Varmepumpe på hytta gir komfort

Gå til hovedinnhold

Varmepumpe på hytta gir komfort

- Hvorfor vurdere ei varmepumpe på hytta, tenker du kanskje? Svaret er at det både gir deg mer komfort, og at du kan spare energi.

Holder du hytta fristfri med panelovner vil du spare penger med varmepumpe.

Tekst: Kari G. Dølgaard          Foto: Christer Mårtensson/Pixabay

Energiforbruket vårt, også i fritidsboliger, har økt kraftig med høyere standard og økt komfort. Erstatter du strømkrevende panelovner med ei varmepumpe vil du kunne spare energi og redusere oppvarmingsutgiftene til strøm med 30 til 50 prosent, og dermed også oppleve at varmepumpen er nedbetalt på få år. 

Unngå fukt, bestill varme

Ved å holde en grunntemperatur på mellom 5 og 10 grader inne når hytta ikke er i bruk vil varmepumpen bruke lite energi. En tilnærmet konstant temperatur gjennom året vil dessuten bedre bevare hyttas bygningskropp, og du slipper å tenke på frosne rør. I tillegg har luft-til-luft-varmepumper en egen funksjon som avfukter luften, noe som kan bidra til å holde det tørt inne tross fuktig vær.

Har du i tillegg internettforbindelse i fritidsboligen din, kan du justere til ønsket temperatur ved ankomst via en styringsapplikasjon på din smarttelefon. Tenk så deilig å komme til en allerede lunken hytte en kald vinterkveld, og slippe de første iskalde timene!

Før du bestemmer deg

Noen ting bør du likevel være oppmerksom på før du bestemmer deg for å installere en varmepumpe. For det første må du alltid velge en F-gass-sertifisert installatør, og gjerne en lokalkjent person som er godt vant med lokale værforhold. Dersom du har anledning til det, kan det være smart at du avtaler en befaring (eller flere) i forkant av bestilling og kjøp for å få forskjellige tilbud og forslag. Vedkommende vil sannsynligvis også lettere kunne anbefale en type pumpe tilpasset ditt bruk på befaringen.

Plasseringen av varmepumpen inne er veldig viktig for å få en maksimal utnyttelse og komfort av installasjonen. Årsak til at et anlegg ikke fungerer optimalt kan være fordi det er underdimensjonert, overdimensjonert eller dårlig plassert. Derfor er det også viktig at installatøren har erfaring og kunnskap. I tillegg er plasseringen av utedelen kritisk i forhold til både vedlikehold og skjerming av utstyret, spesielt i værharde strøk.

Varmepumpen må kunne reguleres lavt ned i temperatur, en funksjon man gjerne kaller vedlikeholdsvarme. Tenk over om du ønsker at varmepumpen skal være veggmontert, eller om du foretrekker en gulvmodell. Har du en stor fritidsbolig, kan du vurdere en varmepumpe med to eller flere innedeler.

Velg riktig plass til utedelen

Du ønsker sannsynligvis ikke at utedelen skal skjemme inngangspartiet til hytta, men det er også viktig at du tenker over hvor været står inn som verst på uværsdager. Spesielt vil du helst unngå at varmepumpen blir nedsnødd.

Merk deg hva som er vanlig snøhøyde, og beregn at utedelen blir montert med god klaring, helst på et stativ for å unngå støy og vibrasjon. Finn også ut på hvilken vegg på hytta det er mest le for vær og vind. Bygg eventuelt ei kasse med sprosser rundt utedelen. Da vil du kunne beskytte utedelen for været, samtidig som du kan unngå at for eksempel vann fra avriming blåser inn på veggen og kanskje fryser til is på hytteveggen.

Hvis utedelen kan monteres på stativ vil du unngå vibrasjoner og støy inn mot hytteveggen. Dersom det ikke er et alternativ, sjekk om den kan monteres på skinner eller be installatøren om råd. Kanskje finnes det vibrasjonsdempere.

Vær tilstede

Avtaler du montering via telefon, og ikke har anledning til å være der på en befaring, må du fortelle at du forventer en opplæring i hvordan varmepumpen fungerer, alt om innstillinger og hvordan du bruker en eventuell applikasjon på mobilen. Spør installatøren hvordan du selv bidrar til et godt vedlikehold av varmepumpen.

Avtal at du er der når installatøren kommer, slik at du kan forklare hvor du vil at utedelen skal plasseres. En montering på feil sted vil bety ekstra utgifter for deg. Ta deg også tid til å finne ut hva som er optimal plassering av varmepumpen inne i samarbeid med installatøren. Undersøk til slutt hva som er anbefalt hyppighet av service på varmepumpen slik at den får en maksimal levetid.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer