de lange skuddene, sier hageentusiast i forumet hagegal.no Sigrid Lerud.

Såkalt JAS-beskjæring, det vil si beskjæring i månedene juli, august og september, er det delte meninger om, men for deg som vil forme treet, og ikke i så stor grad er opptatt av å stimulere til vekst, kan det være en lur løsning. Har du et gammelt tre som ikke skal vokse mer, og som kanskje sliter litt med tilværelsen, kan det være verdt et forsøk med JAS-beskjæring, som kan være lurt for å forhindre sykdom på treet. Det er nemlig i JAS-månedene trærne har mest energi til å reparere skader og motstå råte og soppangrep i snittoverflatene. I gamle dager var sommerbeskjæring nokså vanlig, men i dag har de profesjonelle gått bort fra det.

Uansett kan det være lurt å ha i bakhodet at det viktigste med beskjæring er å få lys og luft nok til treet. Epletreet elsker nemlig sol, så litt rydding for å gi det best mulige varmeforhold kan gi deg god lønn når eplene skal høstes. JAS-beskjæring er også egnet dersom du har behov for å fjerne syke eller skadete grener.

Vil du ha mange epler, bør du også være flink til å holde det rent og ryddig rundt epletreet, sommeren igjennom. Lar du løv og nedfallsfrukt ligge og råtne like under treet, er faren for at det angripes av sopp eller sykdom mye større enn om du sørger for å fjerne smittekildene.

Mange anbefaler JAS-beskjæring til plomme- og kirsebærtrær, som lett ”blør” mye på den tiden. Har du slike trær i hagen, kan dette være tiden å gå løs på dem.

Bringebærbusker kan med fordel beskjæres etter innhøsting.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer