Vedlikehold er god økonomi

Gå til hovedinnhold

Vedlikehold er god økonomi

Å vedlikeholde verdiene våre innomhus sparer oss for unødvendige utgifter. Koronapandemien har påtvunget oss en annerledes hverdag, og pauser er nødvendig. Bruk dem til noe positivt!

Koronakrisen holder oss innendørs, bruk tiden fornuftig
Bruk tiden i isolasjon til noe fornuftig, og spar penger ved å vedlikeholde verdiene dine.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Koronaviruset holder de fleste av oss innendørs det meste av dagen, og selv om vi også muligens er både styrer i barnehagen og rektor på hjemmeskolen, trenger vi en pause av og til hvor vi gjør noe helt annet.

Når den utvendige inspeksjonen av boligen er unnagjort, er det tid for å ta en dugnad inne. En god innsats for privatøkonomien innebærer å ta vare på det vi har.

Les også: Sjekkliste for boligeier med hjemmekontor

Disse 6 vedlikeholdsoppgavene er viktige, men mange av oss glemmer dem, eller har ikke tenkt over at de bør gjøres.

Enkelte oppgaver bør utføres flere ganger årlig, for andre holder det med et par ganger i året eller som en årlig foreteelse.

Det beste med disse oppgavene er at de vil forlenge levetiden til det vi vedlikeholder, og spare oss for unødvendige utgifter.

1 Kjøleskap

Har du et integrert kjøleskap, står det ganske beskyttet mot støv og rusk. Dersom det står fritt, vil det derimot samle seg masse støv og rusk på baksiden og under skapet.

Med hjemmekontor og hjemmeskole blir det ekstra mye støv og rusk av all aktiviteten.

Trekk frem kjøleskapet og tørk eller støvsug kondensatoren, veggen og gulvet. Da vil motoren jobbe lettere og belastningen på kompressoren blir mindre.

Er det veldig varmt på kjøkkenet, bør du forsøke å senke temperaturen litt. Enten skrur du ned termostaten dersom du har en termostat, eller du lufter med jevne mellomrom.

Vær om nødvendig litt streng:

I et varmt kjøkken med flere hjemme hele dagen, og hyppige besøk i kjøleskapet, vil kjøleskapet måtte jobbe intenst for å holde den ønskede temperaturen.

Er årsaken til den åpne kjøleskapsdøra at det er vanskelig å finne ting? Da er det tid for rydding!

Les også: Slik holder du kjøleskapet ryddig

I et varmt kjøkken vil også en hyppig åpning av kjøleskap og fryseboks føre til at det rimer og iser til dersom du ikke har en automatisk avriming.

Sørg for at du avrimer jevnlig.

De fleste av oss har fortsatt kjøleskaptemperaturer ute (+/- 4 grader), sett innholdet fra kjøleskapet ut og sett i gang.

Rydd og sorter når du setter varene på plass igjen. Med bedre oversikt kan du kanskje til og med spare noen kroner på dagligvarer som har gjemt seg unna. 

2 Rens sluk og vannlås

Et tett sluk kan i verste fall føre til oversvømmelse på badet, men hvis vannet ikke renner raskt unna kan det også føre til at det trenger inn i konstruksjonen.

Det er veldig kostbart.

Blir det lekkasjer inn i konstruksjonen fra en utett overgang eller glipper mellom membran og sluk, vil det kunne føre til store råteskader over tid som forsikringen ikke dekker.

Vær føre var, gjør det til en regelmessig oppgave å rense sluket og vannlåsen for hår og fett fra såpe, så blir det ikke så store inngrep, og ikke riktig så ekkelt.

Husk i tillegg på å kaste hårrester og lo som samler seg på slukristen i søppeldunken, ikke i sluket.

Les også: Rens sluket for å unngå lekkasje

3 Hold oppvask- og vaskemaskin rene

Et sted må jo skitten bli av. Dessverre forsvinner ikke alt ut med skyllevannet. Lukt vil ofte være en indikasjon på at det ligger igjen noe småsnacks i maskinene.

Rens filtrene, og sjekk slangene. Er slangene fortsatt myke? I motsatt fall kan de sprekke.

I oppvaskmaskinen bør du vaske dysene som kan ha bli tettet av fett og matrester.

Maskinleverandørene anbefaler jevnlig bruk av maskinrens som fjerner kalk og fett, kjerringrådene anbefaler ¼ kopp natron blandet med ¼ vann og to kopper eddik i en tom maskin på full syklus.

Les også: Eddik: Miljøvennlig rengjøring

4 Ta en inspeksjon på loftet

Taket beskytter deg, men noen ganger kan utvendige små lekkasjer du ikke ser med det blotte øye forekomme.

Ta derfor en inspeksjonsrunde og se i himlingen om du finner skjolder eller flekker, som kan være tegn på noe større.

Har du et kaldloft er jobben enklere. Sjekk undertaket (taktroa) for å se om det har oppstått mørke flekker, evt svertesopp på innsiden.

Det kan være en vannlekkasje fra taktekket, men det kan også være mangel på ventilasjon, altså rett og slett et fuktproblem forårsaket av kondens.

Når det oppdages tidlig behøver det ikke være en stor sak. Sjekk at alle ventilasjonsluker, som det skal være flere av, er åpne slik at luften sirkulerer slik den skal.

5 Krypkjelleren er en versting

Krypkjelleren er ikke noe hyggelig sted, men har du en krypkjeller er det utrolig viktig for resten av huset at den er godt ventilert.

Du må for all del sørge for at ventilene er åpne og frie.

Her kan det nemlig oppstå en rekke problemer, og så mange som 40 prosent av de rundt 350 000 krypkjellerne rundt i det ganske land har fuktproblemer.

Med fuktproblemer vil det oppstå muggsopp, og hussoppen vil ha ofte ha gode vekstvilkår og føre til råte.

Sjekk derfor krypkjelleren både vår og høst.

Les også: Hva er krypkjeller – og vet du om du har det?

6 Sjekk røykvarslerne

Med all hjemmeaktiviteten i disse dager er det vanskelig å ha oversikt til enhver tid. Det siste vi ønsker akkurat nå er en ulmebrann uten at røykvarsleren sier ifra.

Sjekk derfor at den fungerer som den skal. I en travel hverdag kan det være vanskelig å samle familien.

Nå er de fleste samlet hjemme, så dette er anledningen til en brannøvelse. Det vil sikkert også barna like.

Les også: Brannøvelse kan redde liv

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer