Varmepumpe: En enkel måte å spare strøm

Gå til hovedinnhold

Varmepumpe: En enkel måte å spare strøm

Oppvarming er den største utgiftsposten i strømforbruket i en husholdning. Å installere en luft-til-luftvarmepumpe er et lønnsomt tiltak fordi du reduserer strømforbruket.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Hvor mye du kan spare på å installere en varmepumpe vil selvsagt være avhengig av hvor mye strøm du bruker på oppvarming.

Hvor godt isolert boligen din er, hva slags oppvarming du ellers har, og hvor i landet du bor vil også påvirke regnestykket.

Hvor mye man kan spare ved å installere en luft-til-luftvarmepumpe er ikke et enkelt regnestykke, men man kan få en viss formening.

Vi har sjekket strømforbruket hos fire husholdninger i vår egen stab. Les mer om det lenger ned i artikkelen.

En kalkulator til hjelp

Nettstedet Varmepumpe.no har laget en kalkulator som kan regne ut sparepotensialet for din bolig.

Utregningen baserer seg på ditt strømforbruk, historiske strømpriser, antatt isolasjonsgrad på boligen din, og hvilken strømregion du bor i.

Dette tas med i beregningen i kalkulatoren:

  • Et vektet gjennomsnitt av strømprisene for det siste året i din strømsone.
  • En forventet levetid for varmepumpen på 15 år
  • En antatt pris for varmepumpen på rundt 25 000 kroner
  • Et forventet kutt i strømforbruk til oppvarming på 50 prosent når du før brukte varmekabler eller panelovner til oppvarming.
  • Boligtype og størrelse
  • Hvor god isolasjon (byggeår)

Resultatet blir selvsagt et forenklet estimat, fordi det er mange andre faktorer som kan påvirke besparelsen i din bolig.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), var gjennomsnittsprisen på strøm, for hele landet. 137,3 øre per kWh i 2. kvartal 2022.

Tallet inkluderer kraftpris, nettleie, avgifter og fratrukket strømstøtte, og tilsvarer en økning på 18,3 prosent fra samme tidspunkt i 2021. Men dette er et altså et landsgjennomsnitt.

For forskjellene i strømpriser er enorme fra nord til sør. Der du i Nord-Norge og Midt-Norge kan ha strømpriser under 1 krone kWh, kan du samtidig ha strømpriser på 6 kroner kWh i Vest- Sørøst- og Sørvest-Norge (08/09/22).

Våre eksempler

Vi har altså brukt eksempler fra vår egen stab, hvor to ikke har varmepumpe, for å teste kalkulatoren.

To andre i staben har allerede varmepumpe, men kan de spare strøm på andre måter?

Det skal vi også forsøke å finne ut av.

Merk at alle eksemplene er fra strømsone NO1 som har en vektet gjennomsnittspris på strøm det siste året på 194 øre kWh.

Et vektet gjennomsnitt er et gjennomsnitt hvor hver enhet i grunnlaget er tillagt vekt etter sin betydning for resultatet.

1/ Vertikaldelt tomannsbolig i Fetsund bygget i 1999 på 111 kvadratmeter. 2 voksne, to barn. Oppvarming med varmekabler. Årlig forbruk 17299 kWh.

  • Kalkulatoren viser at husstanden vil spare 5 786 kroner i året.
  • Det gjør at en investering på 25.000 kroner er spart inn etter 4 år og 3 måneder.
  • Varmepumpen vil fortsette å spare familien for penger i ca. 10 år og 8 måneder.
  • Den totale forventede besparelsen i løpet av varmepumpens levetid vil være 61.791 kroner.

- Fordi boligen kun varmes opp med varmekabler, kan familien forvente å redusere oppvarmingsbehovet med 50 prosent (ikke inkludert oppvarming av varmtvann).

- Familien kan også vurdere å installere en smart varmtvannstank som kun varmer vannet når strømprisen er lavest i døgnet.

2/ Terrasseleilighet på Eiksmarka bygget i 1982 på 109 kvadratmeter. 2 voksne, ett barn. Varmefolie i to små soverom, varmekabler på to bad og gang. Peisovn. Årlig forbruk 11535 kWh.

  • Kalkulatoren viser at husstanden vil spare 8.752 kroner i året.
  • Det gjør at en investering på 25.000 kroner er spart inn etter 2 år og 10 måneder.
  • Varmepumpen vil fortsette å spare familien for penger i 12 år og 1 måned.
  • Totalt forventet besparelse i løpet av varmepumpens levetid er 106.280 kroner

Leiligheten ligger i første etasje. Fordi boligen er bygget før 1999, er det sannsynlig at den er mindre isolert enn boliger bygget etter 1999. Derfor kan det også være gunstig å bedre isolere gulvet mot kjeller.

Merk at det i sameier og borettslag kan være enten forbud, eller søknadsplikt, for å installere en varmepumpe.

Har du allerede varmepumpe?

Av de utvalgte i vår stab, var det to som allerede hadde installert varmepumpe. Kan de finne andre måter å spare strøm på?

3/ Enebolig i Nittedal bygget i 1970 på 151 m2. 1 voksen, 2 tenåringer. Har etterisolert to yttervegger med 5 cm ekstra isolasjon. Nye vinduer i 2007. Varmepumpe ble montert i 2014. Årlig forbruk 17713 kWh.

Det var ikke mulig å oppdrive data om strømforbruk lenger tilbake enn 2019. Derfor kan vi ikke se hvor mye familien hittil har spart med varmepumpen, men både den, to etterisolerte vegger og nye vinduer i 2007 vil ha bidratt til å senke strømforbruket.

Vinduene fra 2007 har sannsynligvis en høy u-verdi sammenlignet med dagens krav til u-verdi.

- Da kan familien vurdere enten å sette inn nye tre-lags isolerglass i eksisterende vindu via en glassmester, eller få tilpasset varevinduer der det er størst behov.

Les mer om vinduer og varevinduer her: Spare strøm med nye vinduer

- Familien kan også vurdere å isolere loftet med isolasjonsmatter. Isolasjon av de to resterende ytterveggene vil derimot være mer kostnadskrevende.

- Også i denne familien kan man vurdere å installere en smart varmtvannstank.

Små og billige tiltak gir ofte stor effekt. Dette er våre beste lavterskelråd for å gjøre boligen mindre energikrevende: Spar penger med smart oppussing.

Vårt fjerde eksempel er et fire år gammelt hus bygget etter kravene i TEK17. Kan man egentlig gjøre noe mer med det? Kan det være aktuelt med solceller?

Vi undersøker!

4/ Enebolig i Strømmen bygget i 2018 på 218 m2. 2 voksne, 2 barn. Standard TEK17, varmepumpe, balansert ventilasjon, elbil. Årlig forbruk 16186 kWh.

Det helt nye huset som er bygget etter kravene i TEK17, har 25 cm isolasjon i vegger og tak.

Det balanserte ventilasjonsanlegget leverer frisk, renset luft som allerede er 70 til 90 prosent oppvarmet når det kommer inn i boligen, og krever dermed ikke særlig ekstra energi.

En luft-til-luftvarmepumpe i tillegg sørger for at varmebehovet dekkes.

Familien har elbil, og er en aktiv småbarnsfamilie på fire som dusjer mye. Det trekker en del strøm.

- Hvis familien har økonomisk mulighet til å installere 11 solcellepaneler på taket, kan strømmen de vil produsere redusere energibehovet med 3.300 kWh årlig.

Installasjonen vil koste rundt 145.000 kroner dersom de kjøper anlegget (når støtten fra Enova er trukket fra), eller betale rundt 1100 kroner i måneden dersom de leaser anlegget.

Ved leasing, vil de likevel motta engangsstøtten fra Enova på 16.300 kroner for denne type anlegg.

Likevel er solceller en stor investering og inntjening av investeringen vil ta forholdsvis lang tid med såpass lite produksjon.

Et solcelleanlegg har en antatt levetid på 30 år. Siden 2020 har prisen på solceller nesten tredoblet, så anlegget vil først være inntjent etter 15 til 20 år.

Det gjelder hvis vektet gjennomsnittspris på kWh strøm i området du bor holder seg på rundt 2 kroner. Etter inntjening av anlegget, er all strømmen du produserer ren avkastning.

- Derfor vil antagelig en smart varmtvannstank, som varmer vannet kun når det er lavest pris, være en bedre investering på kort sikt for denne familien.

 

Fakta:

Luft-til-luft-varmepumpe egner seg godt for deg som:

  • Bruker mer enn totalt 15.000 kWh per år.
  • Bor i et område med milde vintre (varmepumpen fungerer optimalt til -25 grader) eller har lang fyringssesong.
  • Bruker panelovner eller varmekabler til oppvarming i dag.
  • Har åpen planløsning slik at varmen fordeles fritt.
  • Har alternative varmekilder for de kaldeste periodene.

Medlemsfordeler

Å Spotpris Huseierne

Huseierne har forhandlet fram en av markedets beste strømavtaler fra Å Strøm for deg som er medlem. Avtalen er enkel, billig og trygg.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer