Veggedyr: Sjekk hus- og innboforsikringen din!

Gå til hovedinnhold

Veggedyr: Sjekk hus- og innboforsikringen din!

Er du så uheldig å ha fått veggedyr i boligen din, er det ikke sikkert forsikringen dekker sanering. Det kan koste deg 50 000 kroner.

Et medlem i Huseiernes Landsforening som ønsker å være anonym, kunne nylig melde at hun trodde hennes innboforsikring «pluss» dekket sanering av hele hennes leilighet. Da hun oppdaget problemet, kvittet hun seg med soveromsmøblene, og måtte selv betale for sanering av leiligheten fordi sameiets boligforsikring ikke inkluderte sanering av leiligheten.

Veggedyr er ikke farlige, men de fleste vil vegre seg for å sove i samme seng som det blodsugende insektet. Antallet boligeiere som opplever dette problemet øker kraftig hvert år, og har veggedyrene først kommet inn og fått tid til å formere seg, må det store, kostbare inngrep til.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Sjekk papirene

Frem til 2016 var det fortsatt de færreste forsikringer som dekket sanering av veggedyr. Enda færre forsikret både huset og innboet. Skal du bli kvitt insektet må du sanere både boligen og innboet samtidig. Veggedyrene blir gjerne med i kofferten hjem fra reise, og man risikerer å ikke oppdage dem før det har gått flere måneder og de har hatt tid til å formere seg.

I dag har de største selskapene innlemmet sanering av veggedyr i sine husforsikringer og innboforsikringer, men det er gjerne forsikringspakker som går under navn som «utvidet», «super» eller «pluss» og dermed koster mer. Har du en slik forsikring kun for bygningskroppen og ikke innboet, må du altså belage deg på å betale sanering av innboet selv. Omvendt er det enda verre.

-  Det er fåfengt å bare sanere innboet, for insektene kan gjemme seg bak panel, i lister eller ventiler, sier skadesjef Stein Norstein i Anticimex.

Enebolig versus sameier og borettslag

Har du en enebolig og vil forsikre deg om at en eventuell sanering av veggedyr blir tatt hånd om, bør du altså sjekke at forsikringsavtalen både for huset og for innboet inkluderer veggedyr. Bor du i en leilighet bør du sjekke at husforsikringen til sameiet eller borettslaget spesifikt inneholder sanering av veggedyr i tillegg til at du har en innboforsikring som er dekkende.

Les også: Høysesong for veggedyr

Et tilbakevendende problem

Veggedyrene som nesten var forsvunnet på 90-tallet, kom tilbake med full styrke på 2000-tallet. Norstein understreker at problemet i særlig grad vil finnes i områder med stor gjennomtrekk og høye innbyggertall.

- Faktisk kan vi knytte problemet opp mot murens fall og reiser til og fra Øst-Europa, sier Norstein, som sier at økningen av veggedyr er på over 30 prosent hvert år.

Les også: Sett kofferten i badekaret

Den kraftige økningen av problemet bekreftes også av Folkehelseinstituttet.

Noen ganger kan det også være en ufornuftig handel som er roten til ondet. Storebrand som innlemmet sanering av veggedyr i sin Husforsikring Super fra januar 2016, fikk raskt saker på bordet. Kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand kan fortelle om en sak høsten 2016 hvor en familie hadde kjøpt en rammemadrass på Finn.no som var full av veggedyr uten at de hadde oppdaget det.

- Da de oppdaget dem, kastet kunden rammemadrassen, og fikk sprayet soverommet ved hjelp av et skadesaneringsfirma før det ble avstengt i to måneder. Kostnaden ble på ca 50.000 kroner, som ble dekket av forsikringsselskapet – minus kundens egenandel på 4.000 kroner, forteller Sættem, som absolutt råder folk som handler brukte senger til å sjekke nøye hva de får med seg. 

Les også: Gjester med veggedyr i kofferten

Forsikringsselskapene endelig på banen

Også assisterende informasjonsdirektør i If, Emma Elisabeth Vennesland erfarer at veggedyrproblematikken skyldes økt reisevirksomhet, og sier at Norge, Sverige, England, USA og Øst-Europa peker seg ut som land med mest veggedyr.

- Fordi veggedyrproblemet er økende og skaper store problemer for huseiere har If valgt å inkludere en skadedyrsaneringsdekning i sin Hus og Hytteforsikring, sier Vennesland, og råder boligeiere til å sjekke om dekningen de har er inkludert i forsikringen.

If har selv ingen innboforsikring som dekker veggedyrsanering selv om de vurderer muligheten, men Vennesland forteller derimot at Ifs bygningsforsikring med skadedyrsanering selges til borettslag.

Gjensidiges forsikring Hus Pluss innlemmer sanering av bygningen, og selskapet opprettet i januar 2017 Innbo Pluss som betaler sanering av innbo. Også Tryg har en utvidet husforsikring, og har i tillegg kommet på banen med en utvidet innboforsikring det siste året. 

kgs@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer